Κυριακή 28 Απριλίου 2024

Σε θέση μάχης οι εταιρείες business software - Τα μέτωπα SoftOne-Entersoft και Epsilon Net

Της Ματίνας Χαρκοφτάκη

Τα ξίφη τους ακονίζουν οι μεγάλοι παίκτες της εγχώριας αγοράς επιχειρηματικού λογισμικού, για να ριχτούν στη μάχη για τη διεκδίκηση μεγαλύτερου μεριδίου σε έναν κλάδο που μόνο ευοίωνες φαντάζουν οι προοπτικές μέσα στα επόμενα χρόνια. Η πρώτη κίνηση ήρθε από την SoftOne, η οποία

δεν έμεινε αναπάντητη από την Epsilon Net.

Θυμίζουμε ότι στις αρχές του περασμένου Μαρτίου, ο όμιλος Olympia συμφερόντων του επιχειρηματία Πάνου Γερμανού και το διεθνές επενδυτικό fund Imker Capital, που συμμετέχουν στην SoftOne, που ίδρυσε ο Αντώνης Κυριαζής, ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να εξαγοράσουν το 100% της μέχρι πρότινος ανταγωνιστικής στην SoftOne, Entersoft μέσα από δημόσια πρόταση. 

Αν και επί του παρόντος δεν έχει ξεκαθαριστεί ο τρόπος λειτουργίας σε επιχειρησιακό επίπεδο για το κοινό σχήμα Entersoft και SoftOne, ωστόσο δε χωρά η αμφιβολία για τη δημιουργία ενός ισχυρού πόλου, ο οποίος θα ανταγωνίζεται τον έτερο μεγάλο παίκτη της εν λόγω αγοράς, την βορειοελλαδίτικη, Epsilon Net, η αντεπίθεση της οποίας δεν άργησε να έρθει.

Η απάντηση της Epsilon Net

Την περασμένη Πέμπτη, ο βασικός μέτοχος και διευθύνων σύμβουλος της Epsilon Net, Γιάννης Μίχος ήρθε σε συμφωνία με το αμερικανικό fund General Atlantic και από κοινού με την Εθνική Τράπεζα σχεδιάζουν να αποκτήσουν το 100% της εισηγμένης, εξαγοράζοντας το υπόλοιπο 37,08%. Αυτό σημαίνει ότι ο Γιάννης Μίχος, που κατέχει το 55,42%, η Εθνική Τράπεζα, με 7,5%, (συνολικά 62,92%) και η επενδυτική εταιρεία General Atlantic, το οποίο θα κάνει τώρα ντεμπούτο στη μετοχική σύνθεση, βγαίνουν επιθετικά, μέσα από τη δημιουργία μιας συμμαχίας με διεθνή στήριξη Με βάση την προσφερόμενη τιμή των 12 ευρώ της δημόσιας πρότασης για κάθε μετοχή, για το 37,08% των 54,2 εκατομμυρίων μετοχών, θα πρέπει να καταβληθεί το ποσό των 241,17 εκατ. ευρώ.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας και την απόκτηση του 100%, η Epsilon Net θα ακολουθήσει αναπόφευκτα την πόρτα της εξόδου από το ελληνικό χρηματιστήριο ύστερα από 4 χρόνια διαπραγμάτευσης στην κύρια αγορά, αποτελώντας τη δεύτερη εταιρεία πληροφορικής μετά την Entersoft, η οποία αποχαιρετά το χρηματιστηριακό ταμπλό μόλις στους πρώτους μήνες του έτους.

Θυμίζουμε ότι η μετοχή της εταιρείας, πριν τεθεί χθες σε αναστολή διαπραγμάτευσης λόγω της ανακοίνωσης για δημόσια πρόταση είχε κλείσει στα 10,10 ευρώ, την ίδια στιγμή που η κεφαλαιοποίηση της κινήθηκε στα 547,42 εκατ. ευρώ.

Ψήφος εμπιστοσύνης από διεθνή funds

Πάντως τόσο στην περίπτωση της SoftOne-Entersoft όσο και στην περίπτωση της Epsilon Net, η παρουσία δύο σημαντικών επενδυτικών fund του εξωτερικού, επιβεβαιώνει την ψήφο εμπιστοσύνης που δείχνουν οι ξένοι επενδυτές στην εγχώρια αγορά επιχειρηματικού λογισμικού, η οποία προβλέπεται να ευνοηθεί από διάφορους παράγοντες, όπως η ηλεκτρονική διασύνδεση των ταμειακών  μηχανών.

Θυμίζουμε ότι το Imker Capital, το οποίο επενδύει τόσο σε δημόσιους όσο και σε ιδιωτικούς οργανισμούς, με επίκεντρο κυρίως την Ευρώπη, έχει έδρα στο Λονδίνο και έχει συνδέσει το όνομά του με το αμερικανικό fund CVC Capital Partners, το οποίο διαθέτει εκτεταμένη παρουσία στο επιχειρηματικό σκηνικό της Ελλάδας μέσα από μια σειρά επενδύσεων, όπως στη ΔΕΗ, τον όμιλο Vivartia-Δέλτα, την Εθνική Ασφαλιστική, το Metropolitan Hospital και το skroutz.gr. Να σημειωθεί ότι ο βασικός partner στο Imker Capital είναι ο ολλανδικής καταγωγής Teun van Rappard, ο οποίος, από το 2013 μέχρι το 2014, υπήρξε ανώτερο στέλεχος επενδύσεων στα γραφεία του CVC στην Νέα Υόρκη.

Από την άλλη, το General Atlantic, το οποίο δημιουργήθηκε το 1980 από τον Τσαρλς Φίνεϊ, συνιδρυτή του ομίλου Duty Free Shoppers, ο οποίος έμεινε στην ιστορία για το λιτό του βίο παρά την τεράστια περιουσία του. Σήμερα, η General Atlantic διατηρεί συμμετοχές σε 225 εταιρείες σε όλο τον κόσμο, έχοντας να επιδείξει πάνω από 530 επενδύσεις, κάτι που την κατατάσσει στις 300 μεγαλύτερες εταιρείες private equity παγκοσμίως. Από τις πιο γνωστές της επενδύσεις είναι στο βρετανικό fintech startup Greensill Capital το 2018 ενώ το 2019 απέκτησε μερίδιο στην ταξιδιωτική εφαρμογή Kiwi.com.

capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου