Δευτέρα 8 Απριλίου 2024

Δημοψήφισμα στην Ελβετία για … μηδενική μετανάστευση – O πληθυσμός της να μην υπερβεί τα 10 εκ. άτομα έως το 2050

Το Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα συγκέντρωσε τις 100.000 υπογραφές που απαιτούνται για να αναγκάσει την κυβέρνηση να διεξαγάγει δημοψήφισμα

Όσο πλησιάζουμε προς τη διεξαγωγή των Ευρωεκλογών γίνεται ξεκάθαρο ότι το

πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης βρίσκεται στην κορυφή των προβλημάτων για τους ψηφοφόρους.

Σταθερά στην πλειοψηφία των δημοσκοπήσεων, οι ψηφοφόροι τοποθετούν το μεταναστευτικό και την παράνομη μετανάστευση, ανάμεσα στα κορυφαία προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χώρες. Από άκρη σε άκρη του δυτικού κόσμου, και ειδικά στην Ευρώπη ενόψει των Ευρωεκλογών του Ιουνίου, συντηρητικά κόμματα τα οποία κρατούν σκληρή και εθνική στάση στο θέμα αυτό, αναμένεται να σημειώσουν μεγάλα κέρδη.

Σε αυτό το κλίμα η Ελβετία, θα διεξάγει δημοψήφισμα για το αν θα εφαρμόσει μέτρα, που θα διασφαλίζουν ότι ο πληθυσμός της χώρας δεν θα υπερβαίνει τα 10 εκατομμύρια άτομα, αφού ένα δεξιό κόμμα συγκέντρωσε αρκετές υπογραφές για να ξεκινήσει δημόσια ψηφοφορία για αυστηρότερους ελέγχους της μετανάστευσης.

Το Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα (UDC) υπέβαλε την Τετάρτη στην Ομοσπονδιακή Καγκελαρία αίτηση που πληρούσε τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να προκηρύξει η κυβέρνηση δημοψήφισμα.

Σύμφωνα με το σύστημα άμεσης δημοκρατίας της Ελβετίας, δημοψηφίσματα για οποιοδήποτε θέμα μπορούν να προκηρυχθούν εάν ένα αίτημα συγκεντρώσει 100.000 υπογραφές εντός 18 μηνών από την έναρξή του.

Η UDC συγκέντρωσε 114.600 υπογραφές σε μόλις εννέα μήνες στην προσπάθειά της να ζητήσει από την κυβέρνηση να εφαρμόσει τη “βιώσιμη δημογραφική ανάπτυξη” διασφαλίζοντας ότι ο πληθυσμός των μόνιμων κατοίκων της Ελβετίας δεν θα υπερβεί τα 10 εκατομμύρια άτομα έως το 2050.

Σύμφωνα με την πρόταση, η ελβετική κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει επείγοντα μέτρα μόλις ο πληθυσμός των μόνιμων κατοίκων ξεπεράσει τα 9,5 εκατομμύρια, αναστέλλοντας, για παράδειγμα, τη δυνατότητα των μεταναστών να αποκτήσουν άδεια παραμονής, ελβετική υπηκοότητα ή οποιοδήποτε άλλο δικαίωμα παραμονής στη χώρα.

Η κίνηση αυτή θα μπορούσε επίσης να αναγκάσει την Ελβετία να αποσυρθεί από διεθνείς συνθήκες, συμπεριλαμβανομένης της διμερούς συμφωνίας της με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ελεύθερη κυκλοφορία και του Παγκόσμιου Συμφώνου του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση.

Σχολιάζοντας τη συλλογή των υπογραφών, ο επικεφαλής του UDC Marco Chiesa δήλωσε ότι είναι “υπερήφανος και τιμημένος” που αγωνίζεται για το μέλλον της “άμεσης δημοκρατίας της Ελβετίας και των επόμενων γενεών”.

Σε ανάρτησή τους στο Facebook, οι Ελβετοί πολιτικοί δήλωσαν ότι η πρωτοβουλία “εξυπηρετεί τη διατήρηση των αξιών μας: ανεξαρτησία, άμεση δημοκρατία, κυριαρχία και ελευθερία. Αλλά είναι επίσης μια πολιτική στους δήμους που εγγυάται την ασφάλεια, τις υπηρεσίες και την ευημερία όλων μας”.

“Από το 2023, για πρώτη φορά, περισσότεροι από 9 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στη χώρα μας”, δήλωσε ο Εθνικός Σύμβουλος του UDC και Πρόεδρος της Ομάδας Thomas Aeschi. “Πέρυσι, επιπλέον 98.851 άνθρωποι μετανάστευσαν στη χώρα μας. Σε αυτούς προστίθενται περισσότεροι από 30.000 αιτούντες άσυλο”.

Το δεξιό κόμμα δήλωσε ότι η αύξηση της μετανάστευσης είχε ως αποτέλεσμα “έλλειψη στέγης και αύξηση των ενοικίων, κυκλοφοριακή συμφόρηση στους δρόμους, συνωστισμό στα τρένα και τα λεωφορεία, πτώση του επιπέδου των σχολείων, αύξηση της βίας και της εγκληματικότητας, έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας, στασιμότητα του κατά κεφαλήν εισοδήματος, ολοένα και υψηλότερα ασφάλιστρα υγείας, υπερχρεωμένες κοινωνικές υπηρεσίες και αυξημένη πίεση στην ομορφιά του τοπίου και τη διατήρηση της φύσης”.

Η πρωτοβουλία είναι η τελευταία προσπάθεια του UDC να επιβάλει το θέμα της μετανάστευσης, αφού είχε απορρίψει παρόμοιο δημοψήφισμα το 2020 για την αναστολή της ελεύθερης κυκλοφορίας των ανθρώπων με την Ευρωπαϊκή Ένωση με 62% έναντι 38%.

romioitispolis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου