Τρίτη 29 Αυγούστου 2023

Βρήκε νέο «Δούρειο Ίππο» ο Soros για την ΕΕ - Αποσύρθηκε... για να έλθει και πάλι με άλλο όνομα

O δισεκατομμυριούχος George Soros, μαζί με τα «πλοκάμια» του
έρχεται σε αντίθεση με την πρόσφατη ανακοίνωσή του ότι αποχωρεί από τη δραστηριότητα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Μια εταιρεία που υποστηρίζεται από το Soros Economic Development Fund έχει αναλάβει τον έλεγχο δύο μεγάλων πολωνικών εφημερίδων, εγείροντας ανησυχίες για την στάσητων ακροαριστερών μέσων ενημέρωσης λόγω της πολιτικής του δισεκατομμυριούχου ολιγάρχη.

Ο Πολωνός ιδιοκτήτης της καθημερινής Rzeczpospolita και της οικονομικής εφημερίδας Parkiet, Grzegorz Hajdarowicz, πούλησε μεγάλο μέρος των μετοχών του στην Gremi Media, στην οποία ανήκουν οι δύο εφημερίδες, στην ολλανδική εταιρεία Pluralis.
Αυτό ολοκληρώνει μια συμφωνία που συνήφθη το 2021 που είδε την Pluralis να αγοράζει ένα μειοψηφικό μερίδιο με την επιλογή να αγοράσει επιπλέον μετοχές αργότερα.
Ως αποτέλεσμα, ο Hajdarowicz έπαψε να είναι ο πλειοψηφικός μέτοχος της Gremi Media, με την ολλανδική εταιρεία Pluralis να κατέχει πλέον το 57% των μετοχών, κάτι που της επέτρεψε να πάρει τον έλεγχο της εταιρείας, σύμφωνα με το Business Insider.
Ένας από τους μετόχους της Pluralis είναι το «Soros Economic Development Fund».

Η νέα εμπλοκή του Soros


Το γεγονός ότι ο δισεκατομμυριούχος George Soros, μαζί με τα «πλοκάμια» του, έχει εμπλακεί έμμεσα στη συμφωνία έρχεται σε αντίθεση με την πρόσφατη ανακοίνωσή του ότι αποχωρεί από τη δραστηριότητα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Soros ήταν ιδιαίτερα δραστήριος σε πρώην κομμουνιστικές χώρες.

Είναι εχθρικός προς το κυβερνών συντηρητικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) της Πολωνίας και την ιδέα ότι θα μπορούσε να κερδίσει την εξουσία για τρίτη θητεία στις κοινοβουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου.
Ο Soros υποστηρίζει τις φιλελεύθερες μεταναστευτικές πολιτικές και τη βαθύτερη ενσωμάτωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο γίγαντας πετρελαίου και φυσικού αερίου της Πολωνίας που υποστηρίζεται από το κράτος, Orlen, ο οποίος έχει αγοράσει μεγάλο αριθμό περιφερειακών εφημερίδων, αναφέρθηκε το 2021 ότι ενδιαφέρεται να αγοράσει την εταιρεία που τότε ανήκε πλήρως στον Hajdarowicz.
Ωστόσο, ο Hajdarowicz προτίμησε να πουλήσει τις μετοχές της Gremi Media σε ξένο επενδυτή.

Έδιωξε τον Soros η ΕΕ;

Η απόφαση του Open Society Foundation (OSF) να τερματίσει ένα μεγάλο μέρος των ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων του εξέπληξε πολλούς - συμπεριλαμβανομένων πολλών από τους εχθρούς του ιδρυτή του George Soros.
Ιστορικά, κανένα άλλο ίδρυμα δεν έχει κάνει περισσότερα για να οικοδομήσει και να υποστηρίξει την ευρωπαϊκή κοινωνία των πολιτών, αναφέρει ανάλυση του Politico.
Μετά την αρχική ενθάρρυνση της διαφωνίας πίσω από το Σιδηρούν Παραπέτασμα — συμπεριλαμβανομένης της πατρίδας του Soros, της Ουγγαρίας — σήμερα, είναι δύσκολο να βρεθεί μια καθιερωμένη μη κερδοσκοπική (ή πρωτοβουλία δημοσίου συμφέροντος) που να λειτουργεί σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση που να μην έχει επωφεληθεί από την υποστήριξη του ιδρύματος σε ορισμένες σημείο.
Και είναι αυτή η εδραιωμένη, πανταχού παρούσα φύση της υποστήριξης του OSF προς την κοινωνία των πολιτών της ΕΕ, σε συνδυασμό με τη μαζική χρηματοδοτική του ικανότητα και την επαγγελματική υποστήριξή του, που καθιστά την ξαφνική απόφασή του να φύγει πολύ σημαντική.

Η στάση της ΕΕ

Είναι ενδιαφέρον ότι μια από τις δικαιολογίες που δίνονται για τους λόγους για τους οποίους το OSF μειώθηκε είναι ότι τα θεσμικά όργανα της ΕΕ «διαθέτουν ήδη σημαντικούς πόρους για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία και τον πλουραλισμό».
Ωστόσο, φαίνεται αφελές να πιστεύουμε ότι μεγάλα ποσά δημόσιου χρήματος για ΜΚΟ που δεν αρέσουν στους λαϊκιστές θα συνεχίσουν να ρέουν αδιαμφισβήτητα, ειδικά καθώς το νέο πολιτικό κλίμα θα μπορούσε να είναι πολύ διαφορετικό μετά τον Ιούνιο του 2024.
Η φιλελεύθερη κοινωνία των πολιτών της ΕΕ μπορεί κάλλιστα να χρειάζεται ιδιωτικά κεφάλαια για να επιβιώσει, και τα κακά νέα είναι ότι καμία άλλη φιλανθρωπική οργάνωση δεν έχει τους πόρους —ή τα κότσια— να ενθαρρύνει τις ευρωπαϊκές ΜΚΟ στον ίδιο βαθμό και σε πανευρωπαϊκή κλίμακα, όπως η Το OSF έκανε.
Αυτή η οιονεί μονοπωλιακή θέση υπογραμμίζει επίσης μια βαθιά άβολη αλήθεια: Μετά από δεκαετίες σχεδόν άνευ όρων υποστήριξης, οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί της ΕΕ επέτρεψαν την ανάπτυξη μιας ανθυγιεινής εξάρτησης, καθιστώντας την αποχώρηση του Soros ακόμη πιο ανησυχητική.
Φυσικά, ένας δωρητής παραμένει πάντα ελεύθερος να ανακατευθύνει τη χρηματοδότηση προς άλλες περιοχές του κόσμου, ωστόσο πρέπει να αναρωτηθεί κανείς εάν μια τέτοια ελευθερία τους απαλλάσσει από τη συνεχή ευθύνη.
Τελικά, αυτό είναι ένα πικρό χάπι για την ευρωπαϊκή κοινωνία των πολιτών — ειδικά επειδή έρχεται μετά από μια τριετή παρατεταμένη αναδιάρθρωση του OSF, η οποία συνέπεσε με την πανδημία COVID-19 και τελείωσε με μια πολυαναμενόμενη γενιά διαδοχή.
Η νέα κατεύθυνση χρηματοδότησης του ιδρύματος φέρει την υπογραφή του εισερχόμενου προέδρου Alexander Soros -του 37χρονου γιου του George- καθώς και του προέδρου του OSF Λόρδου Mark Malloch-Brown, του οποίου το ενδιαφέρον για το έργο της ΕΕ ταιριάζει με αυτό ενός χλιαρού βρετανικού υπολείμματος.
Όπως είναι τυπικό της φιλανθρωπίας, πρέπει να αναρωτηθεί κανείς εάν η στροφή του OSF έχει να κάνει περισσότερο με τις προσωπικές προτιμήσεις της νέας ηγεσίας του παρά με μια αυστηρή τεκμηριωμένη αξιολόγηση των πραγματικών κινδύνων που αντιμετωπίζει η φιλελεύθερη δημοκρατία της ΕΕ.
Για εκατοντάδες οργανισμούς και άτομα που έχουν δεσμευτεί για κοινωνική αλλαγή, όλα αυτά είναι πολύ ενοχλητικά.
Και το χειρότερο, αυτή η συμπεριφορά βλάπτει και τη φήμη της φιλανθρωπίας σε μια εποχή που η συμβολή της χρειάζεται περισσότερο, αναφέρει το Politico.
Πράγματι, η ανακοινωθείσα υποχώρηση του OSF δεν σηματοδοτεί μόνο ένα αντιφατικό, γλυκόπικρο συμπέρασμα του ιστορικού του ρόλου στην οικοδόμηση της πανευρωπαϊκής υποδομής του πολίτη, αλλά είναι επίσης μια σημαντική δοκιμασία της αξιοπιστίας και της ανθεκτικότητας της ευρωπαϊκής φιλανθρωπίας καθώς το μπλοκ εισέρχεται σε μια άνευ προηγουμένου εκλογική περίοδο. με προγραμματισμένες ψηφοφορίες σχεδόν στο ένα τέταρτο των χωρών μελών της και τις εκλογές στην ΕΕ να πλησιάζουν.
Το πιο επείγον ερώτημα τώρα είναι: Θα παρέμβουν άλλοι για να καλύψουν το κενό;

bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου