Κυριακή 20 Αυγούστου 2023

Αιγαίο ώρα μηδέν! Τι θα γίνει στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο; vid.

Παρά τα όσα διαδραματίζονται στη “νεκρή ζώνη” της Κύπρου, με τις προκλήσεις της Άγκυρας, Σύμβουλος του Ερντογάν «έβγαλε» νωρίτερα είδηση για τα ελληνοτουρκικά.

Ειδικότερα, ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου για θέματα πολιτικής ασφάλειας, Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς, αποκάλυψε πως τον ερχόμενο Οκτώβριο θα συνέλθει στη Θεσσαλονίκη το επόμενο Ανώτατο Στρατηγικό Συμβούλιο Ελλάδας-Τουρκίας.

Μάλιστα ο ίδιος ανέφερε πως θα υπάρξει και συνάντηση των ηγετών των δύο χωρών.

Μένει να δούμε αν όντως Μητσοτάκης και Ερντογάν σηματοδοτήσουν από τη

Θεσσαλονίκη (γιατί άραγε εκεί;;;) την «επανεκκίνηση» των ελληνοτουρκικών!

«Μετά τον Οκτώβριο, ο πρόεδρός μας θα επισκεφτεί τη Θεσσαλονίκη. Θα είναι εκεί ο κ. Μητσοτάκης και θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Ανώτατου Στρατηγικού Συμβουλίου. Η προσωπική μου άποψη είναι γύρω στον Οκτώβριο».

Ο Σύμβουλος του Ερντογάν, μιλώντας στο CNN Turk, φάνηκε σίγουρος για την…πρόοδο στα ζητήματα με τα οποία υπάρχει διαφωνία με την Ελλάδα.

Θυμίζουμε ωστόσο πως η Τουρκία επιμένει να θέτει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αιτήματα όπως η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, η υποτιθέμενη “τουρκική μειονότητα” στη Θράκη, τον διαμοιρασμό των πόρων του Αιγαίου κ.α.

Ο δε Μητσοτάκης είχε αναφερθεί σε…«υποχωρήσεις» στα μέσα του καλοκαιριού, εντείνοντας τους φόβους σχετικά με το Αιγαίο:

«Είναι προς όφελος της Ελλάδας να επιλύσει με δίκαιο τρόπο και με γνώμονα τα διεθνές δίκαιο να λύσει τη μεγάλη διαφορά με την Τουρκία; Η απάντηση είναι ναι. Οποιαδήποτε συμφωνία αυτού του τύπου μπορεί να συνεπάγεται κάποιες υποχωρήσεις από κάποιες θέσεις που μπορεί να αποτελούν την αφετηρία της διαπραγμάτευσης. Είμαστε μακριά από αυτό το σενάριο και θα είχαν ρόλο και η Βουλή και τα κόμματα. Πράγματι η Τουρκία ήταν πολύ επιθετική τα τελευταία χρόνια όπως το καλοκαίρι του 2020. Και κάποιοι μπορεί να αναρωτιούνται τώρα τι θα γίνουμε χωρίς βαρβάρους. Έχω υποχρέωση να διερευνήσω αν υπάρχει ένα παράθυρο».



el.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου