Τετάρτη 9 Αυγούστου 2023

Άγιος Νέστορας: Το συγκλονιστικό θαύμα του σε εκκλησάκι στο Καυτανζόγλειο Στάδιο και ο λόγος που ονομάστηκε προστάτης των ποδοσφαιριστών και φιλάθλων

Στην περιοχή που τώρα βρίσκεται χτισμένο το Καυτανζόγλειο στάδιο της Θεσσαλονίκης παλιότερα υπήρχαν τα προσφυγικά νεκροταφεία και στη θέση το εκκλησάκι που τώρα τιμά την μνήμη του Αγίου Νέστορα ήταν αφιερωμένο στην Αγία Φωτεινή της οποίας το αγίασμα έρεε σ’ εκείνο το σημείο.[1] Με τη κατασκευή του Καυτανζογλείου σταδίου οι υπεύθυνοι για τα έργα αποφάσισαν να κατεδαφίσουν το εκκλησάκι.

Οι πιστοί προσπάθησαν να αποστρέψουν μια τόσο βάναυση πράξη αφού κατά την ορθόδοξη πίστη ό

χώρος στον οποίο ανεγείρεται μια εκκλησία είναι πλέον ιερός και λείψανα αγίων τοποθετούνται κατά την ανέγερσή του ναού. Έτσι η κατεδάφιση ενός ναού ή η παύση της λειτουργίας του αποτελεί ένα τραγικό γεγονός. Παρά τις προσπάθειες το σχέδιο κατεδάφισης δεν ματαιώθηκε.

Την νύχτα πριν την ημέρα που θα πραγματοποιούνταν η κατεδάφιση του ναού, κατ ομολογία του ίδιου του υπεύθυνου για τη λήψη της περί κατεδαφίσεως απόφασης, εμφανίστηκε στον ύπνο του ο Άγιος Νέστορας και του είπε να μην πειράξει το εκκλησάκι αλλά να φροντίσει να λάβει το δικό του όνομα για να προστατεύει τους αθλητές που θα αθλούνταν στο στάδιο δίπλα στο ναό. 

Εκείνος συγκλονισμένος από τη θαυματουργική εμφάνιση του Αγίου ματαίωσε την κατεδάφιση και φρόντισε να μετονομαστεί ο ναός τιμώντας πλέον την μνήμη του Αγίου Νέστορος προστάτη των αθλητών.

Ο Άγιος Νέστορας είναι ο προστάτης των αθλητών στην Ελλάδα και εορτάζει στις 27 Οκτωβρίου.

Ποιος ήταν ο Άγιος Νέστορας

Ο Νέστορας ήταν πολύ νέος στην ηλικία, ωραίος στην όψη και γνώριμος του Αγίου και ενδόξου Δημητρίου.

Ο Νέστορας, λοιπόν, βλέποντας ότι ο αυτοκράτωρ Διοκλητιανός χαιρόταν για τις νίκες κάποιου σωματώδους βαρβάρου, ονομαζόμενου Λυαίου, μίσησε την υπερηφάνεια του. Βλέποντας όμως και τα θαύματα του Αγίου Δημητρίου, πήρε θάρρος. Πήγε λοιπόν στη φυλακή, όπου ήταν κλεισμένος ο Μεγαλομάρτυρας, και έπεσε στα πόδια του. Δούλε του Θεού Δημήτριε, είπε, εγώ είμαι πρόθυμος να μονομαχήσω με το Λυαίο, γι’ αυτό προσευχήσου για μένα στο όνομα του Χριστού. Ο Άγιος, αφού τον σφράγισε με το σημείο του τιμίου Σταυρού, του είπε ότι και το Λυαίο θα νικήσει και για το Χριστό θα μαρτυρήσει. Τότε, λοιπόν, ο Νέστορας μπήκε στο στάδιο χωρίς φόβο και ανεφώνησε: «Θεὲ τοῦ Δημητρίου, βοήθει μοί». Και αφού πολέμησε με το Λυαίο, του κατάφερε δυνατό χτύπημα με το μαχαίρι του στην καρδιά και τον θανάτωσε.

Εξοργισμένος τότε ο Διοκλητιανός, διέταξε και σκότωσαν με λόγχη το Νέστορα, αλλά και το Δημήτριο. Έτσι, μ’ αυτή του την ενέργεια ο Νέστορας δίδαξε ότι σε κάθε ανθρώπινη πρόκληση πρέπει να αναφωνούμε: «Κύριος ἐμοὶ βοηθός, καὶ οὐ φοβηθήσομαι τί ποιήσει μοι ἄνθρωπος;» (Ψαλμός νε’ 5). Ο Κύριος είναι βοηθός μου και δε θα φοβηθώ. Τι θα μου κάνει οποιοσδήποτε άνθρωπος;

athensmagazine.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου