Δευτέρα 28 Αυγούστου 2023

Δήμος Θεσσαλονίκης: Οι 10 μνηστήρες του δημαρχιακού θώκου-Τελική εβδομάδα για τα ψηφοδέλτια

Κρίσιμη εβδομάδα ξεκινά για τους υποψήφιους δημάρχους Θεσσαλονίκης καθώς έως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 31 Αυγούστου έχουν προθεσμία για να υποβάλλουν επίσημα τους συνδυασμούς και τα ψηφοδέλτιά τους στην Ηλεκτρονική Πύλη Υποψηφιοτήτων Δημοτικών και Περιφερειακών Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών.

Από την επόμενη μέρα ουσιαστικά θα ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με το πόσοι θα είναι οι

διεκδικητές του δημαρχιακού θώκου της Θεσσαλονίκης. Πλέον μετά τις εξελίξεις των τελευταίων δέκα ημερών με την απόσυρση του Γιώργου Ορφανού και τη συμπόρευση Πέγκα-Τζακόπουλου, σε δέκα ανέρχονται οι υποψήφιοι για τον κεντρικό δήμο. Μνηστήρες για την καρέκλα του δημάρχου είναι ο νυν δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο Στέλιος Αγγελούδης, ο Σπύρος Πέγκας, ο Δρόσος Τσαβλής, ο Βασίλης Τομπουλίδης, η Μαρία Κέκη, ο Ιωάννης Νασιούλας, ο Γιάννης Κουριαννίδης, ο Στέργιος Καλόγηρος και ο Δημήτρης Ζιαμπάζης.

Υπερπλήρης για το ψηφοδέλτιο η παράταξη Ζέρβα - Την Τετάρτη η μεγάλη εκδήλωση με τους υποψήφιους συμβούλους

Στο φουλ είναι οι προετοιμασίες στο επιτελείο του νυν δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα για την κεντρική εκδήλωση του συνδυασμού «Ναι στη Θεσσαλονίκη», στην οποία θα παρουσιαστούν όλοι οι υποψήφιοι δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι. Η μεγάλη εκδήλωση πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου. Αυτές τις ημέρες πάντως οι συνεργάτες του κ. Ζέρβα τρέχουν για να ολοκληρώσουν τα διαδικαστικά για την κατάθεση του συνδυασμού και του ψηφοδελτίου στην ηλεκτρονική πύλη του ΥΠΕΣ. Αυτό που επισημαίνεται από το στρατόπεδο Ζέρβα είναι πως πρόκειται για ένα υπερπλήρες ψηφοδέλτιο με νέες και σημαντικές προσθήκες ονομάτων. Είναι άγνωστο όμως το πότε θα γίνουν τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου το οποίο βρίσκεται στην οδό Μακένζυ Κινγκ. Ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθούν την περασμένη Τετάρτη, ωστόσο, αναβλήθηκαν λόγω των δραματικών εξελίξεων στα πύρινα μέτωπα. Αυτό που εντυπωσιάζει στο εκλογικό κέντρο του κ. Ζέρβα είναι το γκράφιτι που έχει γίνει στα στόρια με τον κ. Ζέρβα να κάνει το σήμα της νίκης και το λόγκο του συνδυασμού του.

Image

Στέλιος Αγγελούδης - Η υπερκομματική υποψηφιότητα και το πράσινο εκλογικό κέντρο 

Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στο στρατηγείο του Στέλιου Αγγελούδη, αν και όπως επισημαίνουν συνεργάτες του υποψήφιου δημάρχου, ο αγώνας είναι δύσκολος. Το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού «Ομάδα για τη Θεσσαλονίκη» έχει ουσιαστικά συμπληρωθεί και μέσω αυτού, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, έχει επιτευχθεί ο στόχος της αμφίπλευρης διεύρυνσης. Μάλιστα, τονίζουν ότι οι όποιες κατηγορίες υπήρχαν για το πρόσωπο του κ. Αγγελούδη ότι είναι ΠΑΣΟΚ, διαλύονται μετά τη συστράτευση πολλών στελεχών της ΝΔ, όπως των κ.κ. Γάκη, Μανδρίνου, Κίρλα, Καζαντζίδη. Έχοντας ως σημαία ότι η υποψηφιότητα Αγγελούδη είναι υπερκομματική, το επιτελείο του συνδυασμού ετοιμάζει την κεντρική προεκλογική εκδήλωση το επόμενο διάστημα όπου θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα και οι υποψήφιοι σύμβουλοι. Αρχές του Σεπτεμβρίου θα γίνει το πάρτι νεολαίας ενώ πιθανότατα στις 5 του ίδιου μήνα τα εγκαίνια του «πράσινου» εκλογικού κέντρου. 

Τις τελευταίες ημέρες όσοι περνούν από το εκλογικό κέντρο, που βρίσκεται στην οδό Βενιζέλου αντικρύζουν μια τελείως διαφορετική εικόνα. Με πρωτοβουλία του υποψήφιου δημοτικού συμβούλου και αρχιτέκτονα Πρόδρομου Νικηφορίδη, γέμισε με φυτά, γλάστρες και παρτέρια. Όπως αναφέρει μάλιστα ο κ. Νικηφορίδης πρότεινε στον Στ. Αγγελούδη το εκλογικό κέντρο να γίνει «πράσινο» και έτσι το γέμισαν με πολλά και διαφόρων ειδών φυτά παντού, ακόμα και στην οροφή.

Image

 

Σπύρος Πέγκας – Οι νέες προσθήκες Μπουτάρη και Τζακόπουλου

Σημαντικές ήταν οι εξελίξεις την περασμένη εβδομάδα στον συνδυασμό «Θεσσαλονίκη για Όλους» με τον Σπύρο Πέγκα να ανακοινώνει τη συμπόρευση με τον Σάκη Τζακόπουλο και την υποψηφιότητα του Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος ετοιμάζεται να επιστρέψει στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου ως δημοτικός σύμβουλος. Δύο προσθήκες, οι οποίες, όπως εκτιμάται από τη δημοτική κίνηση, θα φέρουν νέα και μεγαλύτερη δυναμική. Σημειώνεται ότι ήδη με τον κ. Πέγκα είχε συμπράξει και ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. Ο υποψήφιος δήμαρχος δουλεύει εντατικά αυτές τις ημέρες για την ολοκλήρωση του ψηφοδελτίου, καθώς εκτός από τα στελέχη του κ. Πέγκα, θα συμπεριλαμβάνονται και από τους συνδυασμούς Τζακόπουλου και Τρεμόπουλου. Ο κ. Πέγκας βρίσκεται επίσης σε επαφή και νυν δημοτικούς συμβούλους της παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί», Ρία Καλφακάκου, Έλλη Χρυσίδου και Μαρία Πασχαλίδου. Το στρατηγείο της δημοτικής κίνησης βρίσκεται στην οδό Τσιμισκή 126, απέναντι από του συνυποψήφιου Δρόσου Τσαβλή. Το επιτελείο Πέγκα έχει σχεδιάσει να γίνουν τα εγκαίνια του εκλογικού τους κέντρου, στο οποίο κυριαρχούν πράσινοι και λευκοί χρωματισμοί, τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου.

Image

 
Δρόσος Τσαβλής – Αποφασισμένος να πάει μέχρι το τέλος της εκλογικής αναμέτρησης

Αποφασισμένος να προχωρήσει μέχρι τέλους είναι ο υποψήφιος δήμαρχος Δρόσος Τσαβλής, κάτι το οποίο  ξεκαθάρισε και ο ίδιος μέσω μηνύματός του. Έβαλε τέλος στα σενάρια που κυκλοφορουσαν για ενδεχόμενη σύμπραξη με άλλη παράταξη λίγο πριν την εκλογική αναμέτρηση. «Μια τέτοια έντιμη και καθαρή δέσμευση είναι και αυτή που ανέλαβα απέναντι στους Θεσσαλονικείς όταν ανακοίνωσα την υποψηφιότητά μου για τη δημαρχία της πόλης μας και θα την τηρήσω μέχρι κεραίας. 

Η παράταξή μας «Όλοι Εμείς» συνεχίζει με σταθερά βήματα προς τις εκλογές του Οκτωβρίου, ανεξάρτητη, αδέσμευτη, δυναμική, με πρόγραμμα και όραμα για τη Θεσσαλονίκη και δεν συμπράττει με κάποια άλλη παράταξη, όπως τελευταία δολίως διαδίδεται», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Ο κ. Τσαβλής αυτές τις ημέρες κλείνει και τις τελευταίες λεπτομέρειες για το ψηφοδέλτιό του προκειμένου να το υποβάλλει έως την ερχόμενη Τετάρτη. Η πόρτα του εκλογικού κέντρου, (το εκλογικό κέντρο του κ. Ζέρβα στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση) θα ανοίξει την Δευτέρα, προκειμένου να υποδέχεται φίλους και ψηφοφόρους. Στο στρατηγείο του κ. Τσαβλή επί της οδού Τσιμισκή διακρίνεται μια μεγάλη τραπεζαρία, ενώ υπάρχει και ένα μεγάλο μπάνερ με το λογότυπο του συνδυασμού του.

Image

Ανεβαίνουν οι ρυθμοί και στο επιτελείο του υποψήφιου δημάρχου, Βασίλη Τομπουλίδη, επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση». Ήδη έχει ξεκινήσει η κατάθεση του ψηφοδελτίου, στο οποίο μέχρι στιγμής συμπεριλαμβάνονται πάνω από 170 ονόματα δημοτικών και κοινοτικών υποψήφιων συμβούλων. Σύμφωνα με πληροφορίες το ψηφοδέλτιο είναι ανανεωμένο με νέο κόσμο και ανθρώπους από όλους τους κλάδους. Από Δευτέρα ξεκινά ο κ. Τομπουλίδης και οι υποψήφιοι περιοδείες σε χώρους εργασίας, σε καταστήματα και κεντρικά σημεία της πόλης. Την Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί μια μεγάλη σύσκεψη στο πάρκο της ΧΑΝΘ με όλους τους υποψήφιους του συνδυασμού, όπου ουσιαστικά θα σηματοδοτήσει την έναρξη της ανοιχτής και μαζικής πολιτικής εμφάνισης για την εκλογική περίοδο. Αυτές τις ημέρες θα στηθεί και το εκλογικό κέντρο, δίπλα από τα γραφεία της κομματικής οργάνωσης στην οδό Σωκράτους, όπως επίσης και στο κέντρο της πόλης, στο πάρκο του Αγίου Θεράποντα, στη Λαμπράκη, τα οποία θα λειτουργούν και για τον δήμο Θεσσαλονίκης και για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Image


Τις τελευταίες προσθήκες στο ψηφοδέλτιό του πραγματοποιεί και ο συνδυασμός «Πόλη Ανάποδα», ο οποίος την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε 90 νέες υποψηφιότητες. Μέχρι στιγμής έχουν ανακοινωθεί από τον συνδυασμό, επικεφαλής του οποίου είναι η Μαρία Κέκη, περίπου 190 υποψήφιοι. Αυτές τις ημέρες τα στελέχη αναζητούν τον χώρο, στον οποίο θα στεγαστεί το εκλογικό τους κέντρο, έως την ημέρα της εκλογικής αναμέτρησης. 

Στις 30 Αυγούστου θα πραγματοποιήσουν μια εκδήλωση για τους αποκλεισμούς που βιώνουν κοινωνικές ομάδες ενώ στις 6 Σετπεμβρίου θα γίνει η γενική συνέλευση του σχήματος. 

Στο σχεδιασμό της «Πόλης Ανάποδα» είναι και μια μεγάλη εκδήλωση με όλους τους υποψήφιους συμβούλους, είτε σαν φεστιβάλ είτε με κάποια συναυλία, ανάλογα πάντως με την κατάσταση που θα επικρατεί στη χώρα με τα πύρινα μέτωπα.

Image


Από την πλευρά του ο Γιάννης Νασιούλας, με τον συνδυασμού «Νέα Αρχή για τη Θεσσαλονίκη» θα καταθέσει το δικό του ψηφοδέλτιο εντός της εβδομάδας. Το επόμενο διάστημα θα κάνει περιοδεία στο κέντρο της πόλης, στη Λεωφόρο Νίκης, ενώ η μεγάλη εκδήλωση όπου θα παρουσιάσει το οικονομικό πρόγραμμά του θα γίνει στα μέσα του Σεπτεμβρίου. 

Ο κ. Νασιούλας εκτιμά ότι υπάρχει η δυνατότητα σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση όχι απλά να μπει εκ νέου στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά και να αυξήσει τα ποσοστά του από το 2019.

Έτοιμος για την κατάθεση του συνδυασμού του, είναι ο υποψήφιος δήμαρχος Γιάννης Κουριαννίδης, επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Πόλη Ελληνική»καθώς μένουν μόνο κάποιες τελευταίες προσθήκες ονομάτων για τη συμπλήρωση του ψηφοδελτίου. Ο κ. Κουριαννίδης σχεδιάζει να πραγματοποιήσει το επόμενο διάστημα ημερίδες για εξειδικευμένα ζητήματα, όπως το πράσινο, η βιώσιμη κινητικότητα, κ.ά.. Η μεγάλη κεντρική εκδήλωση του συνδυασμού θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα προς το τέλος Σεπτεμβρίου.

Τέλος, εντός της εβδομάδας αναμένεται να ανακοινώσει το ψηφοδέλτιό του και ο υποψήφιος δήμαρχος Στέργιος Καλόγηρος επικεφαλής του συνδυασμού «Θεσσαλονίκη-Μακεδονία», ενώ την πρόθεσή του να κατέβει στις εκλογές έχει δηλώσει και ο Δημήτρης Ζιαμπάζης με τον συνδυασμό «Ενωμένοι Μακεδόνες».

voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου