Σάββατο 14 Ιουλίου 2018

Αποζημιώσεις 4,7 δισ. ευρώ από την Johnson & Johnson για το «καρκινογόνο» ταλκ

Αποζημιώσεις 4,7 δισ. ευρώ από την Johnson & Johnson για το «καρκινογόνο» ταλκ
Αποζημιώσεις ύψους 4,7 δισ. ευρώ καλείται να καταβάλει η εταιρία Johnson & Johnson σε 22 γυναίκες, οι οποίες ισχυρίστηκαν ότι τα ταλκ της εταιρίας τους προκάλεσαν την ανάπτυξη καρκίνου των ωοθηκών.
Ένα δικαστήριο στο Μιζούρι είχε ορίσει αρχικά αποζημίωση 550 εκατ. δολαρίων και
πρόσθεσε 4.1 δισ. δολάρια σε ποινικές αποζημιώσεις, όπως αναφέρει το BBC.
Η ετυμηγορία έρχεται την στιγμή που η εταιρία μάχεται με περίπου 9.000 νομικές υποθέσεις που αφορούν την πούδρα για μωρά.

Από τη μεριά της η Johnson & Johnson δήλωσε «βαθιά απογοητευμένη» και σχεδιάζει να προσφύγει σε έφεση.
Στην δίκη που κράτησε έξι εβδομάδες, οι γυναίκες και οι οικογένειές τους δήλωσαν ότι ανέπτυξαν καρκίνο των ωοθηκών μετά από χρήση πούδρας μωρών και άλλων προϊόντων ταλκ για δεκαετίες. Από τις 22 γυναίκες που εμπλέκονται στην υπόθεση, οι έξι έχουν πεθάνει από καρκίνο των ωοθηκών.
Οι δικηγόροι τους ισχυρίστηκαν ότι η εταιρία γνώριζε ότι το τακλ περιέχει αμίαντο, αλλά σκόπιμα απέφευγε να ενημερώσει τους καταναλωτές για τους κινδύνους.
Το ταλκ είναι ένα μέταλλο που μερικές φορές βρίσκεται στο έδαφος σε κοντινή απόσταση από τον αμίαντο.
Η J&J αρνήθηκε ότι τα προϊόντα της περιείχαν ποτέ αμίαντο και επέμειναν ότι δεν προκαλούν καρκίνο, παρουσιάζοντας μάλιστα αρκετές μελέτες που έδειξαν ότι τα προϊόντα της είναι ασφαλή.
Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έκανε επίσημη έρευνα την περίοδο 2009-2010 και δεν βρέθηκε κανένα ίχνος αμιάντου στο ταλκ της εταιρίας.

Υπάρχουν εδώ και χρόνια ανησυχίες ότι η χρήση ταλκ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών, αλλά τα στοιχεία δεν είναι καθοριστικά.

 Ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο ταξινομεί το ταλκ που χρησιμοποιείται στα γεννητικά όργανα ως «πιθανώς καρκινογόνο» λόγω των μικτών αποδεικτικών στοιχείων.
Το ταλκ στη φυσική του μορφή περιέχει αμίαντο και προκαλεί καρκίνο. Επισημαίνεται όμως ότι ιδιαίτερα από τη δεκαετία του '70 και μετά υφίσταται επεξεργασία προκειμένου να εξασφαλίζεται ότι είναι απαλλαγμένο από αυτόν. 
Ωστόσο, οι μελέτες δίνουν αντιφατικά αποτελέσματα.
Η ετυμηγορία καταλήγει στην μεγαλύτερη αποζημίωση που η Johnson & Johnson έχει αντιμετωπίσει σε σχέση με τις κατηγορίες πως τα προϊόντα της προκαλούν καρκίνο.

Μια προηγούμενη απόφαση το 2017, από ένα δικαστήριο στην Καλιφόρνια, είχε εκδικάσει αποζημίωση 417 εκατομμυρίων δολαρίων σε μια γυναίκα που πιστεύεται ότι ανέπτυξε καρκίνο των ωοθηκών μετά τη χρήση των προϊόντων της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένης της βρεφικής πούδρας.
Ωστόσο, ένας δικαστής ανέτρεψε αργότερα αυτή την ετυμηγορία και αρκετές άλλες νομικές προκλήσεις από την J&J δεν έχουν ακόμη αποφασιστεί.

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου