Τετάρτη 2 Αυγούστου 2023

Η υποβάθμιση των ΗΠΑ από Fitch, ξεφουσκώνει λελογισμένα το ΧΑ -1,47% στις 1.304 μον. - Προσοχή, αργότερα η μεγάλη διόρθωση

Ρευστοποιήσεις που αρχικώς αντάθηκαν αλλά στην πορεία μετριάστηκαν... σημειώνονται στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 1.304 μονάδες, - χαμηλή ημέρας 1.281 μονάδες - οι τραπεζικές μετοχές και ο FTSE 25 δέχονται πιέσεις απόρροια της υποβάθμισης της αμερικανικής οικονομίας από την Fitch σε ΑΑ+ από ΑΑΑ...
Η υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας έχει διεθνή αντίκτυπο και προφανώς η ελληνική αγορά φούσκα... δέχεται εύλογες πιέσεις με τις τράπεζες -3% και καθολικά τον FTSE 25 να υποχωρεί με

σημαντικές απώλειες έως -3%.
Η υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας από την Fitch σε ΑΑ+ από ΑΑΑ… είναι ένα κακό νέο αλλά όχι τόσο τραγικό νέο... η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη το ανοδικό της σενάριο.

Η εγχώρια αγορά στις τελευταίες συνεδριάσεις έδειξε αδυναμία διάσπασης της πρώτης αντίστασης των 1.350 μονάδων, προκαλώντας εύλογες ρευστοποιήσεις που ξεκίνησαν την 1η Αυγούστου και εντείνονται στις 2 Αυγούστου...λόγω ΗΠΑ αποκτώντας χαρακτηριστικά λελογισμένης διόρθωσης.
Πρώτο σημείο στήριξης για το ελληνικό χρηματιστήριο είναι οι 1.300 μονάδες και ακολούθως οι 1.250 μονάδες.
Το bankingnews έχει υποστηρίξει ότι ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η μεγάλη διόρθωση στο ελληνικό χρηματιστήριο το οποίο χαρακτηρίζουμε αστεία φούσκα.... ναι η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά είναι αστεία φούσκα... 
Η μεγάλη διόρθωση της αγοράς θα έρθει όταν πλησιάσει στις 1.500 μονάδες…και θα είναι 300 με 400 μονάδες... δηλαδή πτώση έως τις 1.100 μονάδες.

Αναλυτικά, στις τράπεζες, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν Alpha Bank -3% από -6% ενδοσυνεδριακά ενώ Πειραιώς και Eurobank σημειώνουν πτώση έως -2% ενώ η Εθνική δείχνει σημάδια αντοχής...
Οι διαφορές στην κεφαλαιοποίηση Eurobank και Εθνικής είναι πλέον μηδενικές μόλις 60 εκατ ευρώ... 
Στα μη τραπεζικά blue chips, απώλειες καταγράφουν ΓΕΚ Τέρνα και ΔΕΗ έως -3%... ενώ ΟΤΕ και η Aegean επιχειρούν ανοδικά...

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση

Με σημαντικές απώλειες ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη -1,94% και τον Γενικό Δείκτη στο -1,08%.
Γρήγορα όμως οι απώλειες έλαβαν διαστάσεις sell off, φτάνοντας στο χαμηλό -3,22% λίγο μετά τις 11:30. αλλά στην πορεία οι ρευστοποιήσεις μετριάστηκαν.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο καταγράφει πτώση -1,47% στις 1.304 μονάδες έχοντας χαμηλό στις 1.281,70 μονάδες και υψηλό τις 1.309,96 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και είναι μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 100 εκατ. ευρώ, ο όγκος στα 28 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 23 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης κινείται στις 1.280 μονάδες, με νέα στήριξη πλέον τις 1.250 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται στις 1.350 μονάδες και ακολουθούν οι 1.380 και οι 1.400 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης κινείται στις 1.040 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 1.050 μονάδες και ακολουθούν οι 1.000, οι 950 μονάδες και ακολουθούν οι 930 και οι 900 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 1.120 μονάδες και ακολουθούν οι 1.150, οι 1.180, οι 1.200 και οι 1.250 μονάδες.

Σοκ από Fitch: Υποβάθμισε την αμερικανική οικονομία σε AA+ από ΑΑΑ

Σε ΑΑ+ από ΑΑΑ υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings, με το Outlook να αναθεωρείται σε σταθερό από αρνητικό.
Σημειώνεται πως τελευταία φορά η υπερδύναμη είχε υποβαθμιστεί από τη Standard and Poor's πριν από μια 12ετία, ενώ η Fitch την αξιολογούσε με τριπλό «Α» από το 1994.
Από τη μεριά της, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Janet Yellen, δήλωσε ότι διαφωνεί με την απόφαση και επέκρινε την αξιολόγηση ως «αυθαίρετη και παρωχημένη».
Όπως είπε, «η απόφαση της Fitch δεν αλλάζει αυτό που γνωρίζουν ήδη οι Αμερικανοί, οι επενδυτές και οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο: ότι τα ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου παραμένουν το κατεξοχήν πιο ασφαλές ρευστό περιουσιακό στοιχείο στον κόσμο και ότι η αμερικανική οικονομία είναι θεμελιωδώς ισχυρή».

Τα θετικά νέα έχουν προεξοφληθεί…

Γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα θα αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα.
Γνωρίζουμε ότι ο μέσος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα είναι άνω του 3% στην τεχνητά κατασκευασμένη άνοδο της οικονομίας.
Γνωρίζουμε ότι το πάρτι στα έντοκα έσοδα των τραπεζών θα συνεχιστεί και το 2024
Γνωρίζουμε τα έργα που θα δημοπρατηθούν και τι έργα θα πάρουν οι κατασκευαστικές…
Αυτά που γνωρίζουμε σε μεγάλο βαθμό έχουν περάσει στις τιμές…

Αυτό που δεν γνωρίζουμε ακόμη είναι ποια θα είναι η αιτία για την διόρθωση της αγοράς που υπολογίζουμε έως 300-400 μονάδες.
Η υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας από την Fitch… είναι ένα κακό νέο αλλά όχι τόσο τραγικό…
Σίγουρα αρνητικό νέο αλλά όχι… δράμα… 

bankingnews.gr/xrimatistirio

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου