Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Μπορεί η Ινδία να γίνει οικονομική υπερδύναμη; Τα στοιχεία λένε τα εξής.

Σε λίγες ημέρες, η Ινδία θα ξεκινήσει τις μεγαλύτερες δημοκρατικές εκλογές στον κόσμο.

Υπολογίζεται ότι 960 εκατομμύρια άνθρωποι σε μια χώρα 1,4 δισεκατομμυρίων έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν στις κάλπες, οι οποίες ξεκινούν την Παρασκευή και θα διαρκέσουν περισσότερο από ένα

μήνα για να ολοκληρωθούν. Ο Narendra Modi αναμένεται να κατακτήσει τρίτη συνεχόμενη πενταετή θητεία ως πρωθυπουργός.

Υπό την ηγεσία του, η Ινδία είναι έτοιμη να γίνει μια οικονομική υπερδύναμη του 21ου αιώνα, προσφέροντας μια πραγματική εναλλακτική λύση αντί της Κίνας για τους επενδυτές και τα consumer brands που κυνηγούν την ανάπτυξη και τους κατασκευαστές που επιθυμούν να μειώσουν τους κινδύνους στις αλυσίδες εφοδιασμού τους.

Ενώ οι δεσμοί μεταξύ του Πεκίνου και της Δύσης φθείρονται ολοένα και περισσότερο, η Ινδία έχει υγιείς σχέσεις με τις περισσότερες μεγάλες οικονομίες και προσελκύει επιθετικά μεγάλες εταιρείες για να εγκαταστήσουν εργοστάσια στη χώρα.

Είναι λοιπόν δικαιολογημένο το hype γύρω από την Ινδία του Modi, η οποία παραμένει σε μεγάλο βαθμό μια φτωχή χώρα;

Η ποιότητα των οικονομικών δεδομένων στην Ινδία μπορεί να είναι αναξιόπιστη, γεγονός που καθιστά δύσκολη την αξιολόγηση της πραγματικότητας επί της βάσης στο πολυπληθέστερο έθνος του κόσμου.

Χρησιμοποιώντας όμως στοιχεία από επίσημες και έγκυρες πηγές, το CNN δημιούργησε πέντε διαγράμματα για να δείξει πώς έχει αποδώσει η χώρα από τότε που ο Μόντι ανέβηκε για πρώτη φορά στην εξουσία το 2014, και να εξετάσει τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει ο επόμενος ηγέτης στη διαχείριση της ταχύτερα αναπτυσσόμενης μεγάλης οικονομίας του κόσμου.

Η Ινδία εξακολουθεί να είναι πολύ φτωχή.

Η οικονομία της Ινδίας είχε αξία 3,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023, καθιστώντας την πέμπτη μεγαλύτερη στον κόσμο, έχοντας κάνει άλμα τεσσάρων θέσεων στην κατάταξη κατά τη διάρκεια της δεκαετούς θητείας του Modi.

Η οικονομία του γίγαντα της Νότιας Ασίας βρίσκεται σε άνετη θέση για να αναπτυχθεί με ετήσιο ρυθμό τουλάχιστον 6% τα επόμενα χρόνια, αλλά οι αναλυτές λένε ότι θα πρέπει να στοχεύει σε ανάπτυξη 8% ή και περισσότερο αν θέλει να γίνει οικονομική υπερδύναμη.

Η συνεχής επέκταση θα ωθήσει την Ινδία πιο ψηλά στην κατάταξη των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, με ορισμένους αναλυτές να προβλέπουν ότι η χώρα θα γίνει η τρίτη πίσω μόνο από τις ΗΠΑ και την Κίνα μέχρι το 2027.

Ωστόσο, η Ινδία θα μπορούσε να κάνει πολύ περισσότερα για να αυξήσει το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της (ΑΕΠ) ανά άτομο, ένα μέτρο του βιοτικού επιπέδου σύμφωνα με το οποίο κατατάχθηκε στη χαμηλή 147η θέση το 2022, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Σύμφωνα με τον Guido Cozzi, καθηγητή μακροοικονομίας στο Πανεπιστήμιο του St Gallen στην Ελβετία, θα υπάρξουν “επιδράσεις σταδιακής μείωσης του κατά κεφαλήν ΑΕΠ” καθώς η οικονομία θα αναπτύσσεται. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι “η οικονομία της διάχυσης προς τα κάτω δεν εγγυάται τη μείωση της εισοδηματικής ανισότητας και μπορεί να χρειαστούν πολιτικές που προωθούν την ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς”.

Οικοδομώντας τη σύγχρονη Ινδία.

Όπως έκανε η Κίνα πριν από τρεις και πλέον δεκαετίες, η Ινδία ξεκινά έναν τεράστιο μετασχηματισμό των υποδομών, δαπανώντας δισεκατομμύρια για την κατασκευή δρόμων, λιμανιών, αεροδρομίων και σιδηροδρόμων. Εν τω μεταξύ, ιδιώτες επενδυτές κατασκευάζουν το μεγαλύτερο εργοστάσιο πράσινης ενέργειας στον κόσμο.

Μόνο στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους, 134 δισεκατομμύρια δολάρια είχαν προβλεφθεί για κεφαλαιουχικές δαπάνες για την ενίσχυση της οικονομικής επέκτασης.

Τα αποτελέσματα φαίνονται επί τόπου με τις μανιώδεις κατασκευές που βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα. Η Ινδία πρόσθεσε σχεδόν 55.000 χιλιόμετρα (περίπου 35.000 μίλια) στο εθνικό δίκτυο αυτοκινητοδρόμων, μια αύξηση 60% στο συνολικό μήκος, μεταξύ 2014 και 2023. Η ανάπτυξη των υποδομών έχει πολλά οφέλη για την οικονομία, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας θέσεων εργασίας και της βελτίωσης της ευκολίας άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Τα τελευταία χρόνια, η χώρα έχει επίσης δημιουργήσει μια σειρά από τεχνολογικές πλατφόρμες – γνωστές ως ψηφιακές δημόσιες υποδομές – που έχουν αναμορφώσει τις ζωές και τις επιχειρήσεις.

Για παράδειγμα, το πρόγραμμα Aadhaar, που ξεκίνησε το 2009, παρείχε σε εκατομμύρια Ινδούς για πρώτη φορά στην ιστορία αποδεικτικά στοιχεία ταυτότητας. Η μεγαλύτερη βιομετρική βάση δεδομένων στον κόσμο έχει επίσης βοηθήσει την κυβέρνηση να εξοικονομήσει εκατομμύρια, μειώνοντας τη διαφθορά στις πρωτοβουλίες κοινωνικής πρόνοιας.

Μια άλλη πλατφόρμα, το Unified Payments Interface (UPI), επιτρέπει στους χρήστες να πραγματοποιούν άμεσα πληρωμές σαρώνοντας έναν κωδικό QR. Έχει αγκαλιαστεί από Ινδούς από όλα τα κοινωνικά στρώματα, από ιδιοκτήτες καφετέριας μέχρι ζητιάνους, και επέτρεψε τη ροή εκατομμυρίων δολαρίων στην επίσημη οικονομία.

Τον Σεπτέμβριο του 2023, επικαλούμενος μια έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο Modi δήλωσε ότι χάρη στην ψηφιακή δημόσια υποδομή της “η Ινδία πέτυχε τους στόχους της χρηματοπιστωτικής ένταξης σε μόλις έξι χρόνια, οι οποίοι διαφορετικά θα χρειάζονταν τουλάχιστον 47 ολόκληρα χρόνια”.

Μια υπερδύναμη του χρηματιστηρίου.

Ο ενθουσιασμός γύρω από το αναπτυξιακό δυναμικό της Ινδίας αντανακλάται στο χρηματιστήριό της, το οποίο σημειώνει υψηλά ρεκόρ. Η αξία των εταιρειών που είναι εισηγμένες στα χρηματιστήρια της Ινδίας ξεπέρασε τα 4 τρισεκατομμύρια δολάρια στα τέλη του περασμένου έτους.

Η Ινδία έχει δύο μεγάλα χρηματιστήρια: το Εθνικό Χρηματιστήριο της Ινδίας (NSE) και το BSE, το γηραιότερο χρηματιστήριο της Ασίας, παλαιότερα γνωστό ως Χρηματιστήριο της Βομβάης.

Χάρη στο καυτό ράλι, το NSE ξεπέρασε τόσο το Χρηματιστήριο της Shenzhen όσο και το Χρηματιστήριο του Hong Kong και έγινε το έκτο μεγαλύτερο χρηματιστήριο στον κόσμο, όπως έδειξαν τα στοιχεία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Χρηματιστηρίων τον Ιανουάριο.

Οι εγχώριοι επενδυτές, τόσο οι ιδιώτες όσο και οι θεσμικοί, οδήγησαν το χρηματιστήριο της Ινδίας σε πρωτοφανείς κορυφές.

Σύμφωνα με την Macquarie Capital, μόνο οι μικροεπενδυτές κατέχουν το 9% της αξίας της αγοράς μετοχών της Ινδίας, ενώ οι ξένοι επενδυτές βρίσκονται λίγο κάτω από το 20%. Οι αναλυτές, ωστόσο, αναμένουν ότι οι ξένες επενδύσεις θα αυξηθούν το δεύτερο εξάμηνο του 2024, μόλις τελειώσουν οι εκλογές.

Εργοστάσια με “θόρυβο”.

Η κυβέρνηση Modi προσπαθεί επιθετικά να εκμεταλλευτεί τη μαζική επανεξέταση που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ των εταιρειών σχετικά με τις αλυσίδες εφοδιασμού. Οι διεθνείς εταιρείες θέλουν να διαφοροποιήσουν τις δραστηριότητές τους μακριά από την Κίνα, όπου αντιμετώπισαν εμπόδια κατά τη διάρκεια της πανδημίας και απειλούνται από την αυξανόμενη ένταση μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον.

Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας έχει δρομολογήσει ένα πρόγραμμα κινήτρων που συνδέεται με την παραγωγή, ύψους 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για να προσελκύσει εταιρείες να εγκαταστήσουν παραγωγικές μονάδες σε 14 τομείς, από τα ηλεκτρονικά και τα αυτοκίνητα έως τα φαρμακευτικά προϊόντα και τις ιατρικές συσκευές.

Ως αποτέλεσμα, ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Foxconn, προμηθεύτριας της Apple (AAPL), επεκτείνουν σημαντικά τις δραστηριότητές τους στην Ινδία.

Ο δισεκατομμυριούχος Elon Musk δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στο X ότι “ανυπομονεί” να συναντήσει τον Modi στην Ινδία, χωρίς να δώσει ημερομηνία. Το αφεντικό της Tesla (TSLA) αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα μια σημαντική επένδυση στην Ινδία, με την αυτοκινητοβιομηχανία να φέρεται να ερευνά τη χώρα για μια κατάλληλη τοποθεσία για το πρώτο της ασιατικό εργοστάσιο εκτός Κίνας.

Μέχρι πριν από δύο χρόνια, η Apple συνήθως ξεκινούσε τη συναρμολόγηση μοντέλων στη χώρα μόλις επτά με οκτώ μήνες μετά την κυκλοφορία τους. Αυτό άλλαξε τον Σεπτέμβριο του 2022, όταν η Apple άρχισε να κατασκευάζει τις νέες συσκευές iPhone 14 στην Ινδία εβδομάδες μετά την έναρξη της πώλησής τους.

Οι αναλυτές χαρακτήρισαν την αλλαγή στρατηγικής ως μεγάλη νίκη για τον Modi, καθώς οι αυξανόμενοι κατασκευαστικοί δεσμοί με έναν αμερικανικό γίγαντα όπως η Apple θα προσελκύσουν με τη σειρά τους άλλους παγκόσμιους παίκτες στο οικοσύστημα κατασκευής ηλεκτρονικών ειδών στην Ινδία.

Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών αγοράς Canalys, έως και το 23% των iPhones θα κατασκευάζεται στην Ινδία έως το τέλος του 2025, από 6% το 2022.

Πού είναι οι θέσεις εργασίας;

Παρόλα αυτά, η οικονομία της Ινδίας, όπως και η δημοκρατία της, απέχει πολύ από το να είναι τέλεια. Εάν επανεκλεγεί, ο Modi πρέπει να αντιμετωπίσει την τεράστια πρόκληση της δημιουργίας εκατοντάδων εκατομμυρίων θέσεων εργασίας για έναν πληθυσμό που παραμένει σε μεγάλο βαθμό εξαθλιωμένος.

Με μέσο όρο ηλικίας τα 29 έτη, η Ινδία έχει έναν από τους νεότερους πληθυσμούς παγκοσμίως, αλλά η χώρα δεν είναι ακόμη σε θέση να αποκομίσει τα δυνητικά οικονομικά οφέλη από τον μεγάλο, νεανικό πληθυσμό της.

Σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας τον περασμένο μήνα, οι μορφωμένοι Ινδοί ηλικίας 15 έως 29 ετών είναι πιο πιθανό να είναι άνεργοι από εκείνους που δεν έχουν καμία σχολική εκπαίδευση, γεγονός που αντανακλά “μια αναντιστοιχία μεταξύ των προσδοκιών τους και των διαθέσιμων θέσεων εργασίας”.

Τα ποσοστά ανεργίας των νέων στην Ινδία είναι πλέον υψηλότερα από τα παγκόσμια επίπεδα, προστίθεται.

Το ποσοστό ανεργίας για τους νέους Ινδούς με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών ξεπερνούσε το 29%, σχεδόν εννέα φορές υψηλότερο για εκείνους που δεν ξέρουν να διαβάζουν ή να γράφουν, αναφέρει η έκθεση.

Πηγή: CNN Business

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου