Ανάλυση του γερμανικού περιοδικού Spiegel δείχνει ότι προτεραιότητα της Μόσχας δεν είναι ο εμβολιασμός των πολιτών της αλλά οι εξαγωγές του εμβολίου
Στη διπλωματία των εμβολίων που εφαρμόζει η Ρωσία εστιάζει την προσοχή της ανάλυση του γερμανικού περιοδικού Spiegel, τονίζοντας ότι το εμβόλιο Sputnik V που ανέπτυξαν τα ρωσικά εργαστήρια έχει γίνει δεκτό με ανοικτές αγκάλες στη Λατινική Αμερική και την Ανατολική Ευρώπη, αντιμετωπίζει σκεπτικισμό στην
Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά στην ίδια τη Ρωσία κάθε άλλο παρά έχει οδηγήσει σε γενική ανοσία, λόγω χαμηλής διανομής του.Το δημοσίευμα της έγκριτης γερμανικής επιθεώρησης τονίζει ότι το Sputnik V, το πρώτο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που έλαβε κρατική έγκριση, και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες, το 2020 έχει ήδη φθάσει σε πάνω από 50 χώρες στον κόσμο. Εκατομμύρια δόσεις έχουν δοθεί σε πολίτες στην άλλη άκρη του κόσμου, όπως στην Αργεντινή, τη Χιλή, τη Βολιβία και τη Βενεζουέλα.
Το μήνυμα της Μόσχας είναι σαφές: Ο κόσμος χρειάζεται εμβόλια και η Ρωσία είναι εδώ να τα προσφέρει. Ωστόσο στη Δυτική Ευρώπη κυριαρχεί ο σκεπτικισμός για το Σπούτνικ, λόγω ελλιπούς προς το παρόν εξέτασης του σκευάσματος και των συνεπειών του. Είναι μάλιστα άγνωστο εάν ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εμβολιάστηκε με αυτό το σκεύασμα.
Μετά πολλούς μήνες χωρίς να έχει εμβολιαστεί, εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου ανακοίνωσε ότι ο κ. Πούτιν έλαβε την πρώτη δόση ρωσικού εμβολίου, χωρίς όμως να διευκρινιστεί ποιο από τα τρία εμβόλια που παράγει η χώρα έλαβε ο Ρώσος ηγέτης. Σε ερώτηση γιατί δεν έκανε το εμβόλιο μπροστά στις κάμερες, για να δώσει το καλό παράδειγμα, ο εκπρόσωπός του απάντησε ότι δεν του αρέσουν αυτά του κ. Πούτιν…
Η ποιότητα του εμβολίου είναι σαν τον εμβολιασμό του κ. Πούτιν, πρέπει να τα πιστέψει κανείς αφού δεν μπορεί να τα ελέγξει, λέει χαρακτηριστικά η ανάλυση του γερμανικού περιοδικού.
Ο διευθυντής του εργαστηρίου
Γκαμαλέγια που δημιούργησε το Σπούτνικ, ο Αλεξάντερ Γκίντζμπουργκ,
δηλώνει ότι ήταν από τους πρώτους που εμβολιάστηκαν μόλις το σκεύασμα
παρήχθη τον Μάρτιο του 2020: «Εμείς τα μέλη του εργαστηρίου
εμβολιαστήκαμε πριν και από τις μαϊμούδες, αμέσως μετά τα ποντίκια και
ταυτοχρόνως με τα ινδικά χοιρίδια». Έναν χρόνο μετά είναι υγιής και
δέχεται τα συγχαρητήρια του προέδρου Πούτιν.
Έξι μήνες μετά την έγκριση του εμβολίου,
δηλαδή μόλις τον Φεβρουάριο του 2021, ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της
τελικής κλινικής μελέτης στο περιοδικό The Lancet, δείχνοντας
εντυπωσιακά ποσοστά επιτυχίας στο 91,6%, ανώτερα πολλών δυτικών
εμβολίων. Έκτοτε η κριτική από τις δυτικές χώρες μειώθηκε σημαντικά, και
πλέον ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων άρχισε τον έλεγχο και του
Σπούτνικ, με πρόθεση της ΕΕ τη διανομή του στους πολίτες της.
Έχουν όμως εμβολιαστεί οι Ρώσοι πρώτα από το εθνικό τους εμβόλιο; Κάθε άλλο. Ο ρυθμός εμβολιασμών στη Ρωσία είναι τόσο χαμηλός, ώστε υπολογίζεται ότι θα απαιτηθούν περί τα τρία χρόνια για να λάβει μία δόση έστω ο μισός πληθυσμός της μεγαλύτερης (σε έκταση) χώρας του κόσμου. Σε αυτό συμβάλλει το γεγονός ότι μόνο το 30% των Ρώσων θέλουν να λάβουν το σκεύασμα, σύμφωνα με έρευνα.
Πέρα από τα απογοητευτικά επίπεδα πρόθεσης των Ρώσων να εμβολιαστούν, σε σύγκριση με άλλες χώρες, οι ρυθμοί παραγωγής του Σπούτνικ είναι δυσανάλογα χαμηλοί, την ώρα που αυξάνονται και οι παραγγελίες στο εξωτερικό.
Φαίνεται λοιπόν ότι οι εξαγωγές του Σπούτνικ έχουν προτεραιότητα για τη ρωσική κυβέρνηση, και όχι ο εμβολιασμός των ίδιων των πολιτών της χώρας. Αυτό θα πει διπλωματία των εμβολίων.
Πηγή: Der Spiegel
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου