Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Από τις ισχυρές καταιγίδες ξανά στα 30άρια - Πότε επιστρέφει το… καλοκαίρι



Μπορεί το Σάββατο (20/04) ο καιρός να είναι βροχερός, ωστόσο πρόκειται για διάλειμμα στο… ανοιξιάτικο πρώιμο καλοκαίρι αφού η θερμοκρασία θα ανέβει, τις επόμενες ημέρες, ξανά στους 30 βαθμούς Κελσίου.

Συγκεκριμένα, ο μετεωρολόγος, Σάκης Αρναούτογλου, προειδοποίησε την Παρασκευή (19/04) για νέα αλλαγή του καιρού μετά την κακοκαιρία, που έπληξε κατά κύριο λόγο τη Θεσσαλία.

Ειδικότερα, σε σχετική ανάρτησή του στο Facebook, ο Σάκης Αρναούτογλου έγραψε: «Άστατος ο καιρός την Κυριακή (21/04) στα δυτικά και κυρίως στα βόρεια ενώ, τη Δευτέρα (22/04) και κυρίως την ερχόμενη Τρίτη (23/04), στα δύο θα χωριστεί η χώρα: Φθινόπωρο στα βόρεια με βροχές ενώ, αντίθετα, καλοκαίρι με θολούρα στην ατμόσφαιρα θα επικρατήσει στα νότια εξαιτίας μεταφοράς αφρικάνικης σκόνης, με τη θερμοκρασία στη νότια Ελλάδα να αγγίζει ή και να ξεπερνά τους 30 βαθμούς Κελσίου! Θα υπάρξουν και νεότερες φυσικά αναρτήσεις προκειμένου να ενημερώνεστε με τρέχουσες πληροφορίες για την καιρική εξέλιξη!».



Ο καιρός έως την Τετάρτη (24/04) από την ΕΜΥ

Αρχικά στο βόρειο Ιόνιο και στη Μακεδονία και βαθμιαία στην υπόλοιπη δυτική Ελλάδα, στην κεντρική Στερεά, στη Θεσσαλία, στη Θράκη και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως στα βορειοδυτικά και τα βόρεια σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν, την Κυριακή (21/04), στα ορεινά της βορειοδυτικής – βόρειας χώρας. 
Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις, οι οποίες στα νότια βαθμιαία θα πυκνώσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ. 
Από το απόγευμα στα δυτικά θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα ανατολικά και τα νότια. Θα φτάσει στα βόρεια τους 16 με 18 βαθμούς, στα ηπειρωτικά τους 19 με 22 και στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα τους 22 με 24 βαθμούς Κελσίου.

Λίγες νεφώσεις κατά τόπους και κατά περιόδους αυξημένες με τοπικές βροχές αναμένονται αρχικά στη νότια και βαθμιαία και στην υπόλοιπη χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν στα ανατολικά δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ στρεφόμενοι βαθμιαία σε νότιους νοτιοανατολικούς με την ίδια ένταση, στα νότια τοπικά 6 με 7 μποφόρ. Στα δυτικά, τη Δευτέρα (22/04), θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 και τοπικά στα νότια 7 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο.

Στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες
Στην υπόλοιπη χώρα, την Τρίτη (23/04), αναμένονται αραιές νεφώσεις παροδικά πυκνότερες. Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 5 με 6 και τοπικά στα πελάγη 7 με 8 μποφόρ. Από το βράδυ στα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς 4 με 6 μποφόρ και στα ανατολικά σε νότιους νοτιοανατολικούς 6 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο κυρίως στα δυτικά και νότια.

Επίσης, στα δυτικά και στα βόρεια προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στα βορειοδυτικά, τις πρωινές ώρες, μεμονωμένες καταιγίδες και βαθμιαία βελτίωση. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται αραιές νεφώσεις παροδικά πυκνότερες. Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Στα ανατολικά, την Τετάρτη (24/04), θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 και τοπικά στο Αιγαίο 8 μποφόρ στρεφόμενοι βαθμιαία από τα δυτικά σε δυτικούς 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βορειοδυτικά.

Άντεξε η Θεσσαλία την κακοκαιρία

Σύμφωνα με τις καταγραφές του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και σε συμφωνία με τις προγνώσεις, τα μεγαλύτερα ύψη βροχής καταγράφηκαν σε Θεσσαλία και Σποράδες. Το μέγιστο ύψος βροχής έως σήμερα καταγράφηκε στη Γλώσσα Σκοπέλου (119 χιλιοστά) και ακολούθησε η πόλη της Καρδίτσας (117 χιλιοστά).

Επί ποδός ήταν όλες οι δυνάμεις της πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας ώστε να συνδράμουν όπου χρειαστεί. λ

Όπως έγινε γνωστό από την πυροσβεστική, μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί ιδιαίτερα προβλήματα, ενώ το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος δεν έχει δεχτεί καμία κλήση για άντληση υδάτων και για απεγκλωβισμό ατόμων παρά μόνο για κοπές δέντρων σε κάποιες περιοχές της χώρας.

Η βροχή που έπεσε στον Βόλο ήταν στα πλαίσια της απλής κανονικής βροχής, με μία περίοδο μεγαλύτερης έντασης περίπου στις 5 τα ξημερώματα.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας σε δηλώσεις του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι "στη Μαγνησία δεν καταγράφηκαν προβλήματα. Είναι όμως πλέον σαφές ότι η Θεσσαλία, μετά τον Ιανό και τους Daniel/Elias, κατατάσσεται στις ζώνες υψηλού κινδύνου. Φροντίσαμε να υπάρχει απόλυτος καθαρισμός των ποταμών και των χειμάρρων από την επιβάρυνση τους με φερτά υλικά και η δουλειά που έγινε αποδείχθηκε στον Βόλο. Οι χείμαρροι ήταν «αεροδρόμια» και το αποτέλεσμα σωτήριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου