Κυριακή 15 Αυγούστου 2021

Παραδοχή ήττας από Τ. Μπάιντεν - Έφοδος Ταλιμπάν με UH-60 Black Hawk και Mi-17! - Β-52 βομβαρδίζουν αμερικανικές αποθήκες όπλων

Ποτέ ξανά στην Ιστορία οι Αμερικανοί δεν έκαναν τέτοιες παραχωρήσεις σε εχθρό…

Αρθρογράφος: Βασίλης Καπούλας

“Αν μας αφήσετε να φύγουμε από την Καμπούλ και δεν επιτεθείτε σε αμερικανικές δυνάμεις τότε μπορεί να γίνετε αποδεκτοί από την διεθνή κοινότητα”.

Αυτά μετέφεραν πριν λίγο αμερικανικές πηγές. Οι Αμερικανοί παρέδωσαν τα όπλα και αποχωρούν από το Αφγανιστάν. 

Βιετνάμ…

Η τραγωδία που εκτυλίσσεται στο Αφγανιστάν θα μείνει στην Ιστορία. Οι Αμερικανοί στέλνουν επειγόντως δύο στρατηγικά βομβαρδιστικά B-52H για να πλήξουν αποθήκες όπλων με

αμερικανικό στρατιωτικό εξοπλισμό!

Η δεύτερη μεγαλύτερη αεροπορική βάση του Αφγανιστάν στην περιοχή Mazar-i-Sharif έπεσε στα χέρια των Ταλιμπάν.

Το 70% του αμερικανικού οπλισμού του Αφγανιστάν βρίσκεται σε χέρια εξτρεμιστών!

Με την πτώση της Mazar-i-Sharif οι Ταλιμπάν διαθέτουν πλέον μαχητικά και ελικόπτερα των κυβερνητικών δυνάμεων του Αφγανιστάν. Δηλαδή:

20 Mi-17V-5s, UH-60A+ BlackHawks, ελικόπτερα MD-530F(G), Cessna 208Bs, AC-208Bs και A-29B S Tucanos και 6 Scan Eagle UAVs.

Ήδη οι Ταλιμπάν μεταφέρουν δυνάμεις με UH-60 Black Hawk, Mi-8MTV και Mi-17.

Κατάρρευση των ΗΠΑ

“Η Ουάσιγκτον είπε στους Ταλιμπάν να αποφύγουν την άμεση αντιπαράθεση με τις αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονται στην Καμπούλ και να περιμένουν την ολοκλήρωση της εκκένωσης.

Αν το πράξουν τότε αυξάνουν την πιθανότητα να γίνει η είσοδο τους στην Καμπούλ αποδεκτή από την διεθνή κοινότητα”.

Στην αρχή διεθνείς αναλυτές νόμιζαν πως πρόκειται για κάποιου είδους πλάκα όμως ήρθε η επιβεβαίωση του Λευκού Οίκου να κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα:

“Mεταφέραμε στους εκπροσώπους των Ταλιμπάν  στην Ντόχα ότι οποιαδήποτε πράξη εκ μέρους τους στο έδαφος που βάζει το αμερικανικό προσωπικό ή την αποστολή μας σε κίνδυνο, θα απαντηθεί με γρήγορη και ισχυρή αμερικανική στρατιωτική απάντηση”.

Ο Μπάιντεν απλά αύξησε τον αριθμό των αμερικανικών δυνάμεων που στέλνει για την εκκένωση του προσωπικού από το Αφγανιστάν. Ακόμη 1000 αλεξιπτωτιστές από την 82η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία του FORT BRAGG σπεύδουν στο Αφγανιστάν

Ποτέ ξανά στην Ιστορία οι Αμερικανοί δεν έκαναν τέτοιες παραχωρήσεις σε εχθρό…


Έπεσε η Μαζάρ-ι-Σαρίφ – Έφυγαν προς Ουζμπεκιστάν

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν το Σάββατο το βράδυ την βόρεια πόλη Μαζάρ-ι-Σαρίφ, την πόλη που ήταν το τελευταίο προπύργιο των αφγανικών κυβερνητικών δυνάμεων στον βορρά, με τις δυνάμεις ασφαλείας να τρέπονται σε φυγή και να κατευθύνονται στα σύνορα με το Ουζμπεκιστάν, ανακοίνωσε σήμερα αξιωματούχος της επαρχίας Μπαλχ.

Αυτό σημαίνει πως οι Ταλιμπάν βρίσκονταν πριν λίγες ώρες 11 χλμ από την Καμπούλ.

“Οι Ταλιμπάν πήραν τον έλεγχο της Μαζάρ-ι-Σαρίφ”, δήλωσε ο Αφζάλ Χαντίντ, επικεφαλής του επαρχιακού συμβουλίου της Μπαλχ, προσθέτοντας ότι η πόλη φαίνεται πως έπεσε χωρίς να γίνει μάχη. Οι στρατιώτες εγκατέλειψαν τον εξοπλισμό τους και κατευθύνθηκαν προς τη συνοριακή διάβαση.

Το 209ο Σώμα Στρατού των Αφγανικών ΕΔ διαλύθηκε. Το Σώμα “Shaheen” που υπερασπιζόταν την πόλη έπαψε να υπάρχει. Τόσο απλά.

Στρατιώτες και αξιωματούχοι διέφυγαν προς το Ουζμπεκιστάν.

Αμέσως οι Ταλιμπάν άνοιξαν τις πύλες των φυλακών της πόλης και απελευθέρωσαν όλους τους κρατουμένους της Αλ -Κάιντα και του ISIS.


Στράφι 20 χρόνια και δισ. δολάρια

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ξόδεψαν 20 χρόνια και εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια προκειμένου να εκπαιδεύσουν και να εξοπλίσουν τον στρατό του Αφγανιστάν. Όμως αυτό δεν εμπόδισε την αποσύνθεσή του μπροστά στην επίθεση των Ταλιμπάν που συσσωρεύουν ένα επικίνδυνο οπλοστάσιο το οποίο υπεξαίρεσαν από τον εχθρό.

«Εφοδιάσαμε τους Αφγανούς εταίρους μας με όλα τα εργαλεία, επιτρέψτε μου να επιμείνω σε αυτό, όλα τα εργαλεία», είχε δηλώσει τον Ιούλιο ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, υπεραμυνόμενος της απόφασής του να αποσύρει τα τελευταία αμερικανικά στρατεύματα από τη χώρα και να αφήσει τους Αφγανούς να παλεύουν για το μέλλον τους.

Όμως τα μέλη των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας δεν έδειξαν μεγάλη επιθυμία για μάχη. Κατά χιλιάδες, κατέθεσαν τα όπλα, μερικές φορές χωρίς να προβάλουν την παραμικρή αντίσταση.

Ο οπλισμός αυτός δεν θα βοηθήσει τους Ταλιμπάν μόνο να εξαπολύσουν ξαφνική επίθεση κατά της Καμπούλ, αλλά και να «ενισχύσουν την εξουσία τους» στις πόλεις τις οποίες κατέλαβαν, εκτιμά ο Ραφαέλ Παντούτσι, ειδικός στο S. Rajaratnam School of International Studies της Σιγκαπούρης.

Τα αμερικανικά στρατεύματα έχουν πλέον αποχωρήσει σχεδόν στο σύνολό τους, με τους Ταλιμπάν να βρίσκονται με τα χέρια γεμάτα αμερικανικό υλικό, χωρίς να χρειαστεί να δαπανήσουν ούτε ένα σεντ για να το αποκτήσουν.

«Είναι πάρα πολύ σοβαρό. Θα είναι αναμφισβήτητα ένα τεράστιο δώρο γι΄αυτούς», προσθέτει ο Παντούτσι.


Image

Image

Image
Image

warnews247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου