Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022

Συνεχίζεται το σμήνος ισχυρών σεισμών στο Σάο Χόρχε, Αζόρες



Η σεισμική δραστηριότητα στο σύστημα ηφαιστειακών σχισμών Manadas στο ΒΔ τμήμα του νησιού Σάο Χόρχε, Αζόρες, Πορτογαλία, συνεχίζεται σε υψηλό επίπεδο για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα. 
Η Πολιτική Προστασία των Αζορών προετοιμάζει προληπτικά μέτρα σε περίπτωση ισχυρού σεισμού ή έκρηξης. Η τελευταία έκρηξη αυτού του ηφαιστείου έλαβε χώρα το 1808 (VEI 1).

Σύμφωνα με το Κέντρο Σεισμοηφαιστειακών Πληροφοριών και Επιτήρησης των Αζορών (CIVISA), το σμήνος ξεκίνησε στις 17:19 LT (16:19 UTC) στις 19 Μαρτίου με τρεις σεισμούς (M2.8 - 2.9) που καταγράφηκαν μέσα στα επόμενα 2 λεπτά.

Μέχρι σήμερα έχουν ανιχνευθεί περισσότεροι από 18 000 σεισμοί, εκ των οποίων τουλάχιστον 94 έγιναν αισθητοί από τον πληθυσμό.

Στις 22 Μαρτίου, η Περιφερειακή Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας και Πυροσβεστικής των Αζορών (SRPCBA) ενημέρωσε ότι προετοιμάζει προληπτικά μέτρα που μπορούν να υιοθετηθούν σε ένα πιθανό σενάριο μεγαλύτερου μεγέθους σεισμού ή πιθανής έκρηξης.1

Τα μέτρα σχεδιάζονται σε συνεργασία με τους δήμους, τους φορείς πολιτικής προστασίας και άλλους φορείς που είναι αρμόδιοι για την περιοχή αυτή.

Ένας τεχνικός του SRPCBA βρίσκεται ήδη στο νησί São Jorge για να συναντηθεί με τους δήμους και να παράσχει υποστήριξη, δήλωσε το SRPCBA, προσθέτοντας ότι υλοποιείται η αποστολή εξοπλισμού υποστήριξης για την ενίσχυση της ικανότητας ανταπόκρισης του νησιού σε περίπτωση ανάγκης.

Η CIVISA δήλωσε ότι όλοι οι σεισμοί που έχουν εντοπιστεί στο νησί μέχρι στιγμής είναι τεκτονικής προέλευσης.

Ωστόσο, λόγω του γεγονότος ότι οι σεισμοί εντοπίζονται στο σύστημα των ηφαιστειακών σχισμών, πρόκειται για σεισμοηφαιστειακή κρίση και πρέπει να εξεταστούν όλα τα σενάρια, συμπεριλαμβανομένου ενός ισχυρότερου σεισμού και πιθανής έκρηξης.

Οι αρχές προτρέπουν τους κατοίκους να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, να ακολουθήσουν τις επίσημες πληροφορίες και τις συστάσεις που διαδίδουν οι αρχές.



Image credit: CIVISA

Γεωλογική περίληψη

Το γραμμικό νησί Σάο Χόρχε έχει μήκος 54 χιλιόμετρα (33 μίλια) και πλάτος μόλις 6 χιλιόμετρα (3,7 μίλια). Σχηματίστηκε από εκρήξεις σχισμών που ξεκίνησαν από το ανατολικό τμήμα του νησιού.

Τα δυτικά δύο τρίτα του κυρίαρχα βασαλτικού São Jorge περιέχουν νεανικές, τροφοδοτούμενες από σχισμές ροές λάβας που μοιάζουν με εκείνες του γειτονικού νησιού Pico.

Η λάβα εξέρρευσε από τρεις θέσεις πάνω από τη νότια-κεντρική ακτή κατά τη διάρκεια του 1580, δημιουργώντας ροές που έφτασαν στον ωκεανό.

Το 1808 έλαβε χώρα μια σειρά εκρήξεων από εστίες κατά μήκος της νότιας-κεντρικής κορυφογραμμής του νησιού- μία από τις εστίες παρήγαγε μια ροή λάβας που έφτασε στη νότια ακτή.

Υποθαλάσσιες εκρήξεις αναφέρθηκαν σε αρκετές περιπτώσεις από τις εστίες στα ανοικτά των Ν και ΝΔ ακτών. Το ηφαίστειο αυτό βρίσκεται εντός των Αζορών, ενός παγκόσμιου γεωπάρκου της UNESCO.2

Παραπομπές:

1 Proteção Civil dos Açores prepara medidas preventivas para crise sismovulcânica em São Jorge - SAPO

2 São Jorge - Γεωλογική σύνοψη - GVP

watchers.news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου