Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022

Πετρέλαιο: Σε υψηλό επταετίας και πάλι οι τιμές - Στα 89 δολάρια το Brent


Σε υψηλό επταετίας κοντά στα 89 δολάρια κινείται και πάλι το πετρέλαιο την Τετάρτη υποστηριζόμενο από τη σφικτή προσφορά και τις γεωπολιτικές εντάσεις στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή που εγείρουν ανησυχίες για περαιτέρω αναταραχές και επιπτώσεις στη ζήτηση και την οικονομική ανάπτυξη. 
Οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα και στην επικείμενη ενημέρωση από την Fed, η οποία αναμένεται να επιβεβαιώσει τα σχέδια για την αύξηση των επιτοκίων και τη συρρίκνωση των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου και των τίτλων που υποστηρίζονται από στεγαστικά δάνεια, τα οποία έχουν διογκώσει τον ισολογισμό της σε περίπου 9 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Οι τιμές του πετρελαίου έφθασαν επίσης σε υψηλά επτά ετών την περασμένη εβδομάδα λόγω των ανησυχιών ότι οι προμήθειες θα μπορούσαν να περιοριστούν λόγω των εντάσεων μεταξύ Ουκρανίας-Ρωσίας και των ανησυχιών για τη σύγκρουση στην Υεμένη.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Τρίτη ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο προσωπικών κυρώσεων στο Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, ενώ οι δυτικοί ηγέτες ενίσχυσαν τις στρατιωτικές προετοιμασίες και εξετάζουν σχέδια για να προστατεύσουν την Ευρώπη από ένα πιθανό σοκ στον ενεργειακό εφοδιασμό.

Στη Μέση Ανατολή, το κίνημα των Χούθι της Υεμένης που είναι ευθυγραμμισμένο με το Ιράν εξαπέλυσε πυραυλική επίθεση τη Δευτέρα σε βάση των ΗΑΕ που φιλοξενεί τον στρατό των ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ, τα αποθέματα αργού και τα διυλισμένα στις ΗΠΑ υποχώρησαν ενώ τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν για την εβδομάδα που έληξε στις 21 Ιανουαρίου, με τα αποθέματα αργού να μειώνονται κατά 872.000 βαρέλια, σύμφωνα με πηγές της αγοράς που επικαλούνται στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου.

Από την πλευρά της προσφοράς, το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ενέκρινε ανταλλαγή 13,4 εκατομμυρίων βαρελιών αργού από τα στρατηγικά αποθέματα σε επτά εταιρείες στο πλαίσιο της προσπάθειας του Μπάιντεν να βοηθήσει στον έλεγχο των τιμών του πετρελαίου.

Ανησυχία για την παγκόσμια οικονομία

Στο μεταξύ, για μεγάλο οικονομικό κίνδυνο που μπορεί να απειλήσει την οικονομία της Ευρώπης από την ένταση στα σύνορα της Ουκρανίας και της Ρωσίας έκανε λόγο ο Γκεντίμινας Σίμκους, κεντρικός τραπεζίτης της Λιθουανίας και μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σε συνέντευξη του, ο Λιθουανός αξιωματούχος τόνισε πως η κατάσταση με την ένταση μεταξύ των χωρών της Δύσης και της Ρωσίας στα ουκρανικά σύνορα «προσθέτει αβεβαιότητα. Εάν αυτή η αβεβαιότητα κλιμακωθεί, θα έχει επιπτώσεις στην οικονομία, τόσο της Λιθουανίας όσο και της Ευρωζώνης.

Την Τετάρτη το πρωί (12:38 ώρα Ελλάδος), το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 86,11 δολάρια καταγράφοντας άνοδο κατά 0,60% και το Brent στα 88,96 δολάρια καταγράφοντας άνοδο κατά 0,86%.

insider.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου