Η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα απάντησε στην εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκή Ένωση, Ναμπίλα Μασράλι και στην αντίδραση της για την απαγόρευση των Γαλλικών ΜΜΕ από τους πραξικοπηματίες.
«Η ΕΕ δεν μπορεί να κρίνει την ελευθερία του λόγου στον Νίγηρα, ενώ στο παρασκήνιο παραβιάζονται συνεχώς τα δικαιώματα των ρωσικών μέσων ενημέρωσης στην Ευρώπη», δήλωσε η
εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, σχολιάζοντας τη δήλωση της εκπροσώπου της ΕΕ N.Μασράλι, η οποία αντιτάχθηκε στον αποκλεισμό των εκπομπών των γαλλικών μέσων ενημέρωσης στον Νίγηρα.«Κυρία Μασράλι, είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που δώσατε προσοχή στην κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα μέσα ενημέρωσης και τα δικαιώματα των δημοσιογράφων στον κόσμο. Είναι αλήθεια ότι ο Νίγηρας δεν είναι στην ΕΕ. Αλλά, προφανώς, θεωρείτε ότι είναι στην άμεση δικαιοδοσία της περιοχής σας», έγραψε η Ζαχάροβα στο Telegram και ανέφερε αρκετές περιπτώσεις παραβιάσεων των δικαιωμάτων των ρωσικών μέσων ενημέρωσης στην ΕΕ, ειδικά στην Αυστρία, τη Βουλγαρία, τη Γερμανία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, Πολωνία και Μάλτα.«Αφού επιλυθούν οι δυσκολίες που σχετίζονται με την τρέχουσα κατάσταση των ρωσικών μέσων ενημέρωσης στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορείτε ελεύθερα να δώσετε προσοχή στην κατάσταση στον Νίγηρα. Και εφόσον η ΕΕ πράττει το ίδιο όπως αυτή η αφρικανική χώρα, δεν εναπόκειται σε εσάς να κρίνετε», είπε η Ζαχάροβα.
Ο Νίγηρας απάντησε στην Γαλλία: «Έχετε 30 ημέρες να φύγει ο Στρατός σας από την χώρα»
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο Νίγηρα καθώς το τελεσίγραφο της ECOWAS (Δυτικοαφρικανική Οικονομική και Νομισματική Ένωση) λήγει σήμερα.
H εμφάνιση της Wagner οδήγησε τον αρχηγό της de facto κυβέρνησης της χώρας να απαντά στην Γαλλία η οποία δήλωσε πως δεν θα αποχωρήσει, βγάζοντας διάταγμα: «Έχετε 30 ημέρες για να φύγετε από την χώρα».
Ήδη φαίνεται να υπάρχουν ισχυρές ρωγμές στο μπλοκ των αφρικανικών κρατών (αρκετοί τους βλέπουν σαν βιτρίνα των Γαλλίας και ΗΠΑ) καθώς η Νιγηριανή Γερουσία δεν εξουσιοδότησε τον Πρόεδρο της χώρας για στρατιωτική επέμβαση (παρά τις δηλώσεις του) ενώ ο επικεφαλής της χούντας Τιανί εξασφάλισε την υποστήριξη των στρατιωτικών καθεστώτων του Μαλί και της Μπουρκίνα Φάσο ενώ παράλληλα το Τσαντ δήλωσε ότι δεν θα επέμβει κατά του Νίγηρα ενώ η Αλγερία δηλώνει κατηγορηματικά όχι κατά μίας επέμβασης.
Οι δηλώσεις του ΥΠΑΜ του Τσαντ διέψευσε τους Γάλλους για μια ευρεία συμμαχία.
Η ψηφοφορία στην Νιγηριανή Γερουσία ακύρωσε τις δηλώσεις του προέδρου για στρατιωτική επέμβαση.
Το ενδεχόμενο να υπάρξει ξένη στρατιωτική επέμβαση στον Νίγηρα αποτελεί «άμεση απειλή για την Αλγερία. Απορρίπτουμε κατηγορηματικά οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση», δήλωσε αργά το βράδυ χθες Σάββατο ο Αλγερινός πρόεδρος Αμπντελματζίντ Ταμπούν στο τηλεοπτικό δίκτυο Ενάχαρ.
Ο Ταμπούν επέμεινε πως «δεν θα υπάρξει καμιά λύση χωρίς εμάς» [σ.σ. την Αλγερία], καθώς «είμαστε οι βασικοί ενδιαφερόμενοι», θέτοντας έτσι όρια στης ECOWAS.
«Σε ποια κατάσταση βρίσκονται σήμερα χώρες όπου υπήρξαν στρατιωτικές επεμβάσεις;», ρώτησε ρητορικά ο πρόεδρος της Αλγερίας, προσθέτοντας «δείτε τι γίνεται στη Λιβύη, στη Συρία».
Η ενδεχόμενη ξένη στρατιωτική επέμβαση «θα μπορούσε να προκαλέσει ανάφλεξη σε όλη την περιοχή του Σαχέλ», προειδοποίησε.
Οι επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων κρατών της δυτικής Αφρικής διεμήνυσαν πως είναι έτοιμες να στείλουν δυνάμεις (Σενεγάλη, Ακτή Ελεφαντοστού κ.ά.), σύμφωνα με πηγές ενήμερες για όσα συζήτησαν στην Αμπούτζα, που πάντως δεν διευκρίνισαν τα μεγέθη των δυνάμεων που θα μπορούσαν να κινητοποιηθούν.
Ωστόσο ο πρόεδρος της Αλγερίας τόνισε πως «δυο χώρες», αναφερόμενος στο Μάλι και στην Μπουρκίνα Φάσο, «είναι έτοιμες να μπουν στη μάχη» στο πλευρό των πραξικοπηματιών του Νίγηρα.
Τα στρατιωτικά καθεστώτα αυτών των δυο χωρών έκαναν σαφές πως θα θεωρήσουν «κήρυξη πολέμου» εναντίον τους οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στον Νίγηρα.
Ο Ταμπούν υπογράμμισε ότι το Αλγέρι τάσσεται υπέρ της «θεσμικής νομιμότητας. Πρέπει να υπάρξει επιστροφή σε αυτή τη νομιμότητα» και πρόσθεσε πως «είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε» τη Νιαμέ.
Πάντως η Αλγερία «δεν θα χρησιμοποιήσει βία εναντίον γειτόνων της», συμπλήρωσε ο πρόεδρος.
Την ίδια στιγμή υπάρχουν επικρίσεις για την κυβέρνηση Τ.Μπάιντεν: “οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ξόδεψαν περισσότερα από 500 εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή και τον εξοπλισμό των στρατιωτικών δυνάμεων του Νίγηρα, αλλά ταυτόχρονα δεν μπόρεσαν ούτε να αποτρέψουν ένα στρατιωτικό πραξικόπημα ούτε να σώσουν τον πρόεδρο αυτής της χώρας”, ο οποίος είχε αποκλειστεί στο παλάτι του, γράφει η «Wall Street Journal».
Τώρα οι αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις σε αυτή τη χώρα, που θεωρούνταν ένα από τα αμερικανικά προπύργια στην Αφρική, μπορεί ήδη να βρίσκονται στα χέρια της Ρωσίας, τονίζει το άκρως επικριτικό για την Αμερικανική διοίκηση κείμενο.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καταδικάσει δημόσια το πραξικόπημα, έχουν αποφύγει όμως να ξεκαθαρίσουν για την κατάσταση των στρατιωτικών βάσεων. Αντίθετα, έδωσαν εντολή σε διπλωμάτες και τις οικογένειές τους να εγκαταλείψουν τη χώρα ενώ τερμάτισαν το πρόγραμμα βοήθειας, κρατώντας όμως εκεί διπλωματική παρουσία.
Η απάντηση του αρχηγού της κυβέρνησης του Νίγηρα ήταν απλή: “Ας τα κρατήσουν για να λύσουν το δικό τους πρόβλημα αστέγων”.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου