Της Ματίνας Χαρκοφτάκη
Ένα ακόμη σημαντικό deal στον κλάδο της πληροφορικής έρχεται να αλλάξει και πάλι το τοπίο. Στο επενδυτικό στόχαστρο μπήκε ο εισηγμένος όμιλος Epsilon Net, που δραστηριοποιείται στον κλάδο του επιχειρηματικού λογισμικού, ύστερα από τη δημόσια πρόταση της General Atlantic για την απόκτηση του υπόλοιπου 37,08% των μετοχών.Το συγκεκριμένο ποσοστό δεν αφορά στο μερίδιο που κατέχει ο βασικός μέτοχος και επικεφαλής της Epsilon Net, Γιάννης Μίχος και στο ποσοστό της Εθνικής Τράπεζας, οι οποίοι διατήρησαν τη συμμετοχή τους. Επομένως, η παραπάνω κίνηση αναμένεται να οδηγήσει στη δημιουργία ενός ισχυρού σχήματος, το οποίο θα δραστηριοποιείται στην εγχώρια αγορά του επιχειρηματικού λογισμικού, η οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις, υπολογίζεται ότι σε βάθος πενταετίας θα έχει πενταπλασιαστεί, φθάνοντας σε αξία τα 900 εκατ. με 1,2 δισ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι με βάση την προσφερόμενη τιμή των 12 ευρώ της δημόσιας πρότασης για κάθε μετοχή, για το 37,08% των 54,2 εκατομμυρίων μετοχών, οι οποίες δε βρίσκονται στα χέρια των Γ. Μίχου (55,42%) και Εθνικής Τράπεζας (7,5%), θα πρέπει να καταβληθεί το ποσό των 241,17 εκατ. ευρώ.
Θυμίζουμε ότι η μετοχή της εταιρείας, πριν τεθεί την Πέμπτη σε αναστολή διαπραγμάτευσης λόγω της ανακοίνωσης της δημόσιας πρότασης, είχε κλείσει στα 10,10 ευρώ, την ίδια στιγμή που η κεφαλαιοποίηση της κινήθηκε στα 547,42 εκατ. ευρώ. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο όμιλος αναμένεται να βγει από το ελληνικό χρηματιστήριο, αποτελώντας ουσιαστικά τη δεύτερη εταιρεία πληροφορικής μέσα σε διάστημα λίγων μηνών, η οποία επιλέγει την έξοδο από το χρηματιστηριακό ταμπλό (προηγήθηκε η Entersoft, η οποία επίσης δραστηριοποιείται στο business software).
Οι προοπτικές
Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές της εταιρείας, η συνεχής διεύρυνση του μεριδίου αγοράς και η επίτευξη υψηλών επιδόσεων τελικής κερδοφορίας αποτελούν τους στρατηγικούς στόχους της διοίκησης του ομίλου Epsilon Net, ο οποίος σημείωσε το 2023 σημαντική αύξηση των οικονομικών του μεγεθών.
Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών του ομίλου έκλεισε πέρσι στα 93,2 εκατ. ευρώ, ενισχυμένος κατά 24% σε σχέση με το 2022. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ήταν αυξημένα κατά 59%, στα 20 εκατ. ευρώ. Το Adjusted EBITDA margin που διαμορφώνεται στο 33,34% καθώς και το σημαντικό ποσοστό αύξησης στo σύνολο των οικονομικών μεγεθών του ομίλου, προήλθαν τόσο από τον ισχυρό ρυθμό οργανικής ανάπτυξης (+60%) όσο και από τη συμβολή των στοχευμένων εξαγορών που υλοποίησε ο όμιλος.
Η αύξηση των πωλήσεων για το 2024 και το 2025 αναμένεται να συνεχισθεί με κύριους άξονες την υποχρεωτική διασύνδεση POS με τα συστήματα τιμολόγησης και την αξιοποίηση των καινοτομικών λύσεων του ομίλου, την επέκταση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης στους προμηθευτές του Δημοσίου (B2G) η οποία αφορά σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών και την εξέλιξη του χαρτοφυλακίου προϊόντων και υπηρεσιών σε συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα (όπως το Epsilon Pay) στους τομείς του Business Software, του eCommerce και του Fintech.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου