Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022

Στόλτενμπεργκ: Επίσημα ο νέος κεντρικός τραπεζίτης της Νορβηγίας

Ο Στόλτενμπεργκ έχει διατελέσει πολλές φορές υπουργός και υφυπουργός, όχι όμως Άμυνας. Σε αυτόν τον τομέα δεν έχει ιδιαίτερη εμπειρία. Εκτός από το ότι αρχές του 1990 ήταν μέλος της επιτροπής άμυνας, το όνομά του δεν συνδέθηκε με το ΝΑΤΟ παρά μόνο αρνητικά.*

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ θα γίνει ο νέος κεντρικός τραπεζίτης της Νορβηγίας, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση, παρά τις ανησυχίες της αντιπολίτευσης ότι ο διορισμός του πρώην πρωθυπουργού μπορεί να αποδυναμώσει την ανεξαρτησία της Norges Bank.

Ενώ η θέση είναι ανοικτή από την 1η Μαρτίου, ο 62χρονος Στόλτενμπεργκ έχει πει ότι πρώτα θα ολοκληρώσει τη θητεία του στο ΝΑΤΟ, που διαρκεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2022.

Ο Στόλτενμπεργκ θα είναι υπεύθυνος για τον καθορισμό των επιτοκίων και τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, καθώς και για την εποπτεία του κρατικού επενδυτικού ταμείου της Νορβηγίας, του μεγαλύτερου παγκοσμίως με περιουσιακά στοιχεία 1,4 τρισ. δολαρίων.

Ο Στόλτενμπεργκ, με σπουδές στα οικονομικά και πρώην ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, ήταν πρωθυπουργός της Νορβηγίας το 2000-01 και το 2005-13 πριν γίνει επικεφαλής του ΝΑΤΟ την επόμενη χρονιά. Έχει επίσης υπάρξει υπουργός Οικονομικών και Ενέργειας.

Η Ίντα Γουόλντεν Μπάκε, υποδιοικήτρια της κεντρικής τράπεζας και βασική ανταγωνίστρια του Στόλτενμπεργκ για τη θέση αυτή, θα εκτελεί χρέη διοικητού έως ότου αναλάβει ο Στόλτενμπεργκ, σύμφωνα με την κυβέρνηση.


*Σε νεαρή ηλικία είχε ταχθεί ενάντια στην ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ και στην αμερικανική πολιτική. Μάλιστα συμμετείχε στις διαμαρτυρίες για τον πόλεμο στο Βιετνάμ, έσπαγε τα τζάμια της αμερικανικής πρεσβείας στο Όσλο, ενώ αργότερα ως ενήλικας έβριζε την νατοϊκή συμμαχία.

Αργότερα πάντως, όταν πολιτεύθηκε, άλλαξε απόψεις και συνέβαλε να αποδεχθεί η νεολαία του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος την ένταξη της χώρας του στη Ατλαντική συμμαχία.

Ως πρωθυπουργός έδωσε το πράσινο φως για την συμμετοχή της χώρας του σε στρατιωτικές αποστολές, όπως στο Αφγανιστάν και τη Λιβύη, κάτι που του έδωσε κύρος στις ΗΠΑ. Τότε ήταν που του συγχωρέθηκαν τα νεανικά του «παραπτώματα» και μπήκε το όνομά του ανάμεσα στους υποψήφιους για το υψηλότερο πολιτικό πόστο της Συμμαχίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου