Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2022

Ταραχές στο Καζακστάν: Ο πρόεδρος δηλώνει ότι η συνταγματική τάξη αποκαθίσταται



ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 9.39

Ήχοι πυροβολισμών, άνθρωποι να τρέχουν, τρύπες από σφαίρες σε αυτοκίνητα, μερικά πτώματα και φόβος. Αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί στο Αλμάτι, την πρωτεύουσα του Καζακστάν και συγκεκριμένα στην Πλατεία Δημοκρατίας, η οποία τις τελευταίες μέρες έχει γίνει μάρτυρας βίαιων συγκρούσεων μεταξύ δυνάμεων ασφαλείας και "τρομοκρατών", όπως τους αποκαλεί η κυβέρνηση.


Αρκετά αυτοκίνητα αναφέρθηκε ότι είχαν τρύπες από σφαίρες, και τουλάχιστον δύο πτώματα βρέθηκαν μέσα σε αυτά. Τα κύρια γεγονότα γίνονται στην πλατεία Δημοκρατίας, ενώ σε άλλα σημεία της πόλης επικρατεί σχετικά ήρεμη κατάσταση, καθώς τα γυρίσματα είναι σπάνια. Δημοσιογράφος του TASS στο Καζακστάν είπε ότι πολλοί υποκινητές των ταραχών κυκλοφορούν στο Αλμάτι με αυτοκίνητα χωρίς πινακίδες.

Νωρίτερα αυτή η πληροφορία είχε γίνει γνωστή από το διοικητήριο της πόλης, το οποίο είπε επίσης ότι οι κάτοικοι απαιτείται να έχουν έγγραφα. Οι αυστηρότερες κυρώσεις της κατάστασης έκτακτης ανάγκης θα εφαρμοστούν σε ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και οχήματα χωρίς κρατικούς αριθμούς.

Πρόεδρος: Αποκαθίσταται η τάξη

Ο πρόεδρος του Καζακστάν, ο Κάσιμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ, τόνισε σήμερα ότι η συνταγματική τάξη αποκαταστάθηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος της στη χώρα της κεντρικής Ασίας, όπου μαίνονται αιματηρές ταραχές εδώ και ημέρες, σύμφωνα με ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του.

"Έχει ξεκινήσει μια αντιτρομοκρατική επιχείρηση. Οι δυνάμεις του νόμου και της τάξης εργάζονται σκληρά. Η συνταγματική τάξη έχει αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό σε όλες τις περιοχές της χώρας", είπε ο Τοκάγιεφ.

"Οι τρομοκράτες χρησιμοποιούν όπλα, όπως και πριν, βλάπτοντας την περιουσία των πολιτών. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να συνεχιστούν οι αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις μέχρι την πλήρη καταστροφή των μαχητών", πρόσθεσε ο Τοκάγιεφ.

Απολογισμός

Το υπουργείο Εσωτερικών του Καζακστάν, σε χωριστό δελτίο Τύπου, ανέφερε ότι 26 "οπλισμένοι εγκληματίες" σκοτώθηκαν και πάνω από 3.000 συνελήφθησαν, ενώ στις τάξεις των δυνάμεων ασφαλείας έχασαν τη ζωή τους 18 αστυνομικοί και μέλη της εθνικής φρουράς από την έναρξη των κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας.

Σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι όλες οι περιοχές του Καζακστάν "απελευθερώθηκαν και τέθηκαν υπό αυξημένη προστασία", με 70 σημεία ελέγχου να έχουν δημιουργηθεί σε όλη τη χώρα.

Ο Τοκάγεφ θα απευθύνει διάγγελμα προς το έθνος σήμερα, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Την Πέμπτη, μια στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία της Μόσχας δήλωσε ότι έστειλε τα πρώτα της στρατεύματα στο Καζακστάν αφότου η κυβέρνησή της ζήτησε βοήθεια για να καταπνίξουν τις αυξανόμενες ταραχές.

"Ειρηνευτικές δυνάμεις του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας στάλθηκαν στη Δημοκρατία του Καζακστάν για περιορισμένο χρονικό διάστημα για να σταθεροποιήσουν και να ομαλοποιήσουν την κατάσταση", ανέφερε η γραμματεία του CSTO σε δήλωση που ανήρτησε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Ανέφερε ότι η ανάπτυξη περιελάμβανε μονάδες των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας, της Λευκορωσίας, της Αρμενίας, του Τατζικιστάν και της Κιργιζίας, των πέντε έτερων μελών του CSTO.

Τι έχει συμβεί

Η κυβέρνηση του Καζακστάν ανακοίνωσε στα τέλη της 4ης Ιανουαρίου ότι αποκαθιστά ορισμένα ανώτατα όρια τιμών για το υγραέριο μετά τις σπάνιες διαδηλώσεις που έφτασαν μέχρι και στο Αλμάτι, μετά την απότομη αύξηση της τιμής του καυσίμου στην αρχή του έτους.

Πολλοί Καζάκοι έχουν μετατρέψει τα αυτοκίνητά τους ώστε να λειτουργούν με υγραέριο, το οποίο είναι πολύ φθηνότερο από τη βενζίνη ως καύσιμο οχημάτων στο Καζακστάν λόγω των ανώτατων τιμών. Αλλά η κυβέρνηση υποστήριξε ότι η χαμηλή τιμή ήταν μη βιώσιμη και αποφάσισε να άρει τα ανώτατα όρια την 1η Ιανουαρίου.

Μετά την εκτίναξη της τιμής του καυσίμου, μεγάλες διαδηλώσεις ξέσπασαν στις 2 Ιανουαρίου σε ορισμένες περιοχές της χώρας. Οι δημόσιες διαμαρτυρίες είναι παράνομες στη χώρα, εκτός εάν οι διοργανωτές τους υποβάλουν ειδοποίηση εκ των προτέρων. Μετά την εξέλιξη της κατάστασης, η κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε όλη τη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου