Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023

Ζούμε το σκάσιμο της φούσκας του παγκοσμίου χρέους; Ο ρόλος της FED

Oι ΗΠΑ έχουν να εξοφλήσουν το χρέος της από το 1835. Σήμερα έχει ξεπεράσει τα 32 τρις ευρώ

Εάν επρόκειτο να μπείτε στον τραπεζικό σας λογαριασμό, να αυξήσετε ψηφιακά το υπόλοιπό σας και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσετε αυτό το νέο υπόλοιπο για να αγοράσετε πράγματα, θα ονομαζόταν απάτη.

Όταν η Federal Reserve το κάνει αυτό, ονομάζεται νομισματική πολιτική.

Παρόλα αυτά εάν αυτό επαναλαμβάνεται με τη συχνότητα που γίνεται τα τελευταία χρόνια η FED υπονομεύει την ίδια της την ύπαρξη. Στο τέλος θα μπορούσε να καταλήξει ανέκδοτο του στυλ τα

χρήματα πέφτουν από τον ουρανό και ανήκουν δικαιωματικά σε όλο το παγκόσμιο πληθυσμό. Κάθε φορά στην ιστορία που πάει να παγιωθεί αυτή η αίσθηση ακολουθεί τρόμος και όλεθρος.

Μια τέτοια περίοδο βιώνει τώρα ο πλανήτης. Ακόμη και οι εργαστηριακές φωτιές που σκορπίζουν τον όλεθρο στη Ρόδο, τη Χαβάι, την Ισπανία έχουν την προέλευσή τους εδώ και στο γεγονός ότι ο τρόμος είναι εργαλείο διακυβέρνησης.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed διχάστηκαν τον Ιούλιο σχετικά με την ανάγκη για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων με αποτέλεσμα οι τράπαζες να βλέπουν τις απώλειες τους να αυξάνονται.

Η Wall Street σημείωσε πτώση την Τετάρτη μετά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της Federal Reserve που έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας διχάστηκαν σχετικά με την ανάγκη για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων στην τελευταία τους συνεδρίαση.

(Οι αξιωματούχοι ψήφισαν στη συνεδρίαση την αύξηση των επιτοκίων κατά ένα τέταρτο της εκατοστιαίας μονάδας, θέτοντας το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων σε υψηλό 22 ετών από 5,25% έως 5,5%. Σημείωσε την 11η αύξηση επιτοκίων σε διάστημα 16 μηνών)

“Έχουμε δει ένα απίστευτο ράλι μέχρι σήμερα. Αυτό πραγματικά διέλυσε όλες τις προσδοκίες για μια πτωτική αντίδραση σε μια ύφεση μέχρι στιγμής φέτος. Λίγος ατμός αρχίζει να βγαίνει από αυτό το ράλι”, δήλωσε ο Mike Reynolds, αντιπρόεδρος πρόεδρος της επενδυτικής στρατηγικής της Glenmede.

Οι τραπεζικές μετοχές παρουσίασαν απώλειες, με τον τραπεζικό δείκτη S&P 500 (.SPXBK) να υποχωρεί 0,9%. Η Bank of America (BAC.N) υποχώρησε 1,9%, οδηγώντας τις απώλειες μεταξύ των μεγαλύτερων τραπεζών.

Οι μετοχές της Target (TGT.N) κέρδισαν 3,3% μετά τις εκτιμήσεις για τα κέρδη του δευτέρου τριμήνου του μεγάλου λιανοπωλητή, επισκιάζοντας την ετήσια μείωση των προβλέψεών της.

Οι μετοχές έχουν υποφέρει από μια σκληρή ανανέωση τον Αύγουστο, με τον S&P 500 να υποχωρεί σχεδόν στα χαμηλά ενός μηνός, καθώς τα δεδομένα υπογραμμίζουν τον σταθερό πληθωρισμό και τους φόβους των οπαδών της ισχυρής οικονομίας ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ενώ οι επενδυτές αναμένουν σε μεγάλο βαθμό η νομισματική σύσφιξη της Fed να πλησιάζει στο τέλος της, παραμένουν ανησυχίες ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να διατηρήσει τα επιτόκια στο τρέχον επίπεδο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η Nvidia (NVDA.O) σημείωσε πτώση 0,12% μετά τα κέρδη στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις, καθώς δύο ακόμη χρηματιστηριακές εταιρείες αύξησαν τους στόχους τιμών της μετοχής εν όψει των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων του σχεδιαστή τσιπ την επόμενη εβδομάδα.

Γιατί όλο αυτό; Η απάντηση κρύβεται στο ανεξέλεγκτο δημόσιο και ιδιωτικό χρέος των ΗΠΑ αλλά και του δυτικού κόσμου στο σύνολό του. Στις ΗΠΑ αυξάνονται οι χρεοκοπίες, κλυδωνίζεται η αγορά του real estate και τα σενάρια γίνονται όλο και πιο ακραία καθώς η χώρα έχει να εξοφλήσει το χρέος της από το 1835. Σήμερα έχει ξεπεράσει τα 32 τρις ευρώ.

Συνολικά, 55 αμερικανικές εταιρείες έχουν χρεοκοπήσει το α’ εξάμηνο του έτους, αύξηση της τάξης του 53% σε σχέση με τις 36 το α’ εξάμηνο του 2022, σύμφωνα με την Moody’s.

Το εταιρικό χρέος αυτό ενδέχεται να αγγίξει μέχρι και το $1 τρισ. εάν οι ΗΠΑ εισέλθουν σε μία γενικευμένη ύφεση, σύμφωνα με τους αναλυτές της BofA.

Οι οφειλές από πιστωτικές κάρτες στις ΗΠΑ ξεπέρασαν το $1 τρισ. για πρώτη φορά στα ιστορικά, ενώ τα κόκκινα δάνεια χωρίς εξασφάλιση έχουν φτάσει τα $225 δισ. το 2023.

Οι τράπεζες ήδη προσπαθούν να ξεφορτωθούν τα ΜΕΔ τα οποία επιβαρύνουν το χαρτοφυλάκιό τους, ενώ κολοσσοί της Wall Street όπως JPMorgan και Goldman Sachs, μεταξύ άλλων, προσπαθούν να εξορθολογίσουν το χαρτοφυλάκιο ακινήτων τους.

Σύμφωνα με βετεράνους επενδυτές, πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων ενδέχεται να αντιμετωπίσουν δυσεπίλυτο πρόβλημα όταν προσπαθήσουν να αναχρηματοδοτήσουν τα στεγαστικά τους δάνεια, αφού τα επιτόκια είναι υψηλότερα και οι αξίες των ακινήτων έχουν μειωθεί.

Παράλληλα, οι τράπεζες έχουν ήδη αρχίσει να περιορίζουν τον δανεισμό τους, κάτι το οποίο ανέδειξε και πρόσφατη ανάλυση της Morgan Stanley.

Οι αξιωματούχοι της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας θα συναντηθούν τον επόμενο μήνα για να αποφασίσουν εάν θα αυξήσουν τα επιτόκια για 12η φορά προκειμένου να δροσίσουν την αμερικανική οικονομία ή να τα διατηρήσουν σταθερά. Ορισμένοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η Fed έχει ήδη αυξήσει το βασικό της επιτόκιο δανεισμού αρκετά προκειμένου να περιορίσει τον πληθωρισμό, αλλά άλλοι πιστεύουν ότι είναι πολύ νωρίς για να πατήσουν φρένο.

Είναι σαφές ότι η κεντρική τράπεζα είναι διχασμένη. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή, οι χρηματοπιστωτικές αγορές βλέπουν περισσότερες από 90% πιθανότητες η κεντρική τράπεζα να συμφωνήσει να σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με το CME FedWatch.

Είναι αλήθεια ότι στο πίσω μέρος του μυαλού των υπευθύνων χάραξης της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ παραμένει η ανησυχία, ότι οι αυξήσεις στις τιμές μπορεί και πάλι να ξεφύγουν, κάτι που θα απαιτήσει σκληρότερες κινήσεις αργότερα. Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος οι καθυστερημένες επιπτώσεις της ήδη πιο επιθετικής σύσφιγξης των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών να οδηγήσουν την αμερικανική οικονομία σε ύφεση.

Η επιτροπή επιχειρηματικού κύκλου του Εθνικού Γραφείου Οικονομικών Ερευνών, η οποία κηρύττει επισήμως τις υφέσεις στις ΗΠΑ, ορίζει την ύφεση ως μια σημαντική πτώση της οικονομικής δραστηριότητας που κατανέμεται σε όλη την οικονομία και που διαρκεί περισσότερο από μερικούς μήνες. Μπορεί να χρειαστούν έως και 21 μήνες για να δηλωθεί ένα τέτοιο συμβάν, αφού η ομάδα επεξεργαστεί στοιχεία και ενδείξεις. Αν και δεν υπάρχει επίσημος ορισμός της ήπιας προσγείωσης, οι περισσότεροι οικονομολόγοι τη βλέπουν ως μετριασμό του πληθωρισμού χωρίς ύφεση ή σοβαρές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας.

«Είδαμε την αρχή του διχασμού εντός της Fed στα πρακτικά της συνεδρίασης του Ιουνίου», δήλωσε στο CNN ο Rajeev Sharma, διευθύνων σύμβουλος σταθερού εισοδήματος στην Key Private Bank. «Κάποια μέλη της Fed ήταν αντίθετα με την παύση και ήθελαν να προχωρήσουν, κάτι που τελικά έγινε, γνωρίζοντας ότι πιθανότατα θα υπήρχε μία αύξηση τον Ιούλιο».

Πράγματι, οι αξιωματούχοι της Fed ψήφισαν ομόφωνα την αύξηση των επιτοκίων κατά ένα τέταρτο της μονάδας σε εύρος 5,25-5,5%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 ετών. Και ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, διατήρησε έναν επιθετικό τόνο όσον αφορά την καταπολέμηση του πληθωρισμού στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση, καθιστώντας σαφές ότι μία ακόμη αύξηση είναι στα χαρτιά.

Σε γενικό επίπεδο, η υποβάθμιση των ΗΠΑ από την Fitch Ratings αλλά και η υποβάθμιση 10 αμερικανικών τραπεζών από την Moody’s αυτό το καλοκαίρι αναδεικνύουν τα προβλήματα τα οποία καλείται να αντιμετωπίσει η οικονομία της χώρας.

Τα εμπόδια αυτά αφορούν τόσο το δημόσιο χρέος, δη την πολιτική διαμάχη η οποία έχει περιορίσει τη δυνατότητά αποπληρωμής των υποχρεώσεών της, αλλά και το υπερβολικό χρέος το οποίο έχει δημιουργηθεί στον ευρύτερο χρηματοπιστωτικό τομέα δεδομένων της γενικότερης σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της FED.

Yπάρχουν όμως ακόμα περισσότερα δομικά προβλήματα στις αγορές χρέους, αφού τόσο ο ιδιωτικός όσο και ο δημόσιος τομέας αντιμετωπίζουν μία διαμετρικά αντίθετη κατάσταση με αυτή την οποία αντιμετώπιζαν πριν από μία δεκαετία όταν τα επιτόκια κυμαίνονταν σε ιστορικά χαμηλά μετά από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008. Εάν τα χαμηλά επιτόκια αυτά είχαν δημιουργήσει ένα κύμα δανεισμού, η αντίθετη τρέχουσα κατάσταση θα μπορούσε να οδηγήσει σε απότομο κραχ.

>

Οι αξιωματούχοι ψήφισαν στη συνεδρίαση την αύξηση των επιτοκίων κατά ένα τέταρτο της εκατοστιαίας μονάδας, θέτοντας το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων σε υψηλό 22 ετών από 5,25% έως 5,5%. Σημείωσε την 11η αύξηση επιτοκίων σε διάστημα 16 μηνών.

Οι αξιωματούχοι της Fed βλέπουν συνεχείς κινδύνους πληθωρισμού που θα μπορούσαν να απαιτήσουν περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων, δείχνουν τα πρακτικά
Οι αξιωματούχοι της Fed προειδοποίησαν για «ανοδικούς κινδύνους» στον πληθωρισμό στη συνεδρίαση του Ιουλίου

Οι περισσότεροι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ έδωσαν σήμα κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους για τη χάραξη πολιτικής τον Ιούλιο ότι ο υψηλός πληθωρισμός εξακολουθεί να αποτελεί μια συνεχιζόμενη απειλή που θα μπορούσε να απαιτήσει πρόσθετες αυξήσεις επιτοκίων φέτος.

Τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ στις 25-26 Ιουλίου που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη έδειξαν ότι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας παρατήρησαν ότι ο πληθωρισμός παραμένει πολύ πάνω από τον στόχο του 2% της Fed — και ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να δουν «περισσότερα σημάδια ότι η συνολική ζήτηση και η συνολική προσφορά κινούνταν προς καλύτερη ισορροπία να είμαστε σίγουροι ότι οι πληθωριστικές πιέσεις υποχωρούσαν».

«Με τον πληθωρισμό ακόμη πολύ πάνω από τον μακροπρόθεσμο στόχο της Επιτροπής και την αγορά εργασίας να παραμένει σφιχτή, οι περισσότεροι συμμετέχοντες συνέχισαν να βλέπουν σημαντικούς ανοδικούς κινδύνους για τον πληθωρισμό, που θα μπορούσαν να απαιτήσουν περαιτέρω αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής», αναφέρουν τα πρακτικά.

Οι αξιωματούχοι ψήφισαν στη συνεδρίαση την αύξηση των επιτοκίων κατά ένα τέταρτο της εκατοστιαίας μονάδας, θέτοντας το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων σε υψηλό 22 ετών από 5,25% έως 5,5%. Σημείωσε την 11η αύξηση επιτοκίων σε διάστημα 16 μηνών.

Αν και πολλοί οικονομολόγοι περίμεναν ότι θα μπορούσε να είναι η τελική αύξηση των επιτοκίων σε έναν κύκλο που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2022, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής άφησαν ανοιχτή την πόρτα σε πρόσθετες αυξήσεις φέτος, παρά την πρόσφατη υποχώρηση του πληθωρισμού.

«Σκοπεύουμε και πάλι να διατηρήσουμε την πολιτική περιοριστική μέχρι να είμαστε σίγουροι ότι ο πληθωρισμός μειώνεται σταθερά στο στόχο μας στο 2% και είμαστε έτοιμοι να πιέσουμε περαιτέρω εάν αυτό είναι σκόπιμο», δήλωσε ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση.

Τις εβδομάδες από τότε, ορισμένοι αξιωματούχοι της Fed ανέφεραν ότι πιστεύουν ότι ενδέχεται να μην δικαιολογείται περαιτέρω αυστηροποίηση. Αλλά τα πρακτικά δείχνουν ότι μπορεί να είναι μειοψηφία.

«Στη συζήτηση για τις προοπτικές πολιτικής, οι συμμετέχοντες συνέχισαν να κρίνουν ότι ήταν κρίσιμο η στάση της νομισματικής πολιτικής να είναι επαρκώς περιοριστική ώστε να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2% της Επιτροπής με την πάροδο του χρόνου», αναφέρουν τα πρακτικά.

Αν και οι επενδυτές αναμένουν ευρέως από τους αξιωματούχους να διατηρήσουν σταθερά τα επιτόκια στην επόμενη συνάντησή τους τον Σεπτέμβριο, οι πιθανότητες για αύξηση επιτοκίων τον Νοέμβριο εκτινάχθηκαν μετά τη δημοσίευση των πρακτικών της συνεδρίασης. Η πιθανότητα η Fed να πραγματοποιήσει άλλη μια αύξηση επιτοκίων αυτόν τον μήνα αυξήθηκε στο 37% την Τετάρτη, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch του Ομίλου CME, το οποίο παρακολουθεί τις συναλλαγές. Αυτό συγκρίνεται με περίπου το 11% των εμπόρων που αναμένουν ότι η Fed θα διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά στο τρέχον εύρος από 5% έως 5,25%.

Η αύξηση των επιτοκίων τείνει να δημιουργεί υψηλότερα επιτόκια στα καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια, τα οποία στη συνέχεια επιβραδύνουν την οικονομία αναγκάζοντας τους εργοδότες να περικόψουν τις δαπάνες. Τα υψηλότερα επιτόκια βοήθησαν να ωθήσει το μέσο επιτόκιο των 30ετών στεγαστικών δανείων πάνω από το 7% για πρώτη φορά εδώ και χρόνια. Το κόστος δανεισμού για τα πάντα, από πιστωτικές γραμμές εγχώριας μετοχής, δάνεια αυτοκινήτων και πιστωτικές κάρτες έχουν επίσης αυξηθεί.

Οι αξιωματούχοι της Fed επαίνεσαν την εκπληκτική ανθεκτικότητα της οικονομίας απέναντι στα υψηλότερα επιτόκια. Στην πραγματικότητα, οι οικονομολόγοι του προσωπικού της κεντρικής τράπεζας απέσυραν μια προηγούμενη εκτίμηση ότι μια ήπια ύφεση είναι πιθανό να ξεκινήσει αργότερα φέτος. Ωστόσο, εξακολουθούν να προβλέπουν αύξηση του ΑΕΠ κάτω της τάσης το 2024 και το 2025 που θα οδηγήσει σε «μικρή αύξηση του ποσοστού ανεργίας σε σχέση με το τρέχον επίπεδο».

kourdistoportocali.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου