Τουρκία: 22% κάτω το χρηματιστήριο, 28% κάτω η λίρα |
Οι υπερεξουσίες Ερντογάν και η απόφασή του να αναθέσει τα ηνία της δοκιμαζόμενης τουρκικής οικονομίας στον γαμπρό του πυροδοτούν έντονες αναταράξεις στις αγορές της γειτονικής χώρας. Όσο και εάν προσπαθεί ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ, νέος υπουργός Οικονομικών, να πείσει ότι θα κινηθεί
στο δρόμο της «συνετής πολιτικής» και θα σεβαστεί την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, η αιμμοραγία των μετοχών και η κατρακύλα της λίρας δεν σταματούν.
Σήμερα το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε σε νέο ιστορικό ναδίρ, με την ισοτιμία στις 4,9767 λίρες ανά δολάριο.
Από τις αρχές του έτους η τουρκική λίρα έχει απωλέσει το 28% της αξίας της, παρά την αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα κατά 500 μονάδες βάσης από τον Απρίλιο.
Αναλυτές δεν αποκλείουν η ισοτιμία να σπάσει σύντομα και το φράγμα του 5, ειδικά εάν η νομισματική αρχή της χώρας δεν σηκώνει ανάστημα απέναντι στον σουλτάνο.
Η πτώση της λίρας σημαίνει συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης τάξεων που στήριξαν και στηρίζουν τον Ερντογάν.
Σφυροκόπημα δέχονται και οι τουρκικές μετοχές, με τον BIST 100 στην Κωνσταντινούπολη να υποχωρεί σήμερα ενδοσυνεδριακά έως και 5% και να ετοιμάζεται να ολοκληρώσει τη συνεδρίαση με απώλειες κοντά στο 3%.
Το τουρκικό χρηματιστηρίο εμφανίζει απώλειες 22% από τις αρχές του έτους.
Οι τράπεζες έχουν δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα, με τις απώλειες του κλάδου να υπερβαίνει το 35%. Στη χθεσινή συνεδρίαση ο τραπεζικός δείκτης έκανε «βουτιά» 9%, στη χειρότερη ημέρα του εδώ και μία πενταετία, και σήμερα σταθεροποιήθηκε.
Οι ανησυχίες των επενδυτών αντανακλώνται και στην αγορά κρατικού χρέους, με το κόστος δανεισμού της χώρας, όπως και το κόστος ασφάλισης όσων έχουν στην κατοχή τους τουρκικά ομόλογα να ακολουθεί με ταχύτητα την ανιούσα.
Η απόδοση του δεκαετούς τουρκικού ομολόγου αυξήθηκε σήμερα στο 18,57%. To ασφάλιστρο κινδύνου (CDS) σκαρφάλωσε σε νέα υψηλά ενός μήνα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι μόνο το δημόσιο, που βλέπει την πόρτα των αγορών να κλείνει. Οι τουρκικές επιχειρήσεις βαρύνονται με εξωτερικό μακροπρόθεσμο δανεισμό ύψους 225 δισ. δολαρίων.
Τα δάνειά τους είναι σχεδόν αποκλειστικά σε δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας. Αυτό σημαίνει ότι όσο υποτιμάται η λίρα τόσο πιο δυσβάσταχτο γίνεται το βάρος.
Σε χθεσινό του δημοσίευμα το Bloomberg εστίαζε περισσότερο στον δανεισμό του ενεργειακού κλάδου, που ανέρχεται σε 51 δισ. δολάρια και εξελίσσεται σε ωρολογιακή βόμβα.
naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου