Δευτέρα 16 Αυγούστου 2021

Σε πύρινο κλοιό η Αττική - Διπλό μέτωπο σε Κερατέα και Βίλια: Πέρασαν το όρος Πατέρας οι φλόγες - Κινδυνεύουν τα Βίλια - Συγκλονιστικές εικόνες

 Πυροσβέστες και κάτοικοι των οικισμών βλέπουν τις φλόγες να πλησιάζουν στους οικισμούς και προσπαθούν με όλα τα μέσα να αποτρέψουν την επέκταση.

Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται η Αττική, καθώς μαίνονται οι φωτιές που ξέσπασαν σε Κερατέα και Βίλια. Η μάχη των πυροσβεστών είναι τιτάνια, καθώς οι φλόγες απειλούν πλέον τα Βίλια, ενώ στην Κερατέα η κατάσταση είναι αρκετά δύσκολη αφού η πυρκαγιά πέρασε το όρος Πατέρας.

Όπως είπε στο Open ο πρόεδρος των κατοίκων, τα Βίλια κινδυνεύουν καθώς οι

φλόγες έχουν φτάσει στα 2 χλμ από το χωριό.

Την ίδια ώρα ο αντιπεφερειάρχης Αττικής Βασίλης Κόκκαλης δήλωσε ότι η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη με τις φλόγες να έχουν ξεπεράσει το όρος Πατέρας. Οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα δύσκολες καθώς οι άνεμοι πνέουν ισχυροί και οι επίγειες δυνάμεις δεν μπορούν να φτάσουν στην περιοχή. Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν εναέρια μέσα, τα οποία κάνουν αγώνα δρόμου για να περιορίσουν τη φωτιά πριν πέσει το σκοτάδι.

Εκκενώθηκαν οικισμοί.

Εντολή εκκένωσης έχει δοθεί από το 112 στα Βίλια για τους οικισμούς Άγιο Γεώργιο και Παλαιοχώρι οι κάτοικοι των οποίων κλήθηκαν να εκκενώσουν άμεσα και να κατευθυνθούν προς την παραλία της Ψάθας. Στη συνέχεια εκκενώθηκαν οι οικισμοί Αγία Παρασκευή ή Κρύο Πηγάδι, και οι κάτοικοι πρέπει να κατευθυνθούν προς Ψάθα, Αλεποχώρι. Στη συνέχεια εντολή δόθηκε στους πολίτες που βρίσκονται στον Άγιο Γεώργιο να κατευθυνθούν προς τη Μάνδρα. Εντολή εκκένωσης δόθηκε και για το Μικρό ή Μέγα Βαθυχώρι με κατεύθυνση προς την Ψάθα.

Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις στην περιοχή.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της πυροσβεστικής, στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στη Δ.Ε. Βιλίων επιχειρούν 240 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένης τεσσάρων ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 82 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ, Καθώς και των οχημάτων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας. Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί και επιχειρούν περιοδικά 9 ελικόπτερα και 8 αεροσκάφη. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Διακοπές κυκλοφορίας.

Παράλληλα, σε διακοπές της κυκλοφορίας οχημάτων στην περιοχή των Βιλίων, λόγω της δασικής πυρκαγιάς, προχώρησε πριν από λόγο η Τροχαία. Ειδικότερα, η κυκλοφορία διακόπηκε στην Ανώνυμη Οδό, από ταβέρνα «Κρύο Πηγάδι» προς οικισμό Άγιο Γεώργιο και στην επαρχιακή οδό Οινόης- Πόρτο Γερμενού από Πόρτο Γερμενό προς Βίλια.

Σε πλήρη εξέλιξη οι επιχειρήσεις στην Κερατέα

Η κατάσταση με την φωτιά στο μέτωπο της Κερατέας μοιάζει βελτιωμένη, ωστόσο δεν έχει ελεγχθεί ακόμα. Στην περιοχή Συντερίνα οι φλόγες εξακολουθούν να απειλούν σπίτια με τους πυροσβέστες και τους εθελοντές να κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να σώσουν τις κατοικίες.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στην Κερατέα επιχειρούν, 104 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων τριών ομάδων πεζοπόρων τμημάτων και 40 οχήματα συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ Και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο Όλυμπος. Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί και επιχειρούν περιοδικά 8 αεροπλάνα και 11 ελικόπτερα συμπεριλαμβανομένων 2 Ε/Π της Αεροπορίας Στρατού και των δύο ρωσικών. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Μεγάλη ανησυχία να μην φτάσουν οι φλόγες στον Εθνικό Δρυμό

Η μεγάλη φωτιά που επεκτάθηκε στο τόξο Μερκάτι - Συντερίνα- 'Αγιο Κωνσταντίνο, εξακολουθεί να καίει πευκοδάσος, ενώ σπίτια έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί ζημιές.

Ανησυχία όλων είναι να μη φτάσει η πυρκαγιά στον Εθνικό Δρυμό Σουνίου, καθώς εάν γίνει κάτι τέτοιο η οικολογική καταστροφή θα είναι ανυπολόγιστη. Οι εναέριες δυνάμεις επιχειρούν μέσα σε πυκνούς καπνούς. Ο κεντρικός δρόμος που οδηγεί στον Άγιο Κωνσταντίνο, είναι αυτήν τη στιγμή κλειστός.

Ενδείξεις για εμπρησμό

Με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Χρήστος Στάθης τονίζει ότι, προς το παρόν, δεν απειλούνται κατοικίες, ωστόσο κάνει λόγο για ενδείξεις εμπρησμού. «Γίνεται μια τεράστια προσπάθεια για να οριοθετηθεί η φωτιά, υπό πολύ δύσκολες συνθήκες. Δυστυχώς υπάρχουν ενδείξεις ότι πρόκειται για εμπρησμό, αλλά τούτη την ώρα αυτό που προέχει είναι να περιορίσουμε την έκτασή της», δήλωσε ο κ. Στάθης και πρόσθεσε: «Προς το παρόν δεν απειλούνται κατοικίες, αλλά κατακαίει το δάσος μας, στο οποίο τριάντα χρόνια τώρα δεν μας επιτρέπουν να φτιάξουμε αντιπυρικές ζώνες».

Για εμπρησμό σε ό,τι αφορά τη φωτιά που ξέσπασε το πρωί στη θέση Μαρκάτι της Κερατέας, έκανε λόγο και ο δήμαρχος Λαυρεωτικής, Δημήτρης Λουκάς, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Πατούλης: Ασφαλής ηλικιωμένη που εγκλωβίστηκε

Ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης μίλησε στο Open για τις πυρκαγιές που είναι σε εξέλιξη και σημείωσε ότι μία ηλικιωμένη κάτοικος που ήταν εγκλωβισμένη είναι πλέον ασφαλής. «Υπήρξε απεγκλωβισμός γυναίκας, η οποία έχει μεταφερθεί σε νοσοκομείο και έχει ξεπεράσει τον οποιοδήποτε κίνδυνο», σημείωσε.

Συγκλονιστικές εικόνες

Πυροσβέστες και κάτοικοι των οικισμών στην «καρδιά» της Λαυρεωτικής βλέπουν τις φλόγες να πλησιάζουν στους οικισμούς και προσπαθούν με όλα τα μέσα να αποτρέψουν την επέκταση.

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου