Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021

Τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης λένε ότι οι ΗΠΑ θα «εγκαταλείψουν» και την Ταϊβάν, «Μόλις ξεσπάσει πόλεμος»

Ένα κινεζικό κρατικό μέσο αντέδρασε στην πτώση της Καμπούλ στους Ταλιμπάν λέγοντας ότι η κρίση επέφερε ένα σοβαρό πλήγμα στην «ηγεμονία» των ΗΠΑ και προτείνοντας συμμάχους όπως η Ταϊβάν να είναι προσεκτικοί για την εμπιστοσύνη τους στις ΗΠΑ

«Η ταχεία νίκη των Ταλιμπάν φέρνει σε αμηχανία τις ΗΠΑ, καταστρέφει την εικόνα, την αλαζονεία», ανέφερε ένας τίτλος στους Global Times , όργανο του Κινέζικου Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ).

Δημοσίευσε μια σύνταξη που αντιπαραβάλλει τη δέσμευση των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και τη

δέσμευσή της στην Ταϊβάν και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι εάν "εγκατέλειψε" το Αφγανιστάν, τότε το κυβερνών Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα (DPP) υπέρ της ανεξαρτησίας στην Ταϊβάν θα πρέπει να "ξυπνήσει από τα όνειρά τους".

"Από ό, τι συνέβη στο Αφγανιστάν, θα πρέπει να αντιληφθούν ότι μόλις ξεσπάσει πόλεμος στα Στενά της Ταϊβάν, η άμυνα του νησιού θα καταρρεύσει σε ώρες και ο αμερικανικός στρατός δεν θα έρθει να βοηθήσει", δήλωσε η Global Times . "Ως αποτέλεσμα, οι αρχές του DPP θα παραδοθούν γρήγορα, ενώ ορισμένοι αξιωματούχοι υψηλού επιπέδου ενδέχεται να φύγουν με αεροπλάνο."

Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν ως μια εξεγερμένη επαρχία που θα ενσωματωθεί τελικά στη « Κίνα», με τη βία εάν είναι απαραίτητο. Οι ΗΠΑ δεσμεύονται βάσει του νόμου για τις σχέσεις της Ταϊβάν του 1979 στην προστασία της δημοκρατίας των νησιών από την απρόκλητη επιθετικότητα και στην παροχή στρατιωτικής βοήθειας.

Τον περασμένο Μάρτιο, ο απερχόμενος διοικητής της Αμερικανικής Διοίκησης Ινδο-Ειρηνικού, ναύαρχος Φίλιπ Ντέιβιντσον, είπε στην επιτροπή της Γερουσίας ότι η απειλή της Κίνας για την Ταϊβάν θα μπορούσε να «εκδηλωθεί κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας, στην πραγματικότητα, τα επόμενα έξι χρόνια ».

Το έγγραφο του ΚΚΚ προειδοποίησε ότι η στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στο Στενό της Ταϊβάν θα απαιτούσε πολύ μεγαλύτερη αποφασιστικότητα από ό, τι εμφανιζόταν είτε στο Αφγανιστάν είτε στο Βιετνάμ και θα του κόστιζε «ένα τεράστιο τίμημα».

«Χρωστάω πολλές ζωές αμερικανικών στρατευμάτων και πόσα δολάρια θα θυσιάσουν οι ΗΠΑ για το νησί της Ταϊβάν;» ρώτησε ρητορικά.

Σε ένα άλλο άρθρο, οι Global Times παρέθεσαν έναν ακαδημαϊκό που συνδέεται με το κυβερνητικό πανεπιστήμιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Κίνας, λέγοντας ότι η αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν ήταν «μια προειδοποίηση για τους αποσχιστές της Ταϊβάν ή, μάλλον, μια πρόβλεψη».

Ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας δημοσίευσε ένα χλευαστικό tweet που έλεγε ότι οι Ταϊβανέζοι αξιωματούχοι πρέπει να αγοράζουν κρυφά εθνικές σημαίες της Κίνας, ώστε να μπορούν να τις κυματίζουν όταν ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός καταλάβει το νησί.

«Μετά την πτώση του καθεστώτος της Καμπούλ, οι αρχές της Ταϊβάν πρέπει να τρέμουν», έγραψε στο Twitter ο Χου Σιτζίν. «Μην περιμένετε με ανυπομονησία τις ΗΠΑ να τις προστατεύσουν. Οι υπάλληλοι της Ταϊπέι πρέπει να παραγγείλουν ήσυχα μια κόκκινη σημαία πέντε αστέρων από την ηπειρωτική Κίνα. Θα είναι χρήσιμο όταν μια μέρα θα παραδοθεί στο PLA.»

Ο βουλευτής του DPP Cheng Yun-peng απέρριψε τους παραλληλισμούς μεταξύ Αφγανιστάν και Ταϊβάν, επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν στρατιωτικές δυνάμεις στο νησί για αποχώρηση.

«Η Ταϊβάν έχει τον δικό μας στρατό για εθνική άμυνα, ενώ συνεργαζόμαστε με άλλους στρατιωτικούς και προμηθευόμαστε όπλα από τις ΗΠΑ και άλλες συμμαχικές χώρες», σχολίασε ο Τσενγκ στο Facebook.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Γουάνγκ Γι, έδωσε μαθήματα στον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν τη Δευτέρα σχετικά με τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

«Η ξαφνική απόσυρση των δυνάμεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες έχει ήδη προκαλέσει σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στην κατάσταση στο Αφγανιστάν», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών, όπως είπε ο Βανγκ στον Μπλίνκεν σε τηλεφωνική επικοινωνία. «Εάν το επόμενο βήμα είναι η δημιουργία νέων προβλημάτων, δεν είναι υπεύθυνη στάση».

Ο Γουάνγκ χρησιμοποίησε την ευκαιρία να συμβουλεύσει τις ΗΠΑ να αλλάξουν τις πολιτικές τους και προς την Κίνα.

Ως μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, είπε, «η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να συνεργαστούν για τις παγκόσμιες προκλήσεις, όπως αναμένει η διεθνής κοινότητα. Οι ΗΠΑ πρέπει να σταματήσουν την πολιτική καταπίεση και τους παράλογους περιορισμούς κατά της Κίνας ».

Οι ΗΠΑ και η Κίνα έχουν σοβαρές διαφορές σε διάφορα ζητήματα, όπως το Χονγκ Κονγκ, η Ταϊβάν, η Θάλασσα της Νότιας Κίνας, το Σιντζιάνγκ, τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι εμπορικές διαφορές, οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και η πανδημία του κοροναϊού.

Μια σύντομη ανάγνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την κλήση Blinken-Wang έδωσε λίγες λεπτομέρειες, λέγοντας απλά ότι οι δύο άνδρες μίλησαν "για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης της ασφάλειας και των αντίστοιχων προσπαθειών μας να φέρουμε τους πολίτες των ΗΠΑ και της ΛΔΚ στην ασφάλεια".

Σε καθημερινή ενημέρωση, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας εξέφρασε την ελπίδα ότι οι Ταλιμπάν θα δημιουργήσουν μια «ευρεία και χωρίς αποκλεισμούς» κυβέρνηση, αλλά σταμάτησε να ορίζει αυτή ή οποιαδήποτε άλλη προϋπόθεση για την αναγνώριση του Πεκίνου.

Σε ερώτηση για το αν η Κίνα αναγνωρίζει τους Ταλιμπάν ως νόμιμη κυβέρνηση, η εκπρόσωπος Χούα Τσουνίνγκ δεν έδωσε άμεση απάντηση, αλλά υπογράμμισε τη στάση της κυβέρνησης για «μη επέμβαση».

«Στο ζήτημα της« αναγνώρισης »ή όχι, θέλω να πω ότι η θέση της Κίνας σε σχέση με όλες τις χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένου του Αφγανιστάν, είναι η μη επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών και ο σεβασμός του δικαιώματος των ανθρώπων όλων των χωρών να επιλέγουν ανεξάρτητα την πορεία ανάπτυξής τους και αποφασίζουν το πεπρωμένο και το μέλλον τους », είπε. «Η θέση της Κίνας ήταν συνεπής καθ 'όλη τη διάρκεια».

(Σύμφωνα με αυτήν την πολιτική «μη επέμβασης», η Κίνα δεν απέσυρε την αναγνώριση από τις κυβερνήσεις των οποίων η νομιμότητα αμφισβητήθηκε από ορισμένα δυτικά έθνη, όπως τα καθεστώτα Άσαντ και Μαδούρο.)

Ο Χούα δήλωσε ότι η Κίνα είναι «έτοιμη να συνεχίσει να αναπτύσσει καλή γειτονία και φιλική συνεργασία με το Αφγανιστάν και να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο στην ειρήνη και την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν».

Ο Γουάνγκ φιλοξένησε μια αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν για συνομιλίες στα τέλη του περασμένου μήνα και είπε στη συνέχεια ότι «οι Αφγανοί Ταλιμπάν είναι μια σημαντική στρατιωτική και πολιτική δύναμη στο Αφγανιστάν και αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία ειρήνης, συμφιλίωσης και ανοικοδόμησης της χώρας».

Το Πεκίνο είπε ότι εξασφάλισε επίσης δεσμεύσεις από τους Ταλιμπάν ότι δεν θα υποστηρίξει τους ισλαμιστές μαχητές στο Σιντζιάνγκ.

cnsnews.com

ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ CNS NEWS : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου