Τετάρτη 10 Απριλίου 2024

Χρυσός: Η Citi "βλέπει" ράλι έως τις $3.000/ουγγιά – και έπεται το ασήμι


Του Tim Treadgold

Το ράλι του χρυσού σε νέο ιστορικό υψηλό στα $2.365,35 η ουγγιά τη Δευτέρα σήμερα, με άνοδο $97,50 (4,3%) σε μια εβδομάδα, διχάζει τις απόψεις για το τι έπεται, με τους αισιόδοξους να βλέπουν τα $3.000/ουγγιά σε απόσταση αναπνοής, ενώ οι απαισιόδοξοι "βλέπουν" διόρθωση.

Το βραβείο για τον "μεγαλύτερο ταύρο" του κίτρινου μετάλλου το μοιράζονται τρεις έμπειροι παίκτες στο παιχνίδι των προβλέψεων για τον χρυσό: Citi, Rosenberg Research και Yardeni Research, συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι ο χρυσός θα σκαρφαλώσει στα 3.000 δολ./ουγγιά.

Αυτή την ενθουσιώδη άποψη αντισταθμίζουν οι προειδοποιήσεις ότι ένα ισχυρό δολάριο και οι επικείμενες μειώσεις των επιτοκίων θα μπορούσαν να συμπιέσουν την τιμή του χρυσού. Την πιο βαρυσήμαντη προειδοποίηση ότι το ράλι του χρυσού μπορεί να έχει πιάσει ταβάνι απηύθυνε ο Bob Parker, σύμβουλος της International Capital Markets Assocation σε συνέντευξή του στο CNBC.

Ο Parker επισήμανε ότι οι θεμελιώδεις παράγοντες υποδηλώνουν ότι η ανοδική πορεία του χρυσού είναι περιορισμένη, γεγονός που τον καθιστά επιρρεπή σε μια πτωτική κίνηση μετά την εκτίναξη των 530 δολ./ουγγιά (+29%) το τελευταίο 6μηνο.

Η άνοδος του χρυσού οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων. Μεταξύ αυτών, οι ιδιώτες αγοραστές που αναζητούν ασφαλές καταφύγιο από την αστάθεια των αγορών, και οι κεντρικές τράπεζες που επιλέγουν να αυξήσουν την έκθεσή τους σε ένα περιουσιακό στοιχείο εκτός του δολαρίου ή άλλων νομισμάτων.

Η έκρηξη της αγοράς χρυσού από ιδιώτες είχε αντίκτυπο μέχρι και στην εταιρεία λιανικής Costco, η οποία πλέον -εκτός από δημητριακά, παπούτσια και smartphones- πουλά και ουγγιές χρυσού.

Οι αγορές του πολύτιμου μετάλλου από τις κεντρικές τράπεζες είναι πιο ισχυρός παράγοντας. Η όρεξη των τραπεζών για τον χρυσό αγγίζει επίπεδα-ρεκόρ για τρίτη συναπτή χρονιά. Η κεντρική τράπεζα της Κίνας πρόσθεσε 160.000 ουγγιές στα αποθέματά της τον Μάρτιο - τον 17ο διαδοχικό μήνα που αγόρασε χρυσό.

Εάν οι κεντρικές τράπεζες συνεχίσουν να αγοράζουν με τον ίδιο ρυθμό, θα μπορούσαν να σπάσουν το ρεκόρ του 2022, όταν απέκτησαν συνολικά 1.081,9 τόνους, ενώ πέρυσι προχώρησαν στην αγορά 1037,4 τόνων.

Παρά την ανησυχίες για πιθανή διόρθωση του χρυσού μετά το ιστορικό υψηλό, η Citi βλέπει ότι υπάρχουν περιθώρια για συνέχεια στο ράλι.

Σε σημείωμα προς τους πελάτες της στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας η Citi ανέφερε ότι αναθεώρησε ανοδικά την τιμή-στόχο για το χρυσό και το ασήμι, στα στα 2.400 δολ./ουγγιά και στα 28 δολ./ουγγιά αντίστοιχα, στο επόμενο τρίμηνο.

"Επιπλέον επεκτείνουμε στους 12 από τους 6 μήνες το σενάριο μας για το ράλι του χρυσού στα 3000 δολ./ουγγιά και στα 32 δολ./ουγγιά για το ασήμι", επισήμανε η Citi.

Η τράπεζα ανέφερε ότι ο χρυσός δεν βρίσκει στήριξη στο πιο αδύναμο δολάρια, αλλά στην προοπτική να προχωρήσει σε μειώσεις των επιτοκίων η Federal Reserve, σε συνδυασμό με την ασθενή ζήτηση για εναλλακτικά καταφύγια, τη γεωπολιτική κρίση και τις τράπεζες που θα καλύψουν την ισχυρή φυσική ζήτηση του μετάλλου σε ράβδους.

Απόδοση - επιμέλεια: Μιχάλης Παπαντωνόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου