Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022

Πάνω από τα $112 το πετρέλαιο - Θηριώδες άλμα 50% για το φυσικό αέριο

Ραγδαία κλιμάκωση παρουσιάζουν οι τιμές των προϊόντων ενέργειας, με το πετρέλαιο να αγγίζει ακόμα και τα 114 δολάρια το βαρέλι, την ώρα που το φυσικό αέριο βλέπει την τιμή του να πραγματοποιεί θηριώδες ράλι που ξεπέρασε ενδοσυνεδριακά ακόμα και το 50%.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας προειδοποίησε ότι η παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια είναι υπό απειλή μετά από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ειδικότερα, όσον αφορά το αργό τα futures σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη έχουν φτάσει στο υψηλότερο επίπεδό τους από το 2013.

Το Brent παράδοσης Μαΐου βλέπει την τιμή του να αυξάνεται κατά 6,27% στα 111,55 δολάρια το βαρέλι, ενώ στο υψηλό ημέρας είχε φτάσει και τα 113,94 δολάρια.

Παράλληλα, το WTI παράδοσης Απριλίου σημειώνει άνοδο 6,25% στα 109,66 δολάρια το βαρέλι, έχοντας "χτυπήσει υψηλό" στα 112,5 δολ.

Την ίδια ώρα, ο αποκλεισμός ρωσικών τραπεζών από το παγκόσμιο δίκτυο SWIFT έχει εκτινάξει στα ύψη την αβεβαιότητα για τις ροές του φυσικού αερίου, με το συμβόλαιο Απριλίου στο Άμστερνταμ (TTF) να βρίσκεται στα 162 ευρώ η μεγαβατώρα με άλμα άνω του 33%, ενώ στο υψηλό ημέρας είχε καταγράψει νέο ιστορικό υψηλό πλησιάζοντας στα 200 ευρώ (193,95) με άνοδο που ξεπερνούσε το 50%.

Μεταξύ άλλων, από χθες το απόγευμα "πάγωσαν” και οι συναλλαγές με τράπεζες που βρίσκονται εκτός Ρωσίας, αλλά π.χ. που μπορεί να θεωρούνται ευρωπαϊκές, και βρέθηκαν να έχουν σχέση με εμπορικές τράπεζες της Ρωσίας ή με τη ρωσική κεντρική τράπεζα ή να έχουν σύμβαση ανταποκρίτριας τράπεζας ρωσικών τραπεζών ή να σχετίζονται με ό,τιδήποτε με Ρωσία, πλην πληρωμών για ενέργεια.

Η κατάσταση στις αγορές ενέργειας είναι πολύ σοβαρή, τόνισε ο εκτελεστικός διευθυντής της ΙΕΑ, Fatih Birol καθώς οι ΗΠΑ και άλλες οικονομίες συμφώνησαν να απελευθερώσουν πετρελαϊκά αποθέματα.

Οι επενδυτές θα περιμένουν την αντίδραση του OPEC+ καθώς το καρτέλ συνεδριάζει σήμερα για να συζητήσει τις προμήθειες του Απριλίου, αλλά αναμένεται μια μικρή μόνο αύξηση παρά την αναταραχή στις αγορές.

Η πετρελαϊκή αγορά παγκοσμίως έχει ήδη στενέψει σημαντικά πριν από την εισβολή, αφού οι οικονομίες ανέκαμψαν έντονα από την πανδημία και η διακοπή των ρωσικών εξαγωγών έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει τις τιμές του αργού ακόμη υψηλότερα, κάτι που αναμένουν traders και αναλυτές.

Οι κυβερνήσεις παγκοσμίως αντιμετωπίζουν αυξημένες πληθωριστικές πιέσεις καθώς οι επιπτώσεις από τις ρωσικές κυρώσεις οδηγούν τις τιμές της ενέργειας, των μετάλλων και των σιδήρων.

Αυτό οδήγησε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους να απελευθερώσουν 60 εκατ. Βαρέλια στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου για να κατευνάσουν τις τιμές, αν και παρόμοια δράσης τα τέλη του περασμένου έτους είχε μικρό αντίκτυπο.

Το ρωσικό αργό των ουρανίων προσφέρεται για πώληση με έκπτωση-ρεκόρ, αλλά δεν υπήρξαν ενδιαφερόμενοι, αναδεικνύοντας την προσοχή των αγοραστών καθώς έχουν να αναλογιστούν και τις οικονομικές κυρώσεις.

Μπορώ μόνο να δω το πετρέλαιο να οδηγείται υψηλότερα, ανέφερε ο Daniel Hynes, αναλυτής του Australia and New Zealand Banking Group.

"Η αγορά ξυπνά στην πραγματικότητα ότι ήδη αντιμετωπίζουμε περιορισμούς στο ρωσικό πετρέλαιο χωρίς καμία επίσημη κύρωση. Είναι δύσκολο να δούμε τι μπορεί να κάνει ο OPEC”, πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου