Ο "Κανένας", επανέρχεται στο προσκήνιο μετά από αρκετά χρόνια ηρεμίας όπως αυτή άρχισε να δρομολογείται μετά την "κωλοτούμπα" του καλοκαιριού του 2015 και την ανάληψη της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις αρχές του 2016.
Η ενδυνάμωση του "Κανένα" συνήθως λαμβάνει χώρα σε περιόδους ανησυχίας και όπως έδειξε η περασμένη δεκαετία κυοφορεί πολιτικές ανατροπές.
Χαρακτηριστικό είναι πως στη ίδια έρευνα το 33,5% που εμπιστεύεται τον Κυριάκο Μητσοτάκη συναρμόζει με το ποσοστό της Ν.Δ. που κινείται μεταξύ 28 και 32%.
Αντιθέτως το 6% που εμπιστεύεται τον κ. Κασσελάκη απέχει σημαντικά από 13-16% που προτίθεται να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ. Το ίδιο συμβαίνει με το 5% του κ. Ανδρουλάκη.
Οι ενδείξεις αυτές δεν απέχουν από τις μετρήσεις άλλων ερευνών και αποτελούν κακό οιωνό και ενδεχομένως προμήνυμα εξελίξεων.
Η πρωτιά του "Κανένα" με 40% προμηνύει αύξηση της δυσαρέσκειας για το πολιτικό σύστημα. Η κοινή γνώμη θεωρεί την κανονικότητα εξασφαλισμένη πλέον και ενδίδει την πολυτέλεια της αποστασιοποίησης από το ζυγό της πολιτικής στοίχησης.
Αν το 40% που δεν εμπιστεύεται "Κανένα" προτιμήσει τη αποχή, μαζί με την αδιαφορία λόγω μικρού διακυβεύματος ευρωεκλογών και της πιθανής καλοκαιρίας, η συμμετοχή μπορεί να περιοριστεί.
Το μέγεθος της αποχής μπορεί να κρύβει εκπλήξεις στα ποσοστά που θα λάβουν τα κόμματα καθώς αυξάνεται ο ρόλος της αφοσίωσης έναντι της προτίμησης. Έτσι μικρότερα κόμματα με πιο συνεκτικό κοινό μπορεί να παρουσιάσουν σημαντικά αυξημένα ποσοστά χωρίς να αυξήσουν τον αριθμό των ψηφοφόρων τους.
Βέβαια, ένα ποσοστό περί το 33% σε μια χαλαρή εκλογική αναμέτρηση χωρίς συνέπειες για την επόμενη ημέρα της χώρας, διατηρεί την Ν.Δ. σε τροχιά εξουσίας.
Αντιθέτως ποσοστά κάτω του 20% ή του 15% για το δεύτερο και τρίτο κόμμα είναι πιθανό να δρομολογήσουν άμεσα εντός του Καλοκαιριού εσωκομματικές ανατροπές και πολιτικές εξελίξεις.
Ούτε ο κ. Κασσελάκης ούτε ο κ. Ανδρουλάκης θα μπορέσουν να σταθούν στην ηγεσία των κομμάτων τους. Όσο το άθροισμα του δεύτερου και τρίτου κόμματος θα υπολείπεται αυτού του πρώτου κόμματος είναι φανερό πως αυτά δεν διαθέτουν καμιά δυναμική και καμιά προοπτική.
Κόμματα εξουσίας όπως είναι τα 2-3 πρώτα χωρίς εμφανή δυναμική μοιάζουν με ποδήλατα. Τα ποδήλατα στέκουν όρθια όσο κινούνται. Μόλις σταματήσουν πέφτουν.
Είναι λογικό λοιπόν αν επιβεβαιωθούν αυτές οι μετρήσεις να υπάρξουν περαιτέρω αποσυσπειρώσεις που θα θέσουν θέματα ηγεσίας και σύγκλισης μεταξύ των δυο κομμάτων της Κεντροαριστεράς.
Στον ορίζοντα όμως δεν φαίνεται κάποιο πολιτικό πρόσωπο που θα μπορούσε να συσπειρώσει το ακροατήριο των δυο κομμάτων και να διαθέτει προοπτική επιρροής στο κοινό της Νέας Δημοκρατίας. Μια πιθανή επιστροφή του κ. Τσίπρα δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, όχι μόνο γιατί το κοινό του ΠΑΣΟΚ δεν θα τον δεχτεί, αλλά και γιατί παραμένει ένα ιδιαίτερα φθαρμένο πολιτικό προϊόν εντός και εκτός της κεντροαριστερας.
Η ανάδυση του "Κανένα" σε συνδυασμό με τη κρίση στη Κεντροαριστερά δημιουργεί ένα σημαντικό ακροατήριο πολιτικά αστέγων που τείνει ευήκοα ώτα προς νέα πρόσωπα με επικοινωνιακές δεξιότητες και ανατρεπτικές διαθέσεις.
Ίσως να βρισκόμαστε πιο κοντά σε έναν Έλληνα Τραμπ απ΄όσο πιστεύουμε.
Του Κώστα Στούπα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου