Τετάρτη 16 Αυγούστου 2023

Γερμανία: Σε παρακμή η "ατμομηχανή της Ευρώπης"

Η Γερμανία κατατάσσεται μόλις στην όγδοη θέση στον Παγκόσμιο Δείκτη Καινοτομίας, ενώ σε ό,τι αφορά την Ευρώπη δεν βρίσκεται καν στην πρώτη τριάδα. 


Η οικονομία της Γερμανίας -που εξακολουθεί να ταλανίζεται από τη χειμερινή ύφεση- θα αναπτυχθεί ελάχιστα το δεύτερο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με το Bloomberg.

Όπως επισημαίνει δημοσκόπηση του πρακτορείου, η γερμανική οικονομία θα παραμείνει στάσιμη και

στο γ' τρίμηνο, ενώ στο δ' τρίμηνο του 2023 εκτιμάται πως θα ενισχυθεί οριακά, μόλις κατά 0,1%, χάνοντας 0,1% για κάθε τρίμηνο σε σύγκριση με τις προηγούμενες προβλέψεις.

Στο έτος η γερμανική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 0,3%, ενώ οι οικονομολόγοι βλέπουν πιθανή ανάκαμψη το 2024 κατά 0,8%, αναθεωρώντας πτωτικά την προηγούμενη εκτίμησή τους για ανάπτυξη της τάξης του 1%. 

Η γερμανική βιομηχανία αντιμετωπίζει συνεχή αδυναμία εν μέσω της μείωσης της ζήτησης από την Κίνα, της έλλειψης σε εργατικό δυναμικό, της σφιχτής νομισματικής πολιτικής και των παρατεταμένων επιπτώσεων από την περσινή ενεργειακή κρίση. Το ΔΝΤ αναμένει πως η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα είναι η μόνη εκ των G7 που θα συρρικνωθεί φέτος. 

Στη μηνιαία έκθεσή του το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών σημείωσε πως δεν αναμένεται βιώσιμη ανάκαμψη για την οικονομία της χώρας εντός του 2023, με βάση τα μακροοικονομικά στοιχεία τα σχετικά με τις νέες παραγγελίες και με το επιχειρηματικό κλίμα.

"Στο εσωτερικό επίπεδο, η αναμενόμενη ήπια ανάκαμψη στην ιδιωτική κατανάλωση, τις υπηρεσίες και τις επενδύσεις δίνει κάποια πρώτα σημάδια ελπίδας, τα οποία αναμένεται να ισχυροποιηθούν καθώς θα προχωρά το έτος", τονίζει το γερμανικό Υπ. Οικονομίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως επισημαίνει το Bloomberg, τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν αύριο Τρίτη είναι πολύ πιθανό να δείξουν ότι η εμπιστοσύνη των επενδυτών προς τη Γερμανία επιδεινώθηκε εκ νέου τον Αύγουστο.

Όπως τονίζουν οι αναλυτές του Bloomberg, η έρευνα του Ινστιτούτου ZEW για τη Γερμανία είναι η πρώτη από τις μεγάλες έρευνες που δημοσιεύονται στην ευρωζώνη για τον Αύγουστο, παρέχοντας ενδείξεις για το τι να αναμένουμε από τα υπόλοιπα κράτη.

Οι προσδοκίες των επενδυτών διολίσθησαν περαιτέρω, υποδηλώνοντας ότι το κλίμα επηρεάζεται από τις υψηλές τιμές της ενέργειας, τα αυξανόμενα επιτόκια και την ασθενέστερη παγκόσμια ζήτηση. Οι αυστηρότεροι πιστωτικοί όροι σημαίνουν επίσης ότι η Γερμανία δεν θα αποκτήσει μεγάλη δυναμική τα επόμενα τρίμηνα, εκτιμούν.

Και πάλι ο "ασθενής της Ευρώπης";

Τα τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι ανησυχίες ότι η Γερμανία κινδυνεύει να γίνει και πάλι ο "ασθενής της Ευρώπης". Η γερμανική οικονομία δεν πατάει γερά στα πόδια της.  Όπως ανέφερε πρόσφατα η Deutsche Welle για δύο συνεχόμενα τρίμηνα, η οικονομική παραγωγή συρρικνώθηκε, παρουσιάζοντας αυτό που οι οικονομολόγοι αποκαλούν "τεχνική ύφεση". Κατά το προηγούμενο τρίμηνο, το Α.Ε.Π. παρέμεινε στάσιμο, όμως αυτό ήταν μονάχα μια αδύναμη αχτίδα ελπίδας. Επειδή όλοι οι σημαντικοί δείκτες ακολούθησαν καθοδική τάση. 

Ο σημαντικός δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του Ινστιτούτου Ifo του Μονάχου υποχώρησε τον Ιούλιο για τρίτο συνεχόμενο μήνα, με τους 9.000 διευθυντές επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα να αξιολογούν χειρότερα τόσο την τρέχουσα κατάσταση των εταιρειών τους, όσο και τις προοπτικές για τους επόμενους έξι μήνες. "Η κατάσταση της γερμανικής οικονομίας μοιάζει να γίνεται πιο ζοφερή", είναι το συμπέρασμα του επικεφαλής του οικονομικού ινστιτούτου Ifo Κλέμενς Φούεστ. 

Και τα στοιχεία από το μέτωπο της ανεργίας είναι όμως αποθαρρυντικά. Αν και το συνολικό ποσοστό  ανεργίας  παραμένει χαμηλό στο 5,6%, τον Ιούλιο προστέθηκαν 147.000 νέοι άνεργοι, με τον αριθμό των κενών θέσεων να παραμένει υψηλός στις 772.000.

Παρακμή με ποικίλες αιτίες 

Σύμφωνα με την DW η παρακμή της γερμανικής οικονομίας έχει πολλές αιτίες. Μία από αυτές είναι η νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών, με τις σημαντικές αυξήσεις των επιτοκίων, που καθιστά ακριβότερη την πίστωση για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, επιβραδύνοντας την προθυμία για επενδύσεις. Αλλά αυτή η "ανακοπή" της οικονομικής δυναμικής είναι, τελικά, ο σκοπός των αυξήσεων των επιτοκίων. 

Ωστόσο, άλλες χώρες της Ευρωζώνης, όπως η Γαλλία και η Ισπανία, αντιμετωπίζουν αποτελεσματικότερα το πρόβλημα. Επομένως, είναι μάλλον διαρθρωτικά τα αίτια που επιβραδύνουν τη Γερμανία. Το άλλοτε επιτυχημένο επιχειρηματικό μοντέλο (εισαγωγή φθηνής -ιδίως ρωσικής- ενέργειας και φθηνών προϊόντων, επεξεργασία και εξαγωγή τους ως υψηλής αξίας αγαθά σε υψηλή τιμή) δεν λειτουργεί πλέον, ελέω των πολλαπλών κρίσεων, οι οποίες αποκάλυψαν τις αδυναμίες της Γερμανίας ως τόπου εγκατάστασης επιχειρήσεων. 

Όπως αναφέρει πρόσφατη μελέτη της DZ Bank, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, "η ραχοκοκαλιά της γερμανικής οικονομίας", κινδυνεύουν και τα αίτια είναι πολλά: υψηλές τιμές στην ενέργεια, έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων, υπερβολική γραφειοκρατία, υψηλοί φόροι, ετοιμόρροπες υποδομές και περιορισμένη ψηφιοποίηση. Ταυτοχρόνως σε αυτά έρχεται να προστεθεί και η ολοένα και μεγαλύτερη γήρανση του πληθυσμού. 

Μια ακόμη οπτική προσθέτει στη ζοφερή εικόνα για την οικονομία της Γερμανίας δημοσίευμα του Politico. Όπως αναφέρει, η εξάρτηση της Γερμανίας από τη βιομηχανία την καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτη. 

Με εξαίρεση την εταιρεία παραγωγής λογισμικού SAP, ο τεχνολογικός τομέας της Γερμανίας είναι ουσιαστικά ανύπαρκτος. Κι όπως εξηγεί, ένα σημαντικό πρόβλημα είναι ότι πολλοί βιομηχανικοί κλάδοι της χώρας –από χημικά μέχρι αυτοκίνητα– λειτουργούν με βάση τεχνολογίες του 19ου αιώνα.

Αν και στο παρελθόν η χώρα γνώρισε άνθηση από τη βελτιστοποίηση διάφορων προϊόντων, πλέον αρκετά από αυτά είτε έχουν ξεπεραστεί (κινητήρες εσωτερικής καύσης) ή είναι πολύ ακριβά να παραχθούν στη Γερμανία.  

Το Politico μάλιστα φέρνει ως παράδειγμα την αγορά των μετάλλων και την Uedesheimer Rheinwerk  -ελέγχει το μεγαλύτερο χυτήριο αλουμινίου της Γερμανίας- η οποία τον Μάρτιο ανακοίνωσε ότι θα κλείσει το εργοστάσιό της έως το τέλος του έτους λόγω του υψηλού κόστους ενέργειας. "Τέτοιου είδους εξελίξεις θα ήταν λιγότερο ανησυχητικές αν η Γερμανία είχε ένα ισχυρό ιστορικό οικονομικής διαφοροποίησης" σημειώνει το Politico το οποίο συνεχίζει λέγοντας: "Η Γερμανία υπήρξε πρωτοπόρος στην τεχνολογία ηλιακών πάνελς, κατακτώντας τον τίτλο του μεγαλύτερου παγκόσμιου παραγωγού στις αρχές του 2000. Όταν όμως η Κίνα αντέγραψε τα γερμανικά σχέδια και πλημμύρισε την αγορά με φτηνές εναλλακτικές λύσεις, η αγορά ηλιακών πάνελ της Γερμανίας κατέρρευσε".

Ένα ακόμη μειονέκτημα της γερμανικής οικονομίας φαίνεται πως είναι η έλλειψη καινοτομίας. Η Γερμανία κατατάσσεται μόλις στην όγδοη θέση στον Παγκόσμιο Δείκτη Καινοτομίας, ενώ σε ό,τι αφορά την Ευρώπη δεν βρίσκεται καν στην πρώτη τριάδα. 

capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου