Μεταρρύθμιση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, θεσμοθέτηση κανόνων στο τομέα της ενοικίασης ακινήτων με στόχο την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, εξορθολογισμό της βεβαίωσης των τελών κυκλοφορίας αλλά και λειτουργία Κέντρου Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων που έχει σκοπό την εξεύρεση προσωποποιημένων βιώσιμων ρυθμίσεων με έμφαση στις μεσαίες και
μεγάλες οφειλές προβλέπει μεταξύ άλλων ο σχεδιασμός του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για το 2024 που ενσωματώνεται στο Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού.Μετά τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα των ελεύθερων επαγγελματιών, την αύξηση του αφορολογήτου ορίου για τους φορολογούμενους με παιδιά, το νέο πλαίσιο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις και τα νέα μέτρα περιορισμού της φοροδιαφυγής, το σχέδιο δράσης του υπουργείου στο μέτωπο της φορολογίας προβλέπει για το 2024 τα εξής:
- Μεταρρύθμιση του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών ακινήτων. Η δεύτερη φάση της μεταρρύθμισης, η οποία είναι σε διαδικασία υλοποίησης, στοχεύει στη διαμόρφωση ενός συστήματος που θα παρακολουθεί τις τάσεις στην αγορά ακινήτων, στοχεύοντας στην ευθυγράμμιση «αντικειμενικών» αξιών ακινήτων με εκείνες της αγοράς. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της αυτοματοποιημένης επικαιροποίησης ενός πλήρως ψηφιοποιημένου συστήματος απεικόνισης των ζωνών, τιμών και συντελεστών του συστήματος, καθώς και στοιχείων και αξιών ακινήτων, ανά τακτά χρονικά διαστήματα και τη δημιουργία σχετικών εφαρμογών.
- Αναμόρφωση της αγοράς ακινήτων. Για τη δίκαιη φορολόγηση των εσόδων που προκύπτουν από την καταβολή μισθωμάτων και τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης στις συναλλαγές, είναι απαραίτητη η θεσμοθέτηση κανόνων για την αποφυγή της φοροδιαφυγής στο τομέα της ενοικίασης ακινήτων.
- Λειτουργία Κέντρου Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων. Η λειτουργία του Κέντρου Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων έχει σκοπό την εξεύρεση προσωποποιημένων βιώσιμων ρυθμίσεων με έμφαση στις μεσαίες και μεγάλες οφειλές, την κεντρικοποίηση διαχείρισης μέτρων αναγκαστικής είσπραξης για φορολογικά και ασφαλιστικά χρέη προς το Δημόσιο, την ανασυγκρότηση των επιχειρήσεων και η αποφυγή χρεωκοπίας για όσες επιχειρήσεις μπορούν να διασωθούν, την παρακολούθηση των υφιστάμενων ρυθμίσεων του Φορέα και έγκαιρη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου, το διαχωρισμό των οφειλών σε εισπράξιμες και ανεπίδεκτες είσπραξης, το ξεκαθάρισμα παλαιών οφειλών μέσω δημιουργίας και εφαρμογής νέου πλαισίου διαγραφής οφειλών.
- Αναμόρφωση καθεστώτος οχημάτων. Επιδιώκεται ο εξορθολογισμός της βεβαίωσης τελών κυκλοφορίας και καθίσταται ευχερέστερος ο εντοπισμός ανασφάλιστων οχημάτων που πράγματι κυκλοφορούν και οχημάτων που όφειλαν να ελεγχθούν από ΚΤΕΟ. Αποτελεσματικότερος έλεγχος τυχόν παραλείψεων ως προς τις υποχρεώσεις των κυκλοφορούντων οχημάτων με αυτοματοποιημένο τρόπο και ενίσχυση της συμμόρφωσης των υπόχρεων προσώπων.
- Αναμόρφωση πλαισίου για την εφαρμογή του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας: Επιδιώκεται η αναμόρφωση της έμμεσης φορολογίας και ειδικότερα των συντελεστών ΦΠΑ, με την ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2022/542 του Συμβουλίου της 5ης Απριλίου 2022 για την τροποποίηση των οδηγιών 2006/112/ΕΚ και (ΕΕ) 2020/285 όσον αφορά τους συντελεστές φόρου προστιθέμενης αξίας και με την ενσωμάτωση της οδηγίας (ΕΕ) 2020/285 του Συμβουλίου της 18ης Φεβρουαρίου 2020 για την τροποποίηση της Οδηγίας 2006/112/ΕΚ σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας όσον αφορά το ειδικό καθεστώς για τις μικρές επιχειρήσεις και του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 904/2010 όσον αφορά το ειδικό καθεστώς για τις μικρές επιχειρήσεις την ανταλλαγή πληροφοριών με σκοπό την παρακολούθηση της ορθής εφαρμογής του ειδικού καθεστώτος για τις μικρές επιχειρήσεις.
- Ψηφιοποίηση της φορολογικής διαδικασίας και ελέγχου. Επιδιώκεται η υποχρεωτική χρήση ηλεκτρονικών βιβλίων, και της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, με σκοπό την εξάλειψη του φαινομένου πλαστών ή εικονικών τιμολογίων και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Επίσης επιδιώκεται ο εκσυγχρονισμός και ψηφιοποίηση των ελεγκτικών εργαλείων καθώς και των εργαλείων στόχευσης με σκοπό την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ελέγχων.
- Μείωση κενού ΦΠΑ. Σταθεροποίηση του πλαισίου καταβολής με στόχο την μείωση του κενού ΦΠΑ μέχρι το τέλος του 2026 σε ποσοστό 9-10%, την ομαλή και εύτακτη πληρωμή καθώς και την αποφυγή δημιουργίας ληξιπρόθεσμων και συνεπώς ενεργοποίησης μέτρων αναγκαστικής είσπραξης.
- Σύσταση ειδικής Ομάδας Ερευνητών επί φορολογικών θεμάτων εντός του ΚΕΠΕ. Η ομάδα θα πραγματοποιεί μελέτες για το μέγεθος της φοροδιαφυγής, την τυπολογία της, θα συμβάλει στη βελτίωση της φορολογικής πολιτικής και τη διεθνή συνεργασία επιτρέποντας την ανταλλαγή γνώσεων, βέλτιστων πρακτικών και τεχνογνωσίας.
- Περιστολή του λαθρεμπορίου. Υλοποίηση του νέου θεσμικού πλαισίου για την περιστολή του λαθρεμπορίου, κυρίως σε προϊόντα υποκείμενα σε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (καπνικά, αλκοολούχα και ενεργειακά ποτά), με σκοπό την αύξηση των δημόσιων εσόδων.
- Ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, μέσω της παροχής κινήτρων για την πραγματοποίηση δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, σε ορισμένους τομείς της οικονομίας, όπου παρατηρείται υψηλή φοροδιαφυγή.
- Νέο πλαίσιο καταβολής φόρων με στόχο την ομαλή και εύτακτη πληρωμή καθώς και την αποφυγή δημιουργίας ληξιπρόθεσμων και συνεπώς ενεργοποίησης μέτρων αναγκαστικής είσπραξης.
- Δημιουργία φορολογικής συνείδησης. Επιδιώκεται η ανάπτυξη φορολογικής συνείδησης με την εισαγωγή εκπαιδευτικών προγραμμάτων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, αναφορικά με την σκοπιμότητα της φορολογικής πολιτικής και την εφαρμογή της φορολογικής δικαιοσύνης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου