Πέμπτη 19 Αυγούστου 2021

15,9 ΔΙΣ ΕΣΟΔΑ ΤΟ 2021! Η BioNTech (με τα εμβόλια) «ανάστησε» τη γερμανική οικονομία...

Η περίπτωση της BioNTech θυμίζει την ιστορία της Σταχτοπούτας, καθώς από μια startup βιοτεχνολογίας, εξελίχθηκε όχι μόνο σε μια από τις πιο σημαντικές εταιρείες στην καταπολέμηση της πανδημίας της Covid-19, αλλά σε κινητήριος δύναμη της γερμανικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του γερμανικού think tank, Macroeconomic Policy Institute (IMK), η ανάπτυξη και η παραγωγή εντός Γερμανίας του εμβολίου κατά της Covid-19, θα συνεισφέρει 0,5% στο ΑΕΠ της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης. Και όπως επισημαίνει ο Σεμπάστιαν Ντουλιέν του ΙΜΚ, με τις προβλέψεις για ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας 4% σημαίνει ότι η BioNTech θα έχει συμβάλει στο ένα όγδοο της ανάπτυξης του ΑΕΠ της Γερμανίας.


Μάλιστα, όπως υπογραμμίζει, δεν μπορεί να σκεφτεί ποτέ στο παρελθόν μια μόνο επιχείρηση να έχει τόση μεγάλη επίδραση στην ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας. Ο ίδιος, ένας μακροοικονομολόγος, συνήθως δεν εξετάζει ξεχωριστά τις περιπτώσεις των εταιρειών. «Μερικές φορές εντούτοις, υπάρχουν σπάνιες περιπτώσεις στις οποίες μεμονωμένες εταιρείες έχουν επίδραση στα μακροοικονομικά. Η BioNTech αποτελεί ένα τέτοιο σπάνιο παράδειγμα», τονίζει.

Οι εκτιμήσεις του Ντουλιέν βασίσθηκαν στις εκτιμήσεις της εταιρείας στις οποίες προέβη χθες κατά τη διάρκεια της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων της για το β΄ τρίμηνο του 2021 και σύμφωνα με τις οποίες αναμένει να έχει έσοδα από το εμβόλιο της τάξεως των 15,9 δισ. ευρώ το 2021, αισθητά υψηλότερα από τις προηγούμενες προβλέψεις της για έσοδα 12,4 δισ. ευρώ. Τα έσοδα αυτά σύμφωνα με τον Ντουλιέν αναλογούν στο 0,5% του γερμανικού ΑΕΠ, το οποίο το 2020 ανήλθε σε σχεδόν 3,3 τρισ. ευρώ.


«Από τη στιγμή που η BioNTech εισάγει ελάχιστα προϊόντα από το εξωτερικό, τα έσοδά της είναι καθαρή εγχώρια προστιθέμενη αξία που έχει άμεσο αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη», αναφέρει ο Ντουλιέν. Παράλληλα η γερμανική εταιρεία λαμβάνει τέλη για την άδεια χρήσης του εμβολίου από την αμερικανική Pfizer, την εταιρεία με την οποία ανέπτυξαν μαζί το εμβόλιο. Οι δύο εταιρείες ήταν άλλωστε οι πρώτες που εξασφάλισαν την έγκριση από τις υγειονομικές αρχές στα τέλη του 2020, προκειμένου να διαθέσουν το εμβόλιό τους.

Στον αντίποδα βρίσκονται οι μεγάλες γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες οι οποίες κατασκευάζουν πολλά από τα οχήματά τους εκτός Γερμανίας, ενώ η BioNTech παρασκευάζει το εμβόλιό της στο εργοστάσιό της στο Μάμπεργκ στη δυτική Γερμανία.
«Η επιτυχία της BioNTech είναι εντυπωσιακή. Αποτελεί ένα εξαιρετικο πεδίο έρευνας για τη Γερμανία, με πολλές δυνατότητες για το μέλλον», καταλήγει ο οικονομολόγος του ΙΜΚ.

Στο ίδιο μήκος κύματος με την άποψη του Ντουλιέν και ο οικονομολόγος της ING, Κάρστεν Μπρζέσκι, ο οποίος υποστηρίζει ότι το success story της BioNTech είναι απλά εξωπραγματικό. «Δεν υπάρχουν πολλές εταιρείες οι οποίες από το μηδέν φθάνουν στο 100 μόλις σε ένα χρόνο», σημειώνει ο Μπρζέσκι.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου