Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023

ESM(Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας): Σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ τα τραπεζικά κέρδη, ενώ οι δανειολήπτες δεινοπαθούν

Το τελευταίο διάστημα, τα κέρδη των τραπεζών εκτοξεύονται σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ, καθώς αποκομίζουν τα οφέλη των αυξημένων επιτοκίων νομισματικής πολιτικής, διατηρώντας παράλληλα χαμηλά τα επιτόκια καταθέσεων στις τράπεζες.

Τα επιτόκια

Αυτό έχει προκαλέσει πολλά ερωτηματικά στο πλαίσιο της κρίσης του κόστους ζωής. Παρόλα αυτά, η

κερδοφορία των τραπεζών αυξάνει την ανθεκτικότητα των τραπεζών και συνεπώς την ικανότητά τους να παρέχουν πιστώσεις σε δύσκολους καιρούς. Όμως οι αναλυτές και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εικάζουν για τη βιωσιμότητα των τόσο μεγάλων κερδών, καθώς ορισμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν βαρύτερα δανειακά βάρη. Αν η συμπεριφορά των τραπεζών στο παρελθόν αποτελεί ένδειξη, υπάρχει ακόμη περιθώριο για περαιτέρω αύξηση των κερδών – αλλά χρειάζεται προσοχή για τον αντίκτυπο στην ικανότητα αποπληρωμής των δανειοληπτών.

Σύμφωνα με ανάλυση του ESM, τον Ιούλιο του 2022, η ΕΚΤ αύξησε τα επίσημα επιτόκια νομισματικής πολιτικής για πρώτη φορά από το 2011. Ο τρέχων κύκλος αυξήσεων, εκτός του ότι ξεκινάει άτυπα με επιτόκιο στην αρνητική περιοχή, είναι πρωτοφανής από άποψη ταχύτητας και μεγέθους. Η ΕΚΤ αύξησε ένα από τα βασικά της επιτόκια, το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων, κατά 450 μονάδες βάσης μέσα σε 16 μήνες σε ιστορικό υψηλό 4% τον Οκτώβριο του 2023 από -0,5%. Σε σύγκριση με τον προηγούμενο κύκλο σύσφιξης σε ίδιο αριθμό μηνών (Νοέμβριος 2005 – Ιούλιος 2008), το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων αυξήθηκε μόνο κατά 175 μονάδες βάσης σε 2,75% από 1%.

Κατακραυγή

Οι τράπεζες βρέθηκαν κάτω από έντονο δημόσιο έλεγχο στις περισσότερες χώρες της ζώνης του ευρώ για την ταχεία αύξηση του κόστους των δανείων τους, διατηρώντας παράλληλα χαμηλή την αμοιβή των καταθέσεων, ως απάντηση στις αυξήσεις των επιτοκίων. Αλλά αυτός είναι πράγματι ο λόγος για την τρέχουσα έκρηξη των κερδών: η ετησιοποιημένη απόδοση των ιδίων κεφαλαίων για τις τράπεζες της ζώνης του ευρώ τον Ιούνιο του 2023 είναι κοντά στο 10%, έναντι μέσου όρου 4% κατά την προηγούμενη δεκαετία. Αυτή η αύξηση των κερδών έχει εκληφθεί από πολλούς ως άδικη, οδηγώντας σε δημόσια κατακραυγή και στην επιβολή έκτακτων φόρων σε ορισμένες χώρες.

Παρόλα αυτά, η ιστορία είναι πιο σύνθετη. Για να γίνουν καλύτερα κατανοητές οι ενέργειες που αναλαμβάνουν οι τράπεζες στο νέο περιβάλλον επιτοκίων, είναι χρήσιμο να εξεταστεί ο βαθμός στον οποίο οι τράπεζες μετακυλίουν τις μεταβολές του επίσημου επιτοκίου της ΕΚΤ στους πελάτες τους – που ονομάζεται “μετακύλιση”. Τα “beta” καταθέσεων και χορηγήσεων είναι εκτιμήσεις που μετρούν το μέρος αυτής της μεταβολής του επιτοκίου νομισματικής πολιτικής που μεταβιβάζεται στους καταθέτες και τους δανειολήπτες, αντίστοιχα. Για παράδειγμα, ένα beta καταθέσεων 50% σημαίνει ότι μετά από αύξηση του επιτοκίου διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων κατά 100 μονάδες βάσης, οι τράπεζες θα αυξήσουν το επιτόκιο που προσφέρουν στους καταθέτες τους κατά 50 μονάδες βάσης.

Νοικοκυριά

Μετρώντας και συγκρίνοντας τα beta σε διαφορετικούς κύκλους αύξησης των επιτοκίων και χώρες, μπορεί κάποιος να μάθει τις μεταβιβάσεις στα επιτόκια καταθέσεων και δανεισμού και αν η συμπεριφορά των τραπεζών διαφέρει από το παρελθόν. Τα beta στους λογαριασμούς τρεχουσών καταθέσεων αποκαλύπτουν ότι η μετακύλιση των τραπεζών προς τους καταθέτες είναι τώρα πιο αργή και χαμηλότερη από ό,τι στον προηγούμενο κύκλο αυξήσεων των επιτοκίων για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις στις μεγαλύτερες οικονομίες της ζώνης του ευρώ (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία).

Διαφορετικά από άλλους τύπους καταθέσεων, τα επιτόκια καταθέσεων στους τρεχούμενους λογαριασμούς των νοικοκυριών δεν έχουν ακόμη παρουσιάσει ορατή αύξηση. Οι τράπεζες και στις τέσσερις μεγαλύτερες χώρες είναι πιο αργές από ό,τι στο παρελθόν στο να περάσουν την αύξηση των επιτοκίων, με beta που παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα μέχρι τώρα. Στη Γερμανία και την Ιταλία, οι τράπεζες έχουν παρουσιάσει κάποια αύξηση στα επιτόκια των τρεχούμενων λογαριασμών, αν και εξακολουθούν να είναι λιγότερα από τα μισά σε σχέση με τον προηγούμενο κύκλο.

Επιχειρήσεις

Για τις επιχειρήσεις, τα επιτόκια καταθέσεων μίας ημέρας παρουσιάζουν συνολικά αυξητική τάση, αλλά γενικά παραμένει ένα μεγάλο χάσμα σε σχέση με τον προηγούμενο κύκλο. Τα beta στον προηγούμενο κύκλο ήταν γύρω στο 50%. Τώρα, μετά τον ίδιο αριθμό μηνών από την πρώτη αύξηση της ΕΚΤ, κυμαίνονται μεταξύ 10% και 20%, ανάλογα με τη χώρα. Η Γαλλία αποτελεί εξαίρεση, καθώς οι τράπεζες συμπεριφέρονται ήδη σύμφωνα με το προηγούμενο μοτίβο. Όμως, ποιος είναι ο λόγος για αυτές τις διαφορές μεταξύ των κύκλων;

  • Πρώτον, οι τράπεζες αντιμετωπίζουν μειωμένα κίνητρα να προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις για να διατηρήσουν τους καταθέτες. Οι τρέχουσες χρηματοπιστωτικές συνθήκες είναι σημαντικά διαφορετικές από ό,τι το 2005, επιτρέποντας στις τράπεζες να εξακολουθούν να απολαμβάνουν άφθονη ρευστότητα χωρίς, ακόμη, να έρχονται αντιμέτωπες με σημαντικές εκροές καταθέσεων.
  • Δεύτερον, μια περιορισμένη μετακύλιση μπορεί να συμβάλει στη συγκράτηση του κόστους τους, καθώς οι τράπεζες αντιμετωπίζουν τη σταδιακή κατάργηση της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ σε συνδυασμό με την ταχεία αύξηση του κόστους χρηματοδότησης χονδρικής.
  • Τρίτον, μετά από μια δεκαετία εξαιρετικά χαμηλών και αρνητικών αποδόσεων, οι τράπεζες επιθυμούν να αποκομίσουν τα οφέλη των υψηλών επίσημων επιτοκίων για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους θέση, να δημιουργήσουν αποθέματα ασφαλείας που θα χρησιμοποιηθούν για μια πιθανή επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού στο εγγύς μέλλον και να αποζημιώσουν τους μετόχους τους μετά από μια δεκαετία και πλέον πολύ περιορισμένης διανομής μερισμάτων.

Τα ενυπόθηκα δάνεια

Όσον αφορά τη μετακύλιση των επιτοκίων δανεισμού, παρατηρείται ότι το κόστος επιτοκίου συμπεριφέρθηκε περισσότερο σύμφωνα με τον προηγούμενο κύκλο για τα νέα επιχειρηματικά δάνεια, αν και εξακολουθεί να είναι κάπως χαμηλότερο. Για τα νοικοκυριά, η εικόνα είναι πιο θολή. Η μετακύλιση προς τις επιχειρήσεις είναι αρκετά παρόμοια στους δύο κύκλους, με τα beta μετά από 16 μήνες από την πρώτη αύξηση του επιτοκίου της ΕΚΤ να διαμορφώνονται γύρω στο 75% και στις τέσσερις χώρες στον τρέχοντα κύκλο σε σύγκριση με μέσο όρο 85% στον προηγούμενο κύκλο. Η Ιταλία αποτελεί τη μόνη εξαίρεση με υψηλότερα beta σήμερα.

Στον τρέχοντα κύκλο, οι τράπεζες στις τέσσερις μεγαλύτερες χώρες της ζώνης του ευρώ μεταφέρουν περίπου το 50% της επίσημης αύξησης στα ενυπόθηκα δάνεια. Ενώ αυτή η συμπεριφορά παρατηρήθηκε επίσης στη Γερμανία και τη Γαλλία στο παρελθόν, η μετακύλιση των ιταλικών, και ισπανικών τραπεζών έφθασε το 100% σε λιγότερο από έξι μήνες στον προηγούμενο κύκλο. Αυτές οι διαφορές μεταξύ κύκλων και χωρών οφείλονται στο γεγονός ότι το ανεξόφλητο χαρτοφυλάκιο δανείων ανατιμάται σχεδόν αυτόματα μετά από μια αύξηση των επιτοκίων για χώρες με υψηλό ποσοστό δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, περιορίζοντας έτσι την ανάγκη των τραπεζών να μετακυλήσουν περαιτέρω αυξήσεις σε νέους πελάτες.

Επιπλέον, οι υψηλότερες προσδοκίες για τα ενυπόθηκα επιτόκια ενδέχεται να έχουν εντείνει τις ανησυχίες για την εξασθένιση της ζήτησης δανείων, με αποτέλεσμα την πιο συγκρατημένη μετακύλιση. Εάν τα προηγούμενα πρότυπα είναι ενδεικτικά της συμπεριφοράς των τραπεζών, φαίνεται ότι παραμένουν περιθώρια για περαιτέρω αύξηση των κερδών, ιδίως στην Ιταλία και την Ισπανία, όπου τα τρέχοντα beta δανεισμού για τα νοικοκυριά είναι τα μισά από εκείνα που καταγράφηκαν την περίοδο 2005-2008. Η κερδοφορία έχει επίσης μέχρι στιγμής υποστηριχθεί από την ανθεκτική ποιότητα του ενεργητικού και την επακόλουθη συγκρατημένη ανάγκη για νέες προβλέψεις δανείων.

Τα ερωτηματικά

Καθώς γίνονται όλο και πιο θολές οι οικονομικές προοπτικές, τα υψηλά κέρδη θα επιτρέψουν στις τράπεζες να δημιουργήσουν πρόσθετα κεφαλαιακά αποθέματα, αυξάνοντας την ανθεκτικότητά τους και διασφαλίζοντας την παροχή πιστώσεων στην πραγματική οικονομία κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης. Ωστόσο, εάν η κορύφωση της κερδοφορίας των τραπεζών δεν έχει ακόμη επιτευχθεί, εγείρονται ανησυχίες για πιθανή αντιστροφή της τάσης σε περίπτωση που η επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού υλοποιηθεί λόγω της υψηλότερης επιβάρυνσης των δανειοληπτών με τόκους.

Οι τράπεζες έτειναν στο παρελθόν να διατηρούν μια σε γενικές γραμμές σταθερή διαφορά μεταξύ των επιτοκίων τους επί των ανεξόφλητων δανείων προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και του επιτοκίου διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ της τάξης των δύο περίπου ποσοστιαίων μονάδων. Επί του παρόντος, η διαφορά είναι σχεδόν μηδενική ή, στην περίπτωση της Γαλλίας και της Γερμανίας, αρνητική. Αυτό υποδηλώνει ότι οι τράπεζες θα μπορούσαν να συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια δανεισμού τους για να αποκαταστήσουν αυτή τη διαφορά, όπως έχουν κάνει στο παρελθόν.

Παρόλα αυτά, το ερώτημα παραμένει: θα μπορέσουν οι δανειολήπτες να επωμιστούν ακόμη υψηλότερα επιτόκια δανεισμού; Εάν όχι, η σημερινή έκρηξη των τραπεζικών κερδών ενδέχεται να σταματήσει απότομα εάν επιδεινωθεί η ποιότητα του ενεργητικού. Ως εκ τούτου, οι όποιες παρεμβάσεις θα πρέπει να γίνονται με εξονυχιστικό έλεγχο των επιπτώσεων στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

economico.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου