Κυριακή 4 Απριλίου 2021

Δεύτερη και πιο ολοκληρωμένη εισήγηση δέχτηκε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ.Τ. Ερντογάν, με φόντο την σύγκρουση ΗΠΑ-Ρωσίας για την Ουκρανία

“Η Τουρκία πρέπει να απέχει και να τηρήσει απαρέγκλιτα ότι προβλέπει η Συνθήκη του Μοντρέ για τα τουρκικά Στενά. Η σύγκρουση ΗΠA-Ρωσίας δεν αφορά μόνο Ουκρανία και Γεωργία αλλά αφορά και την Άγκυρα και τον Turkish Stream”

Δεύτερη και την πιο ολοκληρωμένη εισήγηση δέχτηκε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ.Τ. Ερντογάν, με φόντο την σύγκρουση ΗΠΑ-Ρωσίας για την Ουκρανία.

Τα όσα αναφέρει ο Τούρκος αναλυτής, Mehmet Ali Guller, είναι εξαιρετικά αναλυτικά ενώ

αξιοσημείωτο είναι πως και αυτός συνιστά στον Ερντογάν να “πάρει αποστάσεις” από τις ΗΠΑ καθώς η σύγκρουση και το παιχνίδι που παίζεται είναι πολύ πιο μεγάλο και αφορά το “σύνολο των ενεργειακών αποθεμάτων της Μαύρης Θάλασσας”!

Η αναφορά του δε στην Συνθήκη του Μοντρέ και στις νομικές εγγυήσεις επί εποχής Ψυχρού Πολέμου, αφήνει ανοιχτά υπονοούμενα για περίπτωση μεταφοράς αμερικανικού αεροπλανοφόρου στην Μαύρη Θάλασσα.


“Η ενεργειακή πολιτική των ΗΠΑ είναι εναντίον των τουρκικών συμφερόντων”

“Υπάρχουν δύο σχέδια που έχουν στοχοποιήσει οι ΗΠΑ: το πρώτο σχέδιο είναι ο Turkish Stream, ο ρωσοτουρκικός αγωγός, και το δεύτερο σχέδιο είναι ο Nord Stream-2.

Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν την συμμαχική πίεση και παίζουν το “χαρτί” των κυρώσεων για να ακυρώσουν και τα δύο σχέδια.

Τα δύο αυτά σχέδια έχουν μεγάλη σημασία σε όρους ενεργειακούς και πολιτικούς. Εχουν μια παγκόσμια διάσταση καθώς εξασθενεί η ικανότητα των ΗΠΑ να ελέγχουν τους συμμάχους τους.

Εμείς κοιτάμε από την γωνία: η νέα αμερικανική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει μια στρατηγική καταστροφής των συνεργασιών της ΕΕ και της Τουρκίας με την Ρωσία.

Ως προαπαιτούμενο αυτής της στρατηγικής, η Ρωσία έχει ανακηρυχθεί ως “σύγχρονη απειλή” για το ΝΑΤΟ.

Η λογική της Ουάσιγκτον είναι η εξής: Η Ρωσία είναι εχθρός και ειδικά η Τουρκία, τα μέλη του ΝΑΤΟ συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας πρέπει να λάβουν θέση εναντίον της Ρωσίας!

H στρατηγική των ΗΠΑ μέσω Γεωργίας

Πρόκειται για μια γραμμή άμυνας που έχουν φτιάξει οι ΗΠΑ που εκτείνεται από την περιοχή της Βαλτικής, καλύπτει την Ανατολική Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, “κόβει” δυτικά την Μαύρη Θάλασσα μέσω Ρουμανίας-Βουλγαρίας και εκτείνεται από εκεί προς την βάση τους στην Κρήτη στην Αν Μεσόγειο και στο Αιγαίο μέσω της Ελλάδας.

Η Ρωσία είναι η γραμμή αυτού του αγώνα.

Οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να κρατήσουν την γραμμή αυτή από την Μαύρη Θάλασσα και τη Γεωργία χρησιμοποιώντας τα τουρκικά Στενά.

Πρόκειται για αγώνα “κυριαρχίας” αλλά πρόκειται επίσης και για έναν αγώνα “ενεργειακό και πολιτικό”.

Τα αποθέματα ενέργειας της Μαύρης Θάλασσας – Τί έχει ανακαλυφθεί

Η Μαύρη Θάλασσα έχει την δυνατότητα να γίνει μια περιοχή του νέου ενεργειακού πολέμου όπως η Ανατολική Μεσόγειος. Υπάρχει μια μεγάλη προϊστορία έρευνας για υδρογονάνθρακες στην περιοχή αυτή. Τα αποθέματα που έχουν βρεθεί μέχρι τώρα είναι:

  • Eκτιμάται πως υπάρχουν περίπου 2.3 τρισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ουκρανία και στην Ρωσία από τη στιγμή που η Μόσχα κατέλαβε την Κριμαία
  • Η Τουρκία το 2020 εντόπισε στο πεδίο Danube-1 405 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου
  • Το φυσικό αέριο που ανακαλύφτηκε από την Ρουμανία μέχρι τώρα ανέρχεται σε 150-200 δισ. κυβικά μέτρα.
  • Αν και τα συνολικά αποθέματα της Βουλγαρίας είναι άγνωστα, είχε ανακοινωθεί πως ανακαλύφτηκε απόθεμα 100 δισ. κυβικών μέτρων στο πεδίο Han Asparuh.
  • Η Γεωργία έχει εντοπίσει απόθεμα φυσικού αερίου 266 δισ. κυβικών μέτρων
  • Φυσικά, υπάρχουν και αποθέματα πετρελαίου στην περιοχή εκτός από φυσικό αέριο.

Ολα αυτά τα αποθέματα φυσικού αερίου αναμένεται να αυξηθούν στο μέλλον. Γιατί σύμφωνα με ειδικούς, τα αποθέματα στην Μαύρη Θάλασσα ανέρχονται σε 7,6 τρισ. κυβικά μέτρα.

Για παράδειγμα, η Exxon Mobil, μια από τις μεγαλύτερες ενεργειακές εταιρείες των ΗΠΑ, έχει επικεντρωθεί στην έρευνα στην Δυτική Μαύρη Θάλασσα με τις ΝΑΤΟϊκές χώρες Βουλγαρία και Ρουμανία.

Η σύγκρουση δεν αφορά απλά την Ουκρανία – Αφορά τα ενεργειακά αποθέματα της Μαύρης Θάλασσας!

Η πιθανή ανακάλυψη νέων αποθεμάτων φυσικού αερίου αυξάνει την σημασία των αγωγών που υπάρχουν τώρα και ειδικά του Turkish Stream και δημιουργεί προϋποθέσεις σύγκρουσης πάνω από τους νέους αγωγούς.

Γι αυτό η πρόσφατη στρατιωτική ανάπτυξη σε Βουλγαρία, Ρουμανία και Ελλάδα πρέπει να αξιολογηθεί όχι μόνο με βάση την σύγκρουση ΗΠΑ-Ρωσίας αλλά επίσης και σε ενεργειακούς όρους. Να αξιολογηθεί δηλαδή η ενεργειακή και πολιτική διάσταση της σύγκρουσης στην Μαύρη Θάλασσα.

Τα Ανατολικά Σύνορα του ΝΑΤΟ

Σε μια ανακοίνωση του Πενταγώνου που αφορούσε την συνάντηση του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Lloyd Austin, και του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, αναφέρθηκε ότι και οι δύο υπουργοί συζήτησαν τις “αστάθειες κατά μήκος της Ανατολικής και της Νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ συμπεριλαμβανομένων των δυσκολιών που θέτει η Ρωσία”.

Όταν οι ΗΠΑ όταν μιλούν για “αστάθεια στα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ” εννοούν αυτό που περιγράψαμε πιο πάνω και περιλαμβάνει την Μαύρη Θάλασσα.

Σοκ στις ΗΠΑ: Η πηγή αστάθειας δεν είναι η Ρωσία!

Παρόλ’ αυτά αυτή η πηγή αστάθειας δεν είναι εδώ η Ρωσία αλλά οι ΗΠΑ. 

Είναι μια προσπάθεια των ΗΠΑ να φέρουν την Ουκρανία και την Γεωργία εναντίον της Ρωσίας

Η “αστάθεια” είναι επίσης η “δικαιολογία” που έχουν δημιουργήσει οι ιμπεριλαλιστές των ΗΠΑ για να μπουν στην περιοχή που έχουν στοχοποιήσει.

“Η Τουρκία να είναι πολύ προσεκτική”! Σκοπεύουν να στείλουν αεροπλανοφόρο οι ΗΠΑ στην Μαύρη Θάλασσα;

Οι ΗΠΑ προσπαθούν να αυξήσουν την παρουσία στην Μαύρη Θάλασσα μέσω του ΝΑΤΟ ακριβώς  εξαιτίας αυτής της “αστάθειας”.

Γι αυτό η Τουρκία παρά την προβληματική τωρινή προσέγγιση της κυβέρνησης στην Μαύρη Θάλασσα, πρέπει να είναι πολύ προσεκτική ακριβώς όπως στον Ψυχρό Πόλεμο σε ότι αφορά την Συνθήκη του Μοντρέ και τις  νομικές εγγυήσεις (σσ εννοεί ότι πρέπει να τηρηθούν).

warnews247.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου