par Rodolfo Casadei /Réseau International
Μετάφραση: Μ. Στυλιανού
Εάν οι Αμερικανοί πιστεύουν, μετά τη σύνοδο κορυφής Μπάιντεν-Πούτιν στη Γενεύη, ότι έχουν εξουδετερώσει τη Ρωσία και μπορούν τώρα να αφοσιωθούν στον περιορισμό της Κίνας προκειμένου να διατηρήσουν την παγκόσμια ηγεμονία τους, κάνουν λάθος. Η Μόσχα θα συνεχίσει να ενεργεί σε συνεργασία με τις αναθεωρητικές δυνάμεις για να επιταχύνει τη μετάβαση από τη φθίνουσα δυτική ηγεμονική τάξη σε μια πολυπολική διεθνή τάξη.
Αυτό είναι το πιο σημαντικό συμπέρασμα με γεωπολιτικούς όρους που συνάγει κανείς διαβάζοντας το
άρθρο του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρώφ με τίτλο “Νόμος, δικαιώματα και κανόνες” που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου του στις 28 Ιουνίου.Ένα μακρύ κείμενο σχεδόν 30.000 τυπογραφικών στοιχείων που αναπτύσσει τις παραδοσιακές θέσεις της Ρωσίας του Πούτιν όσον αφορά τις διεθνείς σχέσεις, αλλά και σχετικά νέες υπογραμμίσεις .
Δύο μέτρα και δύο σταθμά
Το γεγονός ότι ο Μπάιντεν χρησιμοποίησε τη σύνοδο κορυφής της Γενεύης για να θέσει τα θεμέλια για ένα είδος συμφωνίας μη επίθεσης με τη Μόσχα προκειμένου να μπορέσει να συγκεντρώσει όλους τους στρατηγικούς πόρους των ΗΠΑ στην αντιπαράθεση με το Πεκίνο, έγινε σαφές όταν ο ίδιος και ο Πούτιν εξέδωσαν κοινή δήλωση επικεντρωμένη στην ανάγκη για «διάλογο στρατηγικής σταθερότητας» προκειμένου να «μειωθεί ο κίνδυνος ενόπλων συγκρούσεων και η απειλή πυρηνικού πολέμου», επειδή «ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί και δεν πρέπει ποτέ να εξαπολυθεί».
Ο Λαβρώφ κατέστησε σαφές ότι η Ρωσία θεωρεί επιθετική τη στάση της Δύσης και ότι δεν θα υποκύψει στα διλήμματα Αμερικανών και Ευρωπαίων που περικαλύπτονται με επιχειρήματα περί «δημοκρατίας» και «ανθρωπίνων δικαιωμάτων», καθώς η Δύση σκοπεύει να επιβάλει όλους τους κανόνες της, οι οποίοι διαφέρουν από αυτούς που θεσπίζονται από τις διεθνείς συνθήκες και τον ΟΗΕ.
« Αυτές οι συναντήσεις –γράφει ο Λαβρώφ στο πρώτο μέρος του άρθρου του, αναφερόμενος στη σύνοδο κορυφής των G7 στην Κορνουάλλη, τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ και τη συνάντηση Μπάιντεν με τους ηγέτες της ΕΕ, «έχουν προετοιμαστεί προσεκτικά ώστε να μην υπάρχει αμφιβολία ότι η Δύση ήθελε να στείλει ένα σαφές μήνυμα: “είμαστε ενωμένοι όσο ποτέ πριν και θα κάνουμε αυτό που πιστεύουμε ότι είναι σωστό στις διεθνείς υποθέσεις, αναγκάζοντας τους άλλους, πρώτα και κύρια τη Ρωσία και την Κίνα, να ακολουθήσουν το παράδειγμά μας. Τα έγγραφα που εγκρίθηκαν στις Συνόδους Κορυφής της Κορνουάλλης και των Βρυξελλών εδραίωσαν την έννοια μιας παγκόσμιας τάξης βασισμένης σε «κανόνες» – σε αντίθεση με τις καθολικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου, η κύρια πηγή της οποίας είναι ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών. ».
Αυτό θα είναι ο κεντρικός άξονας ολόκληρης της ομιλίας του Λαβρώφ: Η Δύση προωθεί την πολυμερή προσέγγιση για τη χρήση και την κατανάλωσή της, με βάση τους κανόνες που θέτει η ίδια κατά καιρούς, και απορρίπτει την πολυμερή προσέγγιση που βασίζεται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και την αρχή της μη παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών.
Το κλασικό παράδειγμα των δύο (αντιφατικών) προτύπων επαναλαμβάνεται: Στην κρίση του Κοσσυφοπεδίου, η Δύση εφαρμόζει την αρχή της αυτοδιάθεσης του τοπικού πληθυσμού επειδή την βολεύει, ενώ στην περίπτωση του δημοψηφίσματος στην Κριμαία το απορρίπτει επειδή δεν ανταποκρίνεται στα συμφέροντά της.
Ρωσία και Κίνα σε μία πρόταση
Όταν ο Λαβρώφ θέλει να επισημάνει την αλαζονεία της Δύσης προς άλλες χώρες, αναφέρει πάντα τη Ρωσία και την Κίνα στην ίδια πρόταση:
« Χαρακτηρισμένες ως “αυταρχικές δυνάμεις”, η Ρωσία και η Κίνα έχουν οριστεί ως τα κύρια εμπόδια για την εφαρμογή του προγράμματος που συμφωνήθηκε στις συνόδους κορυφής του Ιουνίου. ».
« Η Δύση έχει επιλέξει τους σκληρότερους όρους για τις εσωτερικές διεργασίες των «αντιδημοκρατικών» χωρών και τις προσπάθειές της να τις αναμορφώσει ώστε να ταιριάζουν στα δυτικά πρότυπα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ζητείται από τη Μόσχα και το Πεκίνο και από άλλους, να ακολουθήσουν τις δυτικές συνταγές όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, την κοινωνία των πολιτών, τη μεταχείριση της αντιπολίτευσης, τα μέσα ενημέρωσης, τη διακυβέρνηση και την αλληλεπίδραση μεταξύ των κρατικών εξουσιών».
« Οι φωτισμένοι πολιτικοί στην Ευρώπη και την Αμερική αναγνωρίζουν ότι αυτή η εξτρεμιστική πολιτική δεν οδηγεί πουθενά και αρχίζουν να σκέφτονται ρεαλιστικά, αναγνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει ενιαίος πολιτισμός στον κόσμο. Αρχίζουν να αναγνωρίζουν ότι η Ρωσία, η Κίνα και άλλες περιφερειακές δυνάμεις έχουν χιλιάδες χρόνια ιστορίας, τις δικές τους παραδόσεις, τις δικές τους αξίες και τον δικό τους τρόπο ζωής. Οι προσπάθειες να προσδιοριστούν ποιες αξίες είναι καλύτερες και ποιες είναι χειρότερες δεν έχουν νόημα. Η Δύση πρέπει απλώς να αναγνωρίσει ότι υπάρχουν τρόποι διακυβέρνησης που μπορεί να διαφέρουν από τη δυτική προσέγγιση, και να το αποδεχθεί και να το σεβαστεί ως γεγονός».
Εναντίον του Μακρόν, για τον Ορμπάν
Παρά την αναφορά σε φωτισμένους Ευρωπαίους πολιτικούς, το κείμενο του Λαβρώφ είναι γεμάτο δυσαρέσκεια προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία κατηγορεί ότι ευθυγραμμίζεται πλήρως με τα συμφέροντα της Ουάσιγκτον και είναι θρασεία στην αξίωσή της να επιβάλει την δική της ιδέα πολυμερούς προσέγγισης σε άλλες χώρες ,με τη απειλή των οικονομικών κυρώσεων κατά των ανυπάκουων. Στόχος της κριτικής του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών είναι κυρίως η Γαλλία στο πρόσωπο του Εμανουέλ Μακρόν, η Γερμανία, η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής, ενώ τουλάχιστον δύο φιλικά νεύματα προορίζονται για τον Βίκτωρα Ορμπάν, ο οποίος δεν αναφέρεται ονομαστικά. Στο πρώτο ο Λαβρώφ γράφει ότι «είναι σημαντικό να έχει αναφερθεί ο όρος ” αυταρχική δημοκρατία “, αν και δειλά. Αυτά είναι χρήσιμα ζητήματα, και οι πιο στοχαστικοί πολιτικοί που βρίσκονται επί του παρόντος στην εξουσία θα πρέπει να τα λαμβάνουν υπόψη.»
Σε ένα άλλο απόσπασμα, αναφέρει: «Οι προσπάθειες λογικών πολιτικών να προστατεύσουν τη νεότερη γενιά από την επιθετική ομοφυλοφιλική προπαγάνδα έρχονται αντιμέτωπες με τις κραυγαλέες διαμαρτυρίες της “φωτισμένης” Ευρώπης».
Το τέλος της Δύσης
Το κείμενο μερικές φορές παίρνει τον τόνο της πολεμικής ή της προφητείας:
« Με την επέκταση των κυρώσεων και άλλων νόθων καταναγκαστικών μέτρων κατά κυρίαρχων κρατών, η Δύση προωθεί μια ολοκληρωτική κυβέρνηση των παγκόσμιων υποθέσεων, υιοθετώντας μια αυτοκρατορική και νέο-αποικιακή στάση στις σχέσεις της με τρίτες χώρες.»
« Συνολικά, ιστορικά, η Δύση κυριαρχεί στον κόσμο εδώ και 500 χρόνια. Σήμερα, ωστόσο, γινόμαστε μάρτυρες του τέλους αυτής της εποχής. Η Δύση αγκιστρώνεται στο καθεστώς που απολάμβανε επιβραδύνοντας τεχνητά τις αντικειμενικές διαδικασίες που καθορίζουν την εμφάνιση ενός πολυκεντρικού κόσμου ».
« Οι πρώην αποικιακές δυνάμεις επιδιώκουν να σβήσουν αυτή τη μνήμη αντικαθιστώντας την με βιαστικά σχεδιασμένες τελετουργίες, όπως το γονάτισμα πριν από έναν αθλητικό διαγωνισμό, προκειμένου να αποσπάσουν την προσοχή από την ιστορική ευθύνη τους για εγκλήματα αποικιακής εποχής. ».
« Με την περιφρονητική στάση της απέναντι σε άλλα μέλη της διεθνούς κοινότητας, η Δύση βρίσκεται στη λάθος πλευρά της ιστορίας ».
Τέλος, ο Σεργκέι Λαβρώφ ανακοίνωσε τις προθέσεις της Ρωσίας στον ΟΗΕ:
« Οι προσπάθειες για μεγαλύτερη δημοκρατία στις διεθνείς σχέσεις και η ισχυροποίηση ενός πολυκεντρικού κόσμου περιλαμβάνουν μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία θα ενισχύσει την παρουσία χωρών από την Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική, και θα θέσει τέλος στην ανωμαλία της υπερεκπροσώπησης της Δύσης στο κύριο σώμα του ΟΗΕ ».
Ο κλάδος της ελιάς στην τελευταία πρόταση του αντικειμένου περιέχει μιαν ειρωνική αναφορά σε αυτό που κρίνεται ως αξίωση της Δύσης να υπαγορεύει τους κανόνες:
«Θα είμαστε πάντα ανοικτοί σε ειλικρινή διάλογο με οποιονδήποτε επιδεικνύει προθυμία για εξεύρεση ισορροπίας αμοιβαίων συμφερόντων, σταθερά αγκυροβολημένη στο Διεθνές Δίκαιο. Αυτοί είναι οι κανόνες τους οποίους σεβόμαστε ».
Πηγή: https://www.ariannaeditrice.it
μέσω http://euro-synergies.hautetfort.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου