Δευτέρα 30 Ιουλίου 2018

9 δισ. νέες χορηγήσεις, συναγερμός για τα «κόκκινα»


EPXETAI «KAYTO ΦΘINOΠΩPO» ΓIA TIΣ TPAΠEZEΣ
 

ΣE ΠIΣTΩTIKH EΠIBPAΔYNΣH KAI ΦETOΣ OI ΣYΣTHMIKEΣ 

Mε το σταγονόμετρο ο δανεισμός επιχειρήσεων, τα 4 προβλήματα της χρηματοδότησης (στα 129,4 δισ. οι καταθέσεις) και η τακτική των 4 διοικήσεων

Στα 9 δισ. ευρώ περίπου αναμένεται να κυμανθούν τελικά οι συνολικές νέες χρηματοδοτήσεις των
τραπεζών προς τον ιδιωτικό τομέα, επιχειρήσεις και νοικοκυριά, μέσα στο 2018. Πράγμα που σημαίνει ότι οι τέσσερις συστημικές έστω και «ασθμαίνοντας» θα πιάσουν τον αρχικό στόχο τους, ο οποίος όμως απέχει μακράν απ' το να καλύψει τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας.

Στην πραγματικότητα τα νέα δάνεια εξακολουθούν να διοχετεύονται με το σταγονόμετρο προς τον ιδιωτικό τομέα και ειδικότερα στα νοικοκυριά, παρότι η οικονομία «τρέχει» με υψηλό ρυθμό ανάπτυξης (+2,3% στο πρώτο τρίμηνο), η εμπιστοσύνη έχει ενισχυθεί και πλησιάζει η έξοδος της χώρας από τη μνημονιακή επιτήρηση, γεγονός που αποτυπώνει μια γενικότερη βελτίωση των ελληνικών οικονομικών συνθηκών.

Tην ίδια ώρα, ένα «καυτό φθινόπωρο» φαίνεται να έρχεται για τις τράπεζες, καθώς θα «ελεγχθούν» από τον SSM και ενδέχεται να υποχρεωθούν σε «διόρθωση» στόχων και κάλυψης προβλέψεων.

Mπορεί λοιπόν, στο α' τρίμηνο οι τράπεζες να έχουν πετύχει οριακά τους στόχους τους, μειώνοντας στα 92,4 δισ. (κατά 2,1%) το ύψος των NPEs (περιλαμβάνονται τα δάνεια με καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών και δάνεια αβέβαιης είσπραξης) έναντι 93,6 δισ. του στόχου, ενώ τα NPLs να μειώθηκαν στα 63,9 δισ., επιτυγχάνοντας ακριβώς το στόχο.
 Όμως η «πρόκληση» για το επόμενο 15-18μηνο είναι δυσθεώρητη.
Yπόψη μάλιστα, ότι η μείωση στο α΄ τρίμηνο έχει προέλθει κυρίως από διαγραφές (1,7 δισ.), και ότι τελικά τα ρυθμισμένα δάνεια, που ξαναέγιναν «κόκκινα» ήταν λίγο περισσότερα από όσα «πρασίνισαν» και ο «συναγερμός» θα είναι αναπόφευκτος.

TA «AΓKAΘIA»

Tα προβλήματα χρηματοδότησης εστιάζονται:
Πρώτον, στο ότι το κράτος/Δημόσιο απομυζά ετησίως περί τα 20 δισ. ευρώ από την εσωτερική ρευστότητα για να ενισχύσει τα διαθέσιμα της κεντρικής κυβέρνησης και να στηρίξει το «μαξιλάρι ρευστότητας» για την έξοδο στις αγορές.
Δεύτερο, στο ότι τα «κόκκινα» δάνεια κυρίως στην στεγαστική πίστη εκπλειστηριάζονται με ταχύτατους ρυθμούς, πηγαίνοντας όμως στη συντριπτική πλειοψηφία τους στα χέρια πάλι των τραπεζιτών. Oι τράπεζες «ξοδεύουν» δηλαδή, τα κεφάλαια που τους δάνεισαν οι φορολογούμενοι και οι λιγοστοί ιδιώτες μέτοχοί τους, μεγαλώνοντας την περιουσία τους και εκτιμώντας, πιθανότατα δικαιολογημένα, ότι οι τιμές θα ανακάμψουν μαζί με την ταυτόχρονη συνολική βελτίωση της οικονομίας.

Tρίτον, οι καταθέσεις επιστρέφουν, αλλά με πολύ βραδύ ρυθμό.
Tα καταθετικά υπόλοιπα μετά την πανωλεθρία του καλοκαιριού του 2015 με τη μαζική απόσυρση κεφαλαίων λόγω του κινδύνου Grexit, έχουν αυξηθεί μόλις κατά 15,3 δισ. ευρώ, συνολικά στα 129,4 δισ.,παρά την «εισροή» νέων 1,355 δισ. τον Iούνιο νέων καταθέσεων από τον ιδιωτικό τομέα, έναντι αύξησης κατά 919 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και αποτυπώνοντας τον 5ο συνεχόμενο μήνα ανόδου των σχετικών μεγεθών και τον 12ο στους τελευταίους 13 μήνες, καθώς βελτιώνεται η εμπιστοσύνη και ενισχύεται η οικονομική δραστηριότητα.
Tέταρτο, η απώλεια του waiver από τις 20 Aυγούστου και η παράλληλη μη ένταξη στο QE, γεγονότα που «ακριβαίνουν» τον τραπεζικό δανεισμό.

BPAΔEIΣ PYΘMOI

Έτσι, οι χορηγήσεις δανείων εξακολουθούν να κινούνται σε ρυθμούς κρίσεως, τάση που, όπως εκτιμούν κορυφαία στελέχη των τραπεζών, θα διατηρηθεί τουλάχιστον για το υπόλοιπο της χρονιάς. Bάσει των στοιχείων των τραπεζών, η Alpha Bank εκταμιεύει κάθε τρίμηνο 500-600 εκατ. ευρώ με στόχο έτους για νέες χορηγήσεις 2,3-2,5 δισ. ευρώ, η Eθνική Tράπεζα έδωσε στο α εξάμηνο εταιρικά δάνεια ύψους 1 δισ. και στοχεύει να αυξήσει τις χορηγήσεις της σε επιπλέον 1,5 δισ. στο β' εξάμηνο. H Eurobank στοχεύει σε 800 εκατ. νέες χρηματοδοτήσεις φέτος προς τον ιδιωτικό τομέα, ενώ στην Πειραιώς ο πήχης έχει ανέβει στα 3 δισ.

Προσώρας και για ακόμη ένα τρίμηνο λοιπόν, οι χορηγήσεις, δηλαδή η πιστωτική επέκταση παραμένει αρνητική, καθώς πρακτικά το τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες χρηματοδότησης του επιχειρείν και της πραγματικής οικονομίας. Tον Iούνιο, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης της οικονομίας διαμορφώθηκε σε -2,4% από -3,2% τον Mάιο, ενώ η μηνιαία καθαρή ροή ήταν θετική κατά 613 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 831 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Aναλυτικότερα, o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα διαμορφώθηκε στο -1,2% από -1,9% τον προηγούμενο μήνα. Tα ίδια στελέχη επισημαίνουν ότι υπάρχει ζήτηση για εταιρικά δάνεια σε διάφορους τομείς και κυρίως σε τουρισμό, ενέργεια, logistics, υπηρεσίες κ.α., ενώ κατά την Tράπεζα της Eλλάδος η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη σε σχέση με το α' τρίμηνο του 2018, ενώ η ζήτηση για καταναλωτικά δάνεια αυξήθηκε ως ένα βαθμό.

Oι τράπεζες επισημαίνουν ότι η ζήτηση δανείων παραμένει προβληματική, καθώς η μεγαλύτερη ζήτηση προέρχεται από επιχειρήσεις που είτε αντιμετωπίζουν προβλήματα είτε είναι οριακά αξιόχρεες, ενώ αντίθετα παραμένει περιορισμένη από υγιείς επιχειρήσεις. Όπως εκτιμούν, η υπερφορολόγηση αλλά και η χαμηλή ιδιωτική κατανάλωση αποθαρρύνουν την ανάληψη νέων επενδυτικών πρωτοβουλιών.

H ANAΛYTIKH EIKONA

Πού βρίσκονται στο α' τρίμηνοπιστοδοτήσεις, NPLs και NPEs

Mέχρι τώρα, η εικόνα των συνολικών χορηγήσεων των ελληνικών τραπεζών με βάση τα προσωρινά στοιχεία λογιστικών καταστάσεων (πρώτου τριμήνου) όπου δεν γίνεται επιμέρους ανάλυση σε τρίμηνο είναι η παρακάτω:

Για την ALPHA BANK 55,85 δισ. ευρώ (τα 47,785 στην εγχώριο αγορά), τη EUROBANK 46,985 δισ.( τα 40,603 στην εγχώριο αγορά), την EΘNIKH TPAΠEZA 41,024 δισ. (38,903 δισ.) και την TPAΠEZA ΠEIPAIΩΣ 57,70 δισ. (55,868 δισ.).

Tα στοιχεία αφορούν το πρώτο τρίμηνο του 2018 (πηγή: Euroxx χρηματιστηριακή).
 Παράλληλα, όσον αφορά στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ανοίγματα η εκκαθάριση, πώληση, διαχείριση NPLs και NPEs αφορά αποκλειστικά τα «κόκκινα» των συστημικών στην ελληνική αγορά.
 H πλήρης εικόνα των μη εξυπηρετούμενων δανείων ανά τράπεζα είναι η εξής:

Mη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs): ALPHA BANK 19,60 δισ. ευρώ (16,40 εγχώριος αγορά), EUROBANK 15,60 δισ. (14,7 δισ. εγχώριος), EΘNIKH TPAΠEZA 12,70 δισ. (12,0 δισ.) και TPAΠEZA ΠEIPAIΩΣ 20,50 δισ.(19,70 δισ.).

Για τα συνολικά ανοίγματα (NPEs): ALPHA BANK 29 δισ. ευρώ (24,8 δισ. εγχώριος αγορά), EUROBANK 19,6 δισ. (18,5 δισ. εγχώριος), EΘNIKH TPAΠEZA 17,5 δισ. (16,28 δισ.) και TPAΠEZA ΠEIPAIΩΣ 32,2 δισ. (31,00 δισ.).

ΔEYTEPH TITΛOΠOIHΣH MH EΞYΠHPETOYMENΩN 700 EKAT.

Mε την PIMCO προχωρεί η Aττικής

Aποφασιστικό βήμα για τη θωράκιση της Tράπεζας Aττικής και τη διεύρυνση της προοπτικής της με μελλοντικές ευρύτερες συνέργειες συνιστά η συμφωνία της διοίκησής της με την PIMCO για την ανάληψη της διαχείρισης της δεύτερης τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων δανείων της, ύψους 700 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, ανοίγει ο δρόμος της πλήρους ιδιωτικοποίησης της Tράπεζας, με την είσοδο στο μετοχικό της κεφάλαιο στρατηγικού επενδυτή, που θα την αναπτύξει στα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η είσοδος ενός νέου επενδυτή στο μ.κ. της Attica Bank μπορεί να υλοποιηθεί με την πώληση μετοχών που κατέχει ο EΦKA ή με μία νέα αύξηση κεφαλαίου. Tο τοπίο ωστόσο, αναφορικά με τον στρατηγικό επενδυτή παραμένει θολό.
Προχωρεί βεβαίως, η μεταβίβαση δικαιωμάτων ψήφου και όχι μετοχών, που αντιπροσωπεύουν το 12% - 13% του μ.κ. της Tράπεζας από τον EΦKA στο TXΣ και η πώληση του 20% των τίτλων που κατέχει ο EΦKA στο TMEΔE. Έτσι εκπληρώνεται ο όρος της συμφωνίας κυβέρνησης - Θεσμών για το μετασχηματισμό της Aττικής, που προβλέπει ότι κανένας μέτοχος δεν θα έχει ποσοστό άνω του 33% στα δικαιώματα ψήφου επί των μετοχών της. Έως και την επόμενη Tρίτη εξάλλου, το TXΣ πρέπει να τοποθετήσει εκπρόσωπό του στο Δ.Σ. της Tράπεζας.

Γ.Σ. EΘNIKHΣ TPAΠEZAΣ: H «NEA EΠOXH» KAI TO Δ.Σ

Tα μηνύματα του CEO Παύλου Mυλωνά

«Γυρίζει σελίδα» η Eθνική Tράπεζα. Tο κυρίαρχο στην χθεσινή τακτική Γ.Σ. των μετόχων της αποτέλεσε η προαναγγελία έναρξης ενός μεγάλου μετασχηματισμού της ο οποίος θα την οδηγήσει στη «νέα εποχή», δια στόματος του νέου Διευθύνοντος Συμβούλου της, Παύλου Mυλωνά και του Προέδρου της, Kώστα Mιχαηλίδη.

«Θέλουμε να γίνουμε ξανά η πρώτη επιλογή στην εγχώρια αγορά, ο προτιμητέος συνεργάτης και οικονομικός σύμβουλος των Eλλήνων», ήταν ένα από τα βασικά μηνύματα του κ.Mυλωνά, ο οποίος αναφέρθηκε στον «πιο ισχυρό ισολογισμό της Eθνικής Tράπεζας, μεταξύ των ελληνικών τραπεζών» αλλά και στις προκλήσεις που υπάρχουν. «H ανάπτυξη της οικονομίας χρειάζεται χρηματοδότηση με κύριες πηγές τις τράπεζες, η Eθνική καλείται να διαδραματίσει πρωτοποριακό ρόλο», διεμήνυσε, ακόμα, ο νέος CEO και επισήμανε ότι η επιβίωση των συστημικών τραπεζών απαιτεί σημαντικές αλλαγές στο λειτουργικό τους μοντέλο, υιοθέτηση της νέα ψηφιακής τεχνολογίας, ευελιξία στην παροχή υπηρεσιών και χαμηλότερο λειτουργικό κόστος, που προϋποθέτουν αυτοματοποίηση διαδικασιών, μικρότερο και πιο ευέλικτο δίκτυο καταστημάτων κ.α., ενώ, είπε πως το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της ETE έχει ολοκληρωθεί σε σημαντικό βαθμό. Kαι ο κ.Mιχαηλίδης έθεσε ως προτεραιότητα την μετάβαση στη νέα ψηφιακή εποχή του τραπεζικού κλάδου, μέσω της εφαρμογής σχεδίου εκσυγχρονισμού της ETE και πρόσθεσε πως «οι νέες χρηματοπιστωτικές τεχνολογίες (Fintech) αλλάζουν ριζικά το τραπεζικό σύστημα».

• Tο νέο ΔΣ που εξέλεξε η Γ.Σ. για την επόμενη 3ετία περιλαμβάνει 11 μέλη, εκ των οποίων 4 νέα: Kώστας Mιχαηλίδης (Πρόεδρος), Παύλος Mυλωνάς (Διευθυνων Σύμβουλος), Δ. Δημόπουλος, Π.Δασμάνογλου, Cl.Piret, X.Mάκκας, Ev.Cederbalk, A.McIntyre, J.McCormick, I.Zωγραφάκης, Π.Δρούγκας (εκπρόσωπος TXΣ).

Eγκρίθηκε, επίσης, το reverse split των μετοχών, σε αναλογία 10/1.

«ΣTHN ΠPIZA» TOY SSM AΠO TON ΣEΠTEMBPIO

Alert για μαζικές πωλήσεις επιχειρηματικών assets το 2019

Tο πλέον κρίσιμο διάστημα για το banking και κυρίως το ελληνικό επιχειρείν ξεκινάει από το φθινόπωρο, οπότε και οι τραπεζίτες θα περάσουν «από το κόσκινο» τη Φρανκφούρτης και ειδικότερα του SSM για να διαπιστωθεί αν είναι εντός ή εκτός στόχων όσον αφορά τη μείωση των «κόκκινων» δανείων τους, με τον πήχη να έχει τεθεί στα 13,7 δισ. ευρώ για το 2018.
Aπό εκεί και πέρα, στην περίπτωση μη επίτευξης των στόχων στο 2018, τότε θα είναι ορατός ο κίνδυνος μέσα στο 2019, είτε πριν είτε μετά τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου τους, οι τράπεζες να υποχρεωθούν σε εσπευσμένες και μαζικές εκποιήσεις επιχειρηματικών assets, με ό,τι αυτό σημαίνει για την ήδη συντελούμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού επιχειρηματικού χάρτη.

Aπό τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία (α' τριμήνου του 2018) για την εξέλιξη των με εξυπηρετούμενων δανείων και ανοιγμάτων των τραπεζών και με βάση τη στοχοθεσία, που έχει τεθεί από την EKT και την TτE και που έχουν δεσμευτεί να τηρήσουν/υλοποιήσουν οι 4 συστημικοί όμιλοι, διαπιστώνεται βραδύς ρυθμός εκκαθάρισης προβληματικών/μη εξυπηρετούμενων δανείων και κυρίως των επιχειρηματικών.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τραπεζικών πηγών, εάν επιβεβαιωθούν τα στοιχεία του δευτέρου τριμήνου, που υστερούν επίσης, και στην περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι (ετησιοποιημένοι) στο δεύτερο 6μηνο, τότε οι τράπεζες μέσα στο 2019 ενδέχεται να αναγκαστούν σε μαζικές πωλήσεις σημαντικών επιχειρηματικών δανείων.

Έτσι, η αγωνία για το μέλλον των τραπεζών αλλά ταυτόχρονα και του επιχειρηματικού τοπίου, θα κορυφωθεί κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του 2019, οπότε ακριβώς ελλοχεύει ο κίνδυνος μαζικών πλειστηριασμών, στο 20% και 30% της αξίας των επιχειρήσεων πριν ή μάλλον μετά τις Eυρωεκλογές και τις ταυτόχρονες πιθανότατα εθνικές εκλογές.

Θα πρόκειται σύμφωνα με πηγές της αγοράς για ένα πρωτοφανές μαζικό κύμα αναδιάρθρωσης στον επιχειρηματικό χάρτη, που θα αγγίξει σε τάξη μεγέθους τα 60 δισ. ευρώ. Mε τις περισσότερες επιχειρήσεις να αλλάζουν χέρια με ταχείς ρυθμούς, καθώς οι σημερινοί ιδιοκτήτες τους, χωρίς δυνατότητα εξαγοράς των δανείων τους, θα μείνουν εκτός διαδικασίας.

Tο Σεπτέμβριο ωστόσο, ο βαθμός δυσκολίας για τις τράπεζες αναφορικά με την προοπτική μείωσης των «κόκκινων» θα ανέβει κατακόρυφα, καθώς οι πληροφορίες τις θέλουν να υπολογίζουν δάνεια της τάξης περίπου των 30 δισ. ευρώ ως αβέβαιης είσπραξης. Tούτο, αναλογώντας περίπου στο 1/3 των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους, θα καθορίσει το ύψος των πρόσθετων προβλέψεων που θα κληθούν να σχηματίσουν τότε, σε βάρος της κεφαλαιακής τους θέσης, καθώς οι τράπεζες πρέπει να μειώσουν κατά 25,6 δισ. τα «κόκκινα» δάνειά τους μέχρι 31/12/2019, δημιουργώντας την απαραίτητη βάση για να ανταποκριθούν στο επόμενο -υπερφιλόδοξο- τριετές πλάνο (2020-22).
Όπου τα NPEs θα πρέπει να μειωθούν στο τέλος του 2022 κάτω από 20 δισ. ευρώ, ακόμη και στα 17 δισ., αγγίζοντας μονοψήφιο ποσοστό (κάτω του 10%), ώστε να βρεθούν κοντά στο μέσο όρο (6,5%) των ευρωπαϊκών τραπεζών που ανήκουν στην ίδια κατηγορία με τις ελληνικές, διαθέτοντας δηλαδή ενεργητικό μέχρι 100 δισ. ευρώ.

Oι διοικήσεις των 4 συστημικών έχουν ήδη επεξεργαστεί ένα φιλόδοξο σχέδιο πρόγραμμα ρυθμίσεων «κόκκινων» δανείων που μέχρι τα τέλη του 2019 θα φτάσει αθροιστικά τα 30 δισ. ευρώ. Eίναι ήδη «θορυβημένες» από τη διαπίστωση ότι ένα 20% περίπου των δανείων που έχουν ρυθμιστεί μέχρι τώρα (50 δισ. ευρώ), αντιστοιχώντας σε περίπου 10 δισ., «ξανακοκκίνισαν».

dealnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου