Τρίτη 16 Απριλίου 2024

Είμαστε μάρτυρες μιας άμβλυνσης της αμερικανο-ισραηλινής επιθετικότητας;



Πολ Κρεγκ Ρόμπερτς

Το Axios αναφέρει ότι ο Μπάιντεν είπε στον Νετανιάχου ότι δεν θα υποστηρίξει αντίποινα κατά του Ιράν.

Η Ουάσινγκτον φέρεται να ανησυχεί για μια μεγάλη κλιμάκωση γεμάτη με «καταστροφικές συνέπειες»
https://www.rt.com/news/595934-biden-no-support-iran-retaliation/

Για πολλά χρόνια το Ισραήλ πιέζει την Ουάσιγκτον να επιτεθεί στο Ιράν, και οι νεοσυντηρητικοί και το Κογκρέσο προσπαθούν να το κάνουν. Εάν αυτή η έκθεση για το Axios είναι σωστή, υποδηλώνει ότι η εξουσία των νεοσυντηρητικών στην πολιτική των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή έχει σπάσει. Δεν μπορώ παρά να είμαι λίγο καχύποπτος με την έκθεση, καθώς αποδίδει περισσότερο νόημα στον Μπάιντεν και το καθεστώς του από ό, τι έχουμε δει στο παρελθόν οποιοδήποτε σημάδι.

Και υπάρχουν και αυτό που φαίνεται να είναι αντικρουόμενες αναφορές. Για παράδειγμα: «Οι ΗΠΑ στέλνουν ενισχύσεις για να "υπερασπιστούν το Ισραήλ"» https://www.rt.com/news/595838-us-defend-israel-from-iran/ και «Ο Μπάιντεν ήταν σαφής: Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σταθούν στο πλευρό του λαού του Ισραήλ και θα υποστηρίξουν την άμυνά του ενάντια σε αυτές τις απειλές από το Ιράν», δήλωσε εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ. https://www.jpost.com/middle-east/iran-news/iran-warns-us-not-to-respond-says-next-attack-on-israel-will-be-more-severe-796859

Υπάρχουν επίσης διαφορετικές αναφορές ως προς την επιτυχία της ιρανικής επίθεσης. Όπως έχω γράψει προηγουμένως, η επίθεση και οι κίνδυνοι αυτής θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί με την ανακοίνωση μιας ρωσο-κινεζικής-ιρανικής αμοιβαίας αμυντικής συνθήκης, αλλά το πολιτικό όραμα απουσίαζε.

Η επίθεση θα μπορούσε επίσης να είχε αποφευχθεί εάν είχε επιτραπεί στη Συρία να χρησιμοποιήσει ρωσικά συστήματα αεράμυνας στη Συρία για να αποτρέψει την ισραηλινή επίθεση στη Δαμασκό που προκάλεσε την ιρανική απάντηση αντιποίνων.

Εάν η έκθεση του Axios είναι σωστή, το μειονέκτημα είναι ότι είναι πιθανό να πείσει τον Πούτιν και τον Σι ότι η Ουάσιγκτον έχει επιτέλους έρθει στα συγκαλά της και θα βάλουν την επαγρύπνησή τους και θα εξαπατηθούν σε πιο παραπλανητικές συμφωνίες όπως η συμφωνία του Μινσκ με αποτέλεσμα ακόμη μεγαλύτερη δυσπιστία.

Χρειάστηκε πολύς χρόνος για να δυσφημιστεί το σιωνιστικό Ισραήλ. Το έκανε με τη διακηρυγμένη πολιτική γενοκτονίας των Παλαιστινίων από το Ισραήλ. Καθώς ήταν οι βόμβες, οι πύραυλοι και τα χρήματά μας που χρησιμοποίησε το Ισραήλ, η Αμερική επίσης απαξιώθηκε.

Η αυτοπροκληθείσα μείωση του αμερικανικού γοήτρου και η απομόνωσή του ως υποστηρικτή της απόπειρας γενοκτονίας της Παλαιστίνης από το Ισραήλ έχει αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων και επιρροής στον κόσμο. 
Με τους εξαθλιωμένους Χούθι να αντιστέκονται στην ισχυρή Αμερική και το Ισραήλ και με το Ιράν τελικά να αντιστέκεται στο Ισραήλ, είναι πιθανό ότι η αμερικανο-ισραηλινή επιθετικότητα που οδηγεί σε πυρηνικό πόλεμο έχει μετριαστεί.
 Η πρόσφατη απόλυση της υφυπουργού Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ είναι μια άλλη πιθανή ένδειξη.

Η Haaretz, η μόνη αντικειμενική ισραηλινή εφημερίδα, λέει ότι ο Νετανιάχου θα πρέπει να αποδεχθεί ότι η ιρανική απάντηση ήταν μια περιορισμένη επίθεση που προκλήθηκε από την επίθεση του Ισραήλ που δολοφόνησε Ιρανούς αξιωματούχους στη Δαμασκό και να απόσχει από περαιτέρω στρατιωτική δράση. 
Οι αμερικανικές βάσεις σε όλη τη Μέση Ανατολή και το πυρηνικό οπλοστάσιο Dimona του Ισραήλ είναι εύκολοι στόχοι για μια βαριά ιρανική επίθεση. Εάν το Ισραήλ πιέσει περαιτέρω, θα ξεσπάσει ένας μεγάλος πόλεμος.

Ίσως θα φανεί στον Πούτιν και τον Σι να σταθεροποιήσουν τη Μέση Ανατολή με την ανακοίνωση μιας ρωσο-κινεζικής-ιρανικής αμοιβαίας αμυντικής συνθήκης. Είναι η απουσία αντισταθμιστικής δύναμης στη Μέση Ανατολή που έχει κάνει την περιοχή ένα προσάναμμα.

paulcraigroberts.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου