Σάββατο 7 Ιουλίου 2018

Τι λένε οι αναλυτές για την απαξιωτική εικόνα του Χρηματιστηρίου

"Μαζεύουν" οι απώλειες, παραμένει αρνητικό το κλίμα στο Χρηματιστήριο
Άλλη μία συνεδρίαση κατά την οποία η εικόνα των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι τουλάχιστον απογοητευτική. Οι αγοραστές γυρίζουν και πάλι την πλάτη στις ελληνικές μετοχές και οδηγούν τον Γενικό Δείκτη σε αδυναμία αντίδρασης.
Όπως τονίζουν επανειλημμένως το τελευταίο χρονικό διάστημα οι αναλυτές, το Χ.Α. έχει πλέον ξεμείνει από καταλύτες που θα μπορούσαν να "αφυπνίσουν" τις εισροές και
υπάρχει μεγάλος προβληματισμός ότι η καταβύθιση των ημερήσιων συναλλαγών μπορεί να συνεχιστεί το υπόλοιπο καλοκαίρι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η αξία συναλλαγών του Ιουνίου έφτασε τα €1.036,96 εκατ. σημειώνοντας μείωση κατά 39,1%, σε σχέση με τη συναλλακτική δραστηριότητα του προηγούμενου μήνα που ήταν €1.703,66 εκατ.
 Σε σχέση με τον Ιούνιο του 2017 που η αξία συναλλαγών ήταν €1.657,20 εκατ., σημειώθηκε μείωση της τάξης του 37,4%. Η απουσία των αγοραστών θα συνεχίσει να κρατά την όποια ανοδική κίνηση σε πολύ στενό εύρος, γεγονός που διατηρεί τον Γενικό Δείκτη "κολλημένο" σε ρηχά νερά.

Οι εγχώριες πολιτικές εξελίξεις, σε συνδυασμό με το ακόμα "εύθραυστο" διεθνές κλίμα, λόγω των ανησυχιών για τις εμπορικές εντάσεις αλλά και την πολιτική αβεβαιότητα στην Ευρώπη, έχουν προστεθεί στη ζημιά που έχει προκαλέσει στην επενδυτική εμπιστοσύνη η υπόθεση της Folli Follie, οδηγώντας το Χ.Α. σε συναλλακτικό "βάλτο", παρόλο που η εικόνα των ελληνικών ομολόγων έχει βελτιωθεί. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, το θέμα της  Folli Follie έχει κάνει μεγάλη ζημιά στην αγορά και το "αποτύπωμά" του δεν φαίνεται να σβήνει.

Όπως σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, η αγορά είναι νεκρή από τζίρο με όγκους σε χαμηλά διετίας. Ουσιαστικά δεν είδε καν το κλείσιμο της συμφωνίας ενώ καίγεται και κάθε θετική είδηση από τις αναβαθμίσεις. Κάνει απλά προσπάθεια να συντηρήσει τα πρόσφατα χαμηλά της σε αντίθεση με το 10ετές που έχει ήδη βρεθεί στη ζώνη των 370 μονάδων.
Σίγουρα η ιστορία της Folli Follie έχει επηρεάσει σημαντικά τις κινήσεις των ξένων θεσμικών ενώ παράλληλα η οικονομία συνεχίζει να "κωλυσιεργεί" χωρίς να γίνονται ουσιαστικές κινήσεις, αν εξαιρέσουμε τις συμφωνίες.
Η ιστορία με την καθυστέρηση της μείωσης των συντάξεων προκαλεί ανησυχία στους επενδυτές μιας και βλέπουν ότι μπορούν να υπάρξουν σημαντικές αποκλίσεις και καθυστερήσεις από τους στόχους. Το πολιτικό παίγνιο απομακρύνει και τα σενάρια πρόωρων εκλογών και παράλληλα την πιθανή πιο γρήγορη ανάπτυξη.
Η έξοδος από το μνημόνιο και τυπικά τον Αύγουστο όχι μόνο δεν αλλάζει προς το θετικό τα δεδομένα αλλά φοβίζει παράλληλα και τους επενδυτές σε σχέση με τις όποιες πολιτικές κινήσεις που το μόνο που κερδίζουν είναι να καθυστερούν την ανάπτυξη.

Δυστυχώς στο μόνο που δεν δίνουμε βάρος είναι το πώς θα έρθουν νέες επενδύσεις στη χώρα μιας και είναι ο μόνος τρόπος να καταφέρουμε να βγούμε από το τέλμα και παράλληλα να πετύχουμε και τους στόχους που έχουμε συμφωνήσει.
Δυστυχώς την καθυστέρηση την έχουμε μάθει καλά χωρίς να υπολογίζουμε τη ζημιά που κάνει στην οικονομία.
Η αγορά καλώς ή κακώς προεξοφλεί καταστάσεις και αυτό που μας δείχνει  τώρα είναι ότι βλέπει απραξία... και στην απραξία αρκούν μικροί τζίροι για να πέσει η αγορά.
Σε κάθε περίπτωση η αγορά χρειάζεται επαναφορά στη ζώνη των 800 μονάδων αν θέλει να αποκτήσει και πάλι κάποιο θετικό momentum.  To μόνο σίγουρο ότι με αυτούς τους τζίρους δεν πάμε πουθενά ενώ παράλληλα μπορούν να δημιουργηθούν και άλλα προβλήματα.

Η πτώση του τζίρου είναι σχεδόν τρομακτική και δεν διαφαίνεται ότι μπορεί να αλλάξει σύντομα, σημειώνει ο Νίκος Καυκάς, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της Merit.
Τόσο χαμηλοί όγκοι για περισσότερες από 5 ημέρες έχουν καταγραφεί σε πολύ συγκεκριμένες χρονικές στιγμές (π.χ. κλείσιμο 3ης αξιολόγησης), πλην Αυγούστου φυσικά, τα τελευταία 3 χρόνια.  Δεν περιμένουμε πολλά από το εσωτερικό στο κοντινό μέλλον,  ενώ το βλέμμα μας παραμένει στραμμένο στο εξωτερικό.

Mε την έναρξη όμως του 2ου εξαμήνου, τα δεδομένα τόσο για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά όσο και για το εξωτερικό περιβάλλον δεν διαμορφώνουν προϋποθέσεις για εκτροφή θετικών προσδοκιών, σημειώνει από την πλευρά του ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
 Το αντίθετο μάλιστα διαφαίνεται στον ορίζοντα, όπως επισημαίνει. Έτσι, ισχυροποιείται η αίσθηση ότι το αναπτυξιακό αφήγημα για την ελληνική οικονομία δύσκολα μπορεί να υποστηρίξει ρυθμούς μεγέθυνσης που να ξεπερνούν αισθητά το 2%. Είναι το αποτέλεσμα της συντήρησης του δημοσιονομικού κορσέ αλλά και της συνεχιζόμενης πολλαπλά μη φιλικής στάσης προς το επιχειρείν. Επιπλέον, στο ελληνικό χρηματιστήριο συντηρείται κλίμα χαμηλού βαθμού εμπιστοσύνης και καχυποψίας για πιθανές "λογιστικές αλχημείες" και σε άλλες εταιρείες. Αναστέλλεται έτσι βραχυπρόθεσμα η διεύρυνση τοποθετήσεων νέων κεφαλαίων από επενδυτές εξωτερικού.
Η αγορά δείχνει απονευρωμένη από θετικά αντανακλαστικά εστιάζοντας σε πιθανές πηγές κινδύνων που συνδέονται με την αξιοπιστία των στοιχείων των ισολογισμών των εισηγμένων εταιριών,  όπως έχει σημειώσει ο Μάνος Χατζηδάκης της "Beta Χρηματιστηριακή". Το καθεστώς αμφισβήτησης έχει δημιουργήσει ένα τοξικό περιβάλλον διαπραγμάτευσης, μια αυτονόμηση μονότονα κουραστική σε κατεύθυνση και τζίρο που ακουμπά και τις ομολογιακές εκδόσεις.  Πιθανόν η μείωση της χρηματιστηριακής δραστηριότητας που παραδοσιακά παρατηρείται κατά τους επόμενους δύο μήνες να βοηθήσει στην αποφόρτιση του κλίματος ωστόσο οι δράσεις που θα εμπεδώσουν την αλλαγή του ως προς το θετικότερο θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα.

Πώς θα μπορούσε να επιστρέψει το ενδιαφέρον των αγοραστών στο X.A
Σύμφωνα με τον Νίκο Σακαρέλη, αναλυτή της Wealth Fund Services, η εικόνα στο ταμπλό παραμένει αδύναμη.
Οι αφορμές αρκετές, αλλά η ουσία παραμένει η ίδια: η έλλειψη αγοραστών. Οι καταλύτες που θα μπορούσαν να προσελκύσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι πολλοί όπως η αναθεώρηση τιμών – στόχων λόγω μείωσης κινδύνου χώρας, η επίτευξη των στόχων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια από τις ελληνικές τράπεζες, το  θέμα του "waiver” , συνέχιση της θετικής τάσης στην εταιρική κερδοφορία β τριμήνου των εισηγμένων, η πορεία της οικονομίας και του τουρισμού, η επιτάχυνση της πορείας των αποκρατικοποιήσεων.
Ωστόσο, η επιδείνωση του διεθνούς κλίματος λόγω εμπορικών πολέμων, η πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα και η μη επίτευξη των στόχων στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, είναι παράγοντες που θα αποτελέσουν τροχοπέδη στη βελτίωση του κλίματος στο Χ.Α

Capital

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου