Σάββατο 19 Αυγούστου 2023

Ο Σαρκοζί της Γαλλίας κατηγορείται για έκκληση για συμβιβασμό με τη Ρωσία

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί έχει προκαλέσει οργή στο Κίεβο και το Παρίσι, υπονοώντας ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μπορούσε να τερματιστεί με νέα δημοψηφίσματα στα κατεχόμενα εδάφη.


«Οι Ουκρανοί... θα θέλουν να ανακτήσουν ό,τι τους αφαιρέθηκε άδικα», δήλωσε ο Σαρκοζί στη συντηρητική εφημερίδα Le Figaro την Τετάρτη.

«Αλλά αν δεν μπορούν να το διαχειριστούν πλήρως, η επιλογή θα είναι μεταξύ μιας παγωμένης σύγκρουσης... ή να βγάλουμε τον δρόμο με δημοψηφίσματα υπό την αυστηρή επίβλεψη της διεθνούς κοινότητας».

Μιλώντας ιδιαίτερα για τη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014, ο πρώην Γάλλος ηγέτης είπε ότι «οποιαδήποτε επιστροφή στον τρόπο που ήταν τα πράγματα πριν είναι μια ψευδαίσθηση.

«Ένα αδιαμφισβήτητο δημοψήφισμα... θα χρειαστεί για να εδραιωθεί η τρέχουσα κατάσταση πραγμάτων», πρόσθεσε.

Ο Σαρκοζί επέμεινε ότι ο Ρώσος ηγέτης Βλαντιμίρ Πούτιν «δεν ήταν παράλογος».

Υποστήριξε ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα μπορούσε να προσεγγιστεί με το σωστό είδος διπλωματίας από την Ευρώπη, παραπέμποντας στην εισβολή της Μόσχας στη Γεωργία το 2008, όταν είπε ότι είχε «πείσει (τον Πούτιν) να αποσύρει τα τανκς του».

«Η Ρωσία είναι γείτονας της Ευρώπης και θα παραμείνει έτσι», είπε. «Η διπλωματία, η συζήτηση και οι συνομιλίες παραμένουν ο μόνος τρόπος για να βρεθεί μια αποδεκτή λύση. Τίποτα δεν είναι δυνατό χωρίς συμβιβασμούς».

Ο Σαρκοζί υποστήριξε επίσης ότι η Ουκρανία πρέπει να παραμείνει «ουδέτερη» και δεν έχει θέση στην ΕΕ ή το ΝΑΤΟ.


«Ντροπή»

Οι παρατηρήσεις προκάλεσαν άμεση αντίδραση από το Κίεβο.

Ο Mykhailo Podolyak -- ανώτερος βοηθός του προέδρου Volodymyr Zelensky -- δήλωσε ότι βασίστηκαν σε "εγκληματική λογική".

«Δεν μπορείς να ανταλλάξεις εδάφη άλλων ανθρώπων επειδή φοβάσαι κάποιον ή επειδή είσαι φίλος με εγκληματίες», πρόσθεσε ο Podolyak.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο Σαρκοζί «συμμετείχε σκόπιμα σε εγκληματική συνωμοσία για την κατάληψη ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία», κατηγόρησε.

Ο πρώην πρόεδρος -- ο οποίος έχει περάσει μεγάλο μέρος του χρόνου του μετά την αποχώρησή του από το αξίωμα παλεύοντας με μια σειρά νομικών υποθέσεων -- δέχθηκε επίσης επίθεση στην πατρίδα του στη Γαλλία.

Ο Σαρκοζί «θα πρέπει να θεωρείται Ρώσος influencer», δήλωσε ο Julien Bayou, ανώτερος βουλευτής του Κόμματος των Πρασίνων, λέγοντας στο τηλεοπτικό δίκτυο LCI ότι η συνέντευξη ήταν «τρελή» και «σοκαριστική».

Ο Bayou υπενθύμισε μια συνεχιζόμενη έρευνα σχετικά με τους προσοδοφόρους δεσμούς του Σαρκοζί με μια ρωσική ασφαλιστική εταιρεία με την υποψία της επιρροής, της εμπορίας και της απόκρυψης εγκλημάτων.

Ο πρώην σύμβουλος πληροφοριών του Σαρκοζί, Ζερόμ Πουαρό, δήλωσε στο LCI ότι τα λόγια του πρώην προέδρου ήταν «επαίσχυντα».

«Δεν έχει καμία προοπτική για το τι συνέβη ή για το τι έκανε» κατά τη διάρκεια της θητείας του 2007-2012, δήλωσε ο Πουαρό.

Ο Σαρκοζί, υπενθύμισε, ήταν μία από τις βασικές φωνές κατά της ένταξης της Γεωργίας και της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ το 2008 - κάτι που δεν εμπόδισε τις μεταγενέστερες εισβολές της Ρωσίας και στις δύο χώρες.

«Ποιες ήταν οι κόκκινες γραμμές του προέδρου Σαρκοζί; Ποιο ήταν το όραμά του για την ασφάλεια της Γαλλίας; Απλά ενδίδετε σε ό,τι ήθελε ο Βλαντιμίρ Πούτιν;» ρώτησε.

Ωστόσο, ο πρώην πρόεδρος και πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ χαιρέτισε τις παρατηρήσεις του Σαρκοζί, αποκαλώντας τις «τόσο τολμηρές όσο και ακριβείς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου