Δευτέρα 21 Αυγούστου 2023

ΜΙΚΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ… Η Γερμανία παράγει και η Γαλλία καταναλώνει!

Τα κέρδη της Airbnb για το γ’ τρίμηνο του 2023 προβλέπονται πάνω από τις εκτιμήσεις της αγοράς και συγκεκριμένα μεταξύ 3,3 και 3,4 δισ. δολαρίων, παρά τα αυστηρά μέτρα περιορισμού που επιβάλλουν ολοένα και περισσότερες πόλεις στον πλανήτη.

 ♦ Οι Αμερικανοί συγκρατούν την τιμή του πετρελαίου. Οι ΗΠΑ απαντούν στις περικοπές που αποφάσισε ο ΟΠΕΚ τον Ιούνιο με μεγάλη αύξηση των εξαγωγών αργού πετρελαίου. 

Τέσσερις μήνες μετά την κρίση της Credit Suisse, η Ελβετία, χωρίς να έχει προχωρήσει σε αλλαγές, αυξάνει τον πλούτο της και παραμένει ελκυστικός κόμβος. Η ανεργία έχει υποχωρήσει, ο πληθωρισμός είναι στο 1,6% και το ελβετικό φράγκο ενδυναμώνεται. 

Η Γερμανία παράγει και η Γαλλία καταναλώνει! 
Σχεδόν 34,3 δισ. λίτρα μπίρας με αλκοόλ και 1,6 δισ. λίτρα μπίρας με λιγότερο από 0,5% αλκοόλ ή χωρίς αλκοόλ παρήγαγαν οι χώρες της ΕΕ το 2022. 
Η Γερμανία ήταν και πάλι ο κορυφαίος παραγωγός με 7,6 δισ. λίτρα. 
Η Γαλλία ήταν για άλλη μια φορά ο μεγαλύτερος εισαγωγέας μπίρας με 0,9 δισ. λίτρα, που αντιπροσωπεύουν το 17% των συνολικών εισαγωγών της ΕΕ.

 ♦ Μεγάλες είναι οι αντοχές της αμερικανικής οικονομίας. Η Fed κατάφερε να ελέγξει τον πληθωρισμό χωρίς να προκαλέσει ύφεση και μεγάλη αύξηση της ανεργίας.

 ♦ Οι εταιρείες της Ένωσης Ελληνικών Εταιρειών Αεροδιαστημικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΕΕΛΕΑΑ) μπήκαν στα ευρωπαϊκά προγράμματα. 
Μέχρι σήμερα η ΕΕ έχει αποδεσμεύσει 1,2 δισ. ευρώ στο πλαίσιο των ερευνητικών προγραμμάτων του 2021. 
Οι εξελίξεις στην Ουκρανία έχουν ευαισθητοποιήσει τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της Άμυνας και για τον λόγο αυτό, μόνο για το 2022, θα χρηματοδοτηθούν 41 προτάσεις με 832 εκατ. ευρώ. 

♦ Κλιματική κρίση, πόλεμος και τεχνητή νοημοσύνη αλλάζουν τις ροές του εμπορίου. Χώρες μετατρέπονται σε κρίσιμους κόμβους, νέα λιμάνια αναπτύσσονται. Το μεξικανικό λιμάνι εισόδου Laredo World Trade, που συνδέει τη βιομηχανική καρδιά του Μεξικού με το Τέξας, επεκτείνεται, αποκτά νέες αποθήκες και βιομηχανικούς χώρους. 

♦ «Καμπάνες» σε ψηφιακές πλατφόρμες που δεν «καρφώνουν» τους πελάτες τους.
 Σφίγγει ο ελεγκτικός κλοιός γύ­ρω από όσους δραστηριοποιούνται μέσω Airbnb, Booking, eBay, Amazon, Skroutz, efood, Douletaras κ.ά., με στόχο τον εντοπισμό κρυφών εισοδημάτων. «Καταιγίδα» στο παγκόσμιο εμπόριο! Η παγκόσμια ζήτηση εμπορευματοκιβωτίων αναμένεται να μειωθεί φέτος από 1% έως 4%. 

♦ Η πτώση της λίρας στην Τουρκία φέρνει τουρίστες! 
Στόχος της Άγκυρας είναι τα συνολικά έσοδα της χώρας από τον τουρισμό φέτος να ανέλθουν σε 56 δισ. δολάρια. 
Την Τουρκία επισκέφθηκαν τους πρώτους έξι μήνες του 2023 περίπου 2,3 εκατ. Ρώσοι, 2,3 εκατ. Γερμανοί, 1,5 εκατ. Βρετανοί, 1,3 εκατ. Βούλγαροι και 1 εκατ. Ιρανοί.

 ♦ Σε μέγγενη η οικονομία της Ευρωζώνης το επόμενο δωδεκάμηνο. Υψηλά επιτόκια και μείωση δαπανών απειλούν την ανάπτυξη. Η νομισματική σύσφιγξη έρχεται με καθυστέρηση και εκρηκτικά!

paron.gr/2023/08/21/mikra-oikonomika-i-germania-paragei-kai-i-gallia-katanalonei/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου