Τρίτη 6 Απριλίου 2021

Πηγές Moodys στο Liberal Markets: Η ώρα για το rebound της ελληνικής οικονομίας - Πότε αναμένονται αναβαθμίσεις

Η ελληνική οικονομία φαίνεται πως «γυρίζει σελίδα» και πως θέτει τα θεμέλια για να καταγράψει το δικό της «growth story» στις διεθνείς αγορές. 

Μετά την ανακοίνωση του ολιστικού και συνεκτικού προγράμματος «Ελλάδα 2.0» που κινητοποιεί επενδυτικά κεφάλαια 57 δισ. ευρώ με μοναδική πολλαπλασιαστική αξία για την κοινωνία και την ελληνική οικονομία, ήρθε η αναβάθμιση του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s για τις προοπτικές (outlook) του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Τα δύο γεγονότα, σε συνδυασμό με τις εκθέσεις αναλυτών, όπως η Citi, αποδεικνύουν πως η

χώρα μας έχει εισέλθει σε μία αναπτυξιακή τροχιά, έναν κύκλο ανάκαμψης που ξεκινά από φέτος και επεκτείνεται τα επόμενα χρόνια.

Γιατί όμως η Moody’s προχώρησε τώρα στην αναβάθμιση του τραπεζικού συστήματος στη χώρα μας, τη στιγμή που υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις πως τα κόκκινα δάνεια θα αυξηθούν, απόρροια της πανδημίας του κορονοϊού;

«Εκτιμήσαμε πως η επίπτωση της πανδημίας στην κερδοφορία, στην κεφαλαιακή επάρκεια και στην αύξηση κόκκινων δανείων του ελληνικού τραπεζικού θα είναι περιορισμένη» αναφέρει στο Liberal Markets στέλεχος της Moody’s στη Φρανκφούρτη, το οποίο θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Ποιοι είναι όμως οι άλλοι παράγοντες που συνεκτίμησε ο πιστοληπτικός οίκος αξιολόγησης; «Πριν προβούμε σε μία αναβάθμιση του outlook τραπεζών ή επιχειρήσεων και της οικονομίας, εξετάζουμε κάποιους παράγοντες. Εμείς καλύπτουμε τις τέσσερις συστημικές τράπεζες Εθνική, Alpha, Eurobank και Πειραιώς, καθώς και την Attica Βank και την Παγκρήτια. Οι παράγοντες είναι οι λεγόμενοι «πυλώνες» που στηρίζουν τα upgrades. Πρώτα εξετάσαμε το περιβάλλον που δραστηριοποιούνται οι τράπεζες, δηλαδή την ελληνική οικονομία και τους μακροοικονομικούς της δείκτες. Εκτιμούμε πως οι δείκτες θα βελτιωθούν και πως θα υπάρξει ανάκαμψη στο ΑΕΠ και ο τουρισμός από φέτος είναι πιθανό να ανακάμψει. Επιπλέον, τα παραπάνω θα φέρουν αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης.

Δεύτερος πυλώνας είναι τα κόκκινα δάνεια. Λάβαμε υπόψη τα δομικά στοιχεία του προγράμματος Ηρακλή που τρέχει. Υπολογίζουμε πως θα πουληθούν περίπου 17-20 δισ. ευρώ κόκκινα δάνεια για τιτλοποιήσεις.

Στον αντίποδα εκτιμούμε ότι θα υπάρξει εξαιτίας της πανδημίας, αύξηση των κόκκινων δανείων κατά περίπου 10 δισ. ευρώ. Επομένως εκτιμάμε πως στο σύνολό τους τα κόκκινα δάνεια θα μειωθούν κατά περίπου 7 δισ. ευρώ.

Ο τρίτος πυλώνας είναι το μακροοοικονομικό κλίμα, όπου φαίνεται πως η χώρα θα έχει πρόσβαση με φθηνά επιτόκια στις αγορές και το σχέδιο ανάκαμψης θα έχει θετικές επιπτώσεις στο ΑΕΠ της χώρας», συμπληρώνει το ίδιο στέλεχος και προσθέτει με νόημα πως «η ελληνική οικονομία κατέγραψε ύφεση, και συνεχίζει να παρουσιάζει, εξαιτίας της πανδημίας και έρχεται από μία δεκαετή οικονομική κρίση.

Αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας

Είναι η αναβάθμιση του outlook του τραπεζικού συστήματος, προπομπός της αναβάθμισης της πιστοληπτικής τους ικανότητας; Το ίδιο στέλεχος σημειώνει πως «για να αναβαθμιστεί το rating μιας χώρας ή του τραπεζικού της συστήματος πρέπει πρώτα να αναβαθμιστούν οι προοπτικές του. Έχουμε το λεγόμενο «ταβάνι» δηλαδή η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας μια επιχείρησης ή των τραπεζών δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από αυτήν της ελληνικής οικονομίας. Άρα προς το παρόν δε νομίζω να δούμε από τον οίκο μας αλλαγές στην πιστοληπτική βαθμίδα» .

Πότε βλέπει όμως αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας το έμπειρο στέλεχος;

Όπως σημειώνει «εντός της επόμενης διετία είναι πιθανή αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας και έπειτα και αυτή των τραπεζών. Εφόσον πάντα όμως επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις και η ελληνική οικονομία καταγράψει ανάπτυξη. Πρέπει να τονιστεί ότι μια ανάπτυξη της τάξεως του 4% το 2021, δεν εξισορροπεί την ύφεση 8,2% που καταγράφηκε το 2020. Για να επανέλθει η οικονομία στα προ πανδημίας επίπεδα πρέπει να καταγράψει σημαντική ανάπτυξη για δύο ή τρεις χρονιές, γιατί η ανάπτυξη εκφράζεται επί του ΑΕΠ, και εφόσον αυτό συρρικνώθηκε το 2020, τότε επί του ήδη συρρικνωθέντος ΑΕΠ εκφράζεται η ανάπτυξη».

Όπως φαίνεται η χώρα μας έχει αρχίσει και αντιμετωπίζεται ως ένα εν δυνάμει «success story» από τις διεθνείς αγορές. Ο δρόμος που έχει να διανύσει η ελληνική οικονομία δεν θα είναι εύκολος, όμως η διάθεση και ο σχεδιασμός από την ελληνική κυβέρνηση φαίνεται πως υπάρχει.

Το Πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0» θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην επιτάχυνση της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και στην καταγραφή σταθερών, βιώσιμων ρυθμών ανάπτυξης. Οι προκλήσεις πολλές, όμως η χώρα μοιάζει έτοιμη να ανοίξει τον δικό της ενάρετο αναπτυξιακό κύκλο που θα την φέρει ξανά σε θέση ισχύος στις διεθνείς αγορές.

Νίκος Ταμπακόπουλος

liberal.gr

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου