Τρίτη 31 Ιουλίου 2018

Μoody’s: Σε ισχύ τα capital controls για άλλους 18 μήνες

Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s εκτιμά ότι το capital controls θα παραμείνουν στην Ελλάδα για άλλους 18 μήνες, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2019.

 Παράλληλα, στην έκθεσή της η Moody’s κρίνει ως credit positive για τις ελληνικές τράπεζες, τη μείωση χρήσης του ELA (ύστατος μηχανισμός παροχής ρευστότητας  ELA (Emergency Liquidity Assistance).Η ρευστότητα που παρέχεται μέσω του μηχανισμού ELA είναι σημαντικά ακριβότερη έως και 30 φορές φτάνοντας κοντά στο 1,55% σε σύγκριση με το κόστος δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) στα 8,4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση του διεθνούς οίκου αξιολόγησης, η
μείωση του ELA είναι θετική, διότι βελτιώνει τη ρευστότητα και τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών με χαμηλότερη εξάρτηση από την κεντρική τράπεζα και μείωση του κόστους χρηματοδότησης.

Η Moody’s εκτιμά ότι μέχρι τα τέλη του 2019, οι Πειραιώς, Εurobank και Αlpha Bank θα ακολουθήσουν το «παράδειγμα» της Εθνικής, εξαλείφοντας πλήρως την έκθεσή τους στον ELA. Για την Πειραιώς, μάλιστα, ο οίκος το προσδιορίζει μέχρι τα τέλη του 2018.

Διαχειρίσιμη η άρση του waiver(την κατ' εξαίρεση αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως εγγύηση (εξαιτίας της χαμηλής πιστοληπτικής τους ικανότητας) στις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών.)  

Ο οίκος αξιολόγησης χαρακτηρίζει διαχειρίσιμη-από τις ελληνικές τράπεζες- την επερχόμενη άρση του waiver από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.


Sofokleousin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου