Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021

Την «κεφαλή επί πίνακι» ζητούν στις ΗΠΑ: Σφοδρή επίθεση CNN σε Μπάιντεν - "Βράζoυν" Στράτευμα & Στρατηγοί

“Καταστροφική επιλογή, ανικανότητα αντίληψης, η πιο ντροπιαστική απόφαση εκ μέρους προέδρου της Αμερικής που οδήγησε στην προδοσία του αφγανικού λαού”.

Αυτά είναι μερικά από τα “στολίδια” που συνοδεύουν τον Μπάιντεν τις τελευταίες ώρες απ’ όσους και όσα ΜΜΕ τον στήριξαν στις τελευταίες εκλογές στις ΗΠΑ.

Όταν ακόμη και το CNN εξαπολύει σφοδρή επίθεση στον στενό του σύμμαχο, τον Τ. Μπάιντεν, τότε η αντίστροφη μέτρηση για την αντικατάσταση του από την Αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις μάλλον έφτασε.

Ήδη στις ΗΠΑ διενεργούνται δημοσκοπήσεις με αφορμή το Αφγανιστάν οι

οποίες βυθίζουν τον Τ. Μπάιντεν και τους Δημοκρατικούς.

Μια Αφγανή γυναίκα δημοσιογράφος κλαίγοντας ζητά από τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου εξηγήσεις. “Που είναι ο πρόεδρος μας, δεν έχουμε πρόεδρο, δεν έχουμε τίποτα, δεν έχουμε σημαία”.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου παραλίγο να κλάψει! “Καταλαβαίνω. Όλοι κατανοούμε, κανείς στο Πεντάγωνο δεν είναι ευχαριστημένος με τις εικόνες που είδαμε τις τελευταίες ημέρες”. Αυτά κατάφερε να πει.

CNN: “H μεγάλη τρύπα στο διάγγελμα του Μπάιντεν” – H αποδόμηση του

Το CNN έφτασε μάλιστα σε σημείο να αποδομεί ολόκληρο το διάγγελμα Μπάιντεν. Αναφέρει χαρακτηριστικά:

“Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποστήριξε στην ομιλία του στο έθνος τη Δευτέρα ότι ήταν δεσμευμένος από τη συμφωνία της κυβέρνησης Τραμπ με τους Ταλιμπάν για την απόσυρση όλων των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι διαφορετική.

Πρώτον, οι Ταλιμπάν δεν τήρησαν ποτέ τους όρους αυτής της συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένου της υπόσχεσης ότι θα έσπαγαν τους δεσμούς τους με την Αλ Κάιντα. 

Δεύτερον, η συμφωνία έλεγε ότι οι Ταλιμπάν θα αρχίσουν πραγματικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την αφγανική κυβέρνηση. Ούτε αυτό συνέβη.

Τρίτον, η συμφωνία ΗΠΑ-Ταλιμπάν επιτεύχθηκε χωρίς καμία βοήθεια και συμβολή από την αφγανική κυβέρνηση-η οποία, τελικά, ήταν η εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας. Βολικό για τους Ταλιμπάν, δεν πιστεύουν στις εκλογές.

Έτσι, η κυβέρνηση Μπάιντεν αισθάνθηκε δεσμευμένη (!) σε μια συμφωνία που έγινε από την προηγούμενη κυβέρνηση με μια ομάδα ανταρτών που είχε αποκλείσει την πραγματική κυβέρνηση του Αφγανιστάν.

“Κάντο όπως ο Τραμπ”

Πολύ νωρίτερα, η κυβέρνηση Τραμπ αποσύρθηκε από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν του 2015, την οποία διαπραγματεύτηκε η κυβέρνηση Ομπάμα. Αυτή η συμφωνία τηρήθηκε στην πραγματικότητα από τους Ιρανούς, σύμφωνα με την αμερικανική κοινότητα πληροφοριών.

Αυτό δεν εμπόδισε τον Τραμπ να εγκαταλείψει την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν το 2018, την οποία συχνά χαρακτήρισε ως “τρομερά χάλια συμφωνία”, παρόλο που όντως λειτουργούσε.

Τώρα, η κυβέρνηση Μπάιντεν λέει ότι έπρεπε να τηρήσει την πραγματικά “τρομερά χάλια συμφωνία” του Τραμπ με τους Ταλιμπάν, παρόλο που δεν λειτουργούσε καθόλου.

Αυτό που έκανε η κυβέρνηση στο Αφγανιστάν δεν βγάζει νόημα. Ο Μπάιντεν θα μπορούσε εύκολα να πει ότι οι Ταλιμπάν παραιτήθηκαν από τη συμφωνία τους με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ώστε να συνεχίσει να διατηρεί μια σχετικά μικρή αμερικανική στρατιωτική δύναμη στο Αφγανιστάν για να συμβουλεύει και να βοηθά τον Αφγανικό Στρατό και να υποστηρίζει την Αφγανική Αεροπορία εναντίων επελάσεων των Ταλιμπάν.

Ο Μπάιντεν υποστήριξε επίσης ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να βυθιστούν σε ατέλειωτους πολέμους, παρόλο που η αμερικανική παρουσία στο Αφγανιστάν είχε συρρικνωθεί σε μόλις 2.500 στρατιώτες-ιδιαίτερα λίγοι. Ο Στρατός των ΗΠΑ μετρά 1,3 εκατομμύρια υπαλλήλους. Αυτή η μικρή δύναμη βοηθούσε στη διατήρηση του αφγανικού στρατού σωματικά και ψυχολογικά, κυρίως με στενή αεροπορική υποστήριξη.

Τώρα ο Μπάιντεν τους απέσυρε μονομερώς, διαλύοντας το ηθικό των Αφγανικών ΕΔ και του πληθυσμού του Αφγανιστάν. Προκάλεσε επίσης την έξοδο χιλιάδων στρατιωτών της Δύσης και πολλών μισθοφόρων που διατηρούσαν σε υψηλό επίπεδο την Αεροπορία του Αφγανιστάν.

“Βράζει” η Ουάσιγκτον εναντίον Μπάιντεν 

Η ανακατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν κι η ταπεινωτική, χαοτική αποχώρηση των ΗΠΑ συνιστά μια πολιτική καταστροφή για τον Τζο Μπάιντεν, η αποτυχία της κυβέρνησης του οποίου να συντονίσει μια συντεταγμένη έξοδο έρχεται να καταφέρει σημαντικό πλήγμα στην προεδρία του και να αφήσει μελανή κηλίδα στην κληρονομιά του, σχολιάζουν αμερικανικά ΜΜΕ, όπως το CNN.

Το καζάνι της οργής, σημειώνει το BBC, βράζει μεταξύ πολιτικών και πρώην στρατηγών στην Ουάσιγκτον κατά του Μπάιντεν, που συνέχισε προσθέτοντας τα δικά του λάθη την ίδια πορεία δύο δεκαετιών με ολέθρια σφάλματα από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, με παρανοήσεις του πολιτικού τοπίου και της κουλτούρας στο Αφγανιστάν, ένα μείγμα στο οποίο ήρθαν να προστεθούν και οι ευθύνες της διεφθαρμένης πολιτικής ηγεσίας μιας αποτυχημένης χώρας.

Οι επικριτές του προσάπτουν στον Μπάιντεν ότι η απόφασή του να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από την πλέον μακροχρόνια σύρραξη στην ιστορία τους ανέτρεψε 20 χρόνια σκληρής δουλειάς και θυσιών κι άνοιξε το δρόμο για μια ανθρωπιστική καταστροφή, θέτοντας και πάλι υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία της Ουάσιγκτον.

Και με την πτώση της Καμπούλ την Κυριακή αρκετοί αναρωτιούνται κατά πόσον είναι θέμα χρόνου οι Αμερικανοί ψηφοφόροι να μετανιώσουν την απόφαση του προέδρου τους να υλοποιήσει την παλιά υπόσχεση της αποχώρησης των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, ενώ ορισμένα ΜΜΕ σχολιάζουν τις επιπτώσεις στην διεθνή εικόνα των ΗΠΑ:

«Να βασιστούμε στην Αμερική; Τα μαθήματα για την Ασία καθώς ο Μπάιντεν αφήνει στη μοίρα του το Αφγανιστάν», σχολιάζει το περιοδικό Time.

«Η έξοδος του Μπάιντεν από το Αφγανιστάν εγείρει ερωτήματα σχετικά με τις επιδόσεις στην εξωτερική πολιτική του», αναφέρει Wall Street Journal, επικαλούμενη μεταξύ άλλων και ειδικούς που προειδοποιούν ότι η αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν μπορεί να δημιουργήσει καταφύγιο για τρομοκρατικές ομάδες.

Eνώ το The Atlantic σε άρθρο γνώμης κάνει λόγο για «προδοσία των Αφγανών από τον Μπάιντεν», που θα αμαυρώσει την υστεροφημία του.

Το Αφγανιστάν θα στοιχειώσει την προεδρία του

Η απόφαση του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν (Joe Biden) να αποσύρει τις δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών (ΗΠΑ) από το Αφγανιστάν ενδέχεται να στοιχειώσει την προεδρία του, εκτιμά το άρθρο του περιοδικού Economist.

Βραχυπρόθεσμα, η εγκατάλειψη του Αφγανιστάν στην εξουσία των Ταλιμπάν ύστερα από σχεδόν 20 χρόνια αμερικανικής εμπλοκής – οι εικόνες της πανικόβλητης τροπής σε φυγή και οι εκκλήσεις τρομοκρατημένων Αφγανών συμμάχων, η οσμή ταπείνωσης της υπερδύναμης που αναπόφευκτα ανακάλεσε μνήμες από την εκκένωση της Σαϊγκόν το 1975 – χλευάζουν τους ισχυρισμούς του κ. Biden ότι:

  1. «Η Αμερική επιστρέφει»
  2. Η πεποίθηση στη δημοκρατία και η συμπόνια για τους καταπιεσμένους έχουν θέση δίπλα στην ιδιοτέλεια στο κέντρο εξωτερικής πολιτικής και ότι,
  3. Τουλάχιστον, ύστερα από τέσσερα χρόνια βωμολοχιών, η αμερικανική ηγεσία είναι και πάλι ικανή.

New York Times: Ο ενταφιασμός του αμερικανικού ονείρου 

Η ταχεία ανακατάληψη της πρωτεύουσας Καμπούλ από τους Ταλιμπάν, δύο δεκαετίες μετά την πανάκριβη και αιματηρή προσπάθεια των Δυτικών για την εγκατάσταση μιας κοσμικής κυβέρνησης με λειτουργικές ένοπλες δυνάμεις στο Αφγανιστάν είναι κατά βάση ένα τραγικό γεγονός.

Τραγικό, διότι το αμερικανικό όνειρο για τις ΗΠΑ που θα ήταν το «απαραίτητο έθνος» για τη διαμόρφωση ενός κόσμου με τις αξίες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ενίσχυσης της θέσης των γυναικών και τη θρησκευτική ανεκτικότητα, παρέμεινε αυτό που ήταν, ένα όνειρο.

Και είναι ακόμη πιο τραγικό καθώς είναι βέβαιο ότι πολλοί από τους Αφγανούς που εργάστηκαν με τις αμερικανικές δυνάμεις και πίστεψαν κι εκείνοι στο όνειρο – ιδιαιτέρως τα κορίτσια και οι γυναίκες που αγκάλιασαν την ως έναν βαθμό ισότητα των δύο φύλων – έχουν πλέον αφεθεί στις διαθέσεις ενός ανελέητου εχθρού.

Αναρίθμητοι Αφγανοί που επί χρόνια συνεργάστηκαν με τους Αμερικανούς στρατιώτες, τους πολιτικούς οργανισμούς, τις οργανώσεις αρωγής και τους δημοσιογράφους, βρέθηκαν ξαφνικά την Κυριακή να κινδυνεύουν με θάνατο καθώς οι Ταλιμπάν εφορμούσαν στην Καμπούλ – την ώρα που μέλη της κυβέρνησης, και ανάμεσά τους ο πρόεδρος Ασράφ Γάνι έτρεχαν να διαφύγουν.

warnews247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου