Πέθανε σε ηλικία 81 ετών ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, από τις πλέον εμβληματικές προσωπικότητες της γερμανικής πολιτικής σκηνής τις τελευταίες δεκαετίες και επί σειρά ετών υπουργός Οικονομικών του Βερολίνου, όπως γνωστοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης.
Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, ο βετεράνος Γερμανός πολιτικός και
πρόεδρος της Bundestag, της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας, άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του στις 20:00 το απόγευμα (τοπική ώρα), δίχως να γίνουν γνωστές περαιτέρω λεπτομέρειες.Στη μακρόχρονη πολιτική του καριέρα, ο Σόιμπλε υπήρξε υπουργός, αρχηγός του CDU, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας και πρόεδρος της γερμανικής Bundestag. Όπως σημειώνει η γερμανική «Die Welt», κανείς δεν παρέμεινε βουλευτής για μεγαλύτερο διάστημα από ό,τι εκείνος.
Ποιος ήταν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
Ο Σόιμπλε γεννήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 1942 στο Φράιμπουργκ. Σπούδασε Νομική, αλλά σύντομα επέλεξε να ακολουθήσει τον δρόμο της πολιτικής. Εντάχθηκε στο CDU το 1965. Το 1972 ανέλαβε για πρώτη φορά θητεία στην Bundestag, όπου υπηρέτησε χωρίς διακοπή μέχρι τον θάνατό του.
Η γερμανική πολιτική συνδέθηκε σε μεγάλο βαθμό με το όνομα του Σόιμπλε για δεκαετίες. Υπό τον Καγκελάριο Χέλμουτ Κολ (CDU), ήταν αρχικά επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Καγκελαρίας και Ομοσπονδιακός Υπουργός Ειδικών Καθηκόντων και από το 1989 έως το 1991 Ομοσπονδιακός Υπουργός Εσωτερικών.
Από το 1991 έως το 2000, ήταν αρχηγός της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης στο κοινοβούλιο και από το 1998 έως το 2000 ήταν αρχηγός του κόμματος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης. Διετέλεσε και πάλι Υπουργός Εσωτερικών κατά την πρώτη θητεία της Μέρκελ μεταξύ των ετών 2005 και 2009, ενώ στη συνέχεια για οκτώ χρόνια ως Ομοσπονδιακός Υπουργός Οικονομικών κατά τη δεύτερη και τρίτη κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ.
Ο Σόιμπλε βοήθησε στη διαπραγμάτευση για τη συνθήκη ενοποίηση στη ΛΔΓ μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Μετά την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του από έναν ψυχικά διαταραγμένο άνδρα τον Οκτώβριο του 1990, ο Σόιμπλε είχε καθηλωθεί σε αναπηρικό καροτσάκι, αλλά η πολιτική του καριέρα συνεχίστηκε.
Από το 1991 έως το 2000 ηγήθηκε της κοινοβουλευτικής ομάδας CDU/CSU. Αφού ο εν λόγω συνασπισμός έχασε την εξουσία το 1998, ο Σόιμπλε έγινε ηγέτης του κόμματος στο πλαίσιο της αναδιάταξης του CDU. Γενική Γραμματέας έγινε η Ανγκελα Μέρκελ.
Στον απόηχο του σκανδάλου διαφθοράς στο CDU, στο οποίο ενεπλάκη και το όνομά του, ο Σόιμπλε παραιτήθηκε από πρόεδρος του κόμματος τον Φεβρουάριο του 2000. Τον διαδέχθηκε η Μέρκελ και το 2005, ως καγκελάριος, όρισε τον Σόιμπλε υπουργό Εσωτερικών, ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα ανέλαβε τη θέση του υπουργού Οικονομικών. Ο Σόιμπλε κράτησε το αξίωμα για δύο εκλογικές περιόδους· δημιούργησε το «μαύρο μηδέν», δηλαδή έναν ομοσπονδιακό προϋπολογισμό χωρίς νέα χρέη. Παράλληλα, συνέδεσε άρρηκτα το όνομά του με την κρίση της Ευρωζώνης την περασμένη δεκαετία και αναμενόμενα και με την Ελλάδα, η οποία βρέθηκε στον πυρήνα της.
Μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2017, ο Σόιμπλε εξελέγη Πρόεδρος της Bundestag, το δεύτερο υψηλότερο αξίωμα στην πολιτεία, ως διάδοχος του Νόρμπερτ Λάμερτ. Ο Σόιμπλε αρνήθηκε το αξίωμα του ομοσπονδιακού προέδρου, το οποίο είναι και το ανώτατο. Μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2021, τις οποίες έχασε η Ενωση (CDU/CSU), ο Σόιμπλε αποχώρησε από τις ηγετικές επιτροπές. Στην Bundestag, ο πολιτικός του SPD Μπέρμπερ Μπας έγινε πρόεδρος και ο Σόιμπλε ήταν πλέον μέλος του κοινοβουλίου έως και τον θάνατό του.
Η πολιτική έπαιζε σημαντικό ρόλο για όλη την οικογένεια του Σόιμπλε. Ο πατέρας του, Καρλ Σόιμπλε, ήταν ήδη πολιτικός του CDU και μέλος του κοινοβουλίου της πολιτείας Μπάντεν. Ο μικρότερος αδελφός του, Τόμας, ήταν επίσης πολιτικός· διετέλεσε υφυπουργός στη Βάδη-Βυρτεμβέργη για 13 χρόνια. Πέθανε το 2013 από ανακοπή καρδιάς. Ο κορυφαίος πολιτικός του CDU Τόμας Στρόμπλ ήταν ο γαμπρός του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Αφήνει πίσω του τέσσερα παιδιά και τη σύζυγό του Ινγκεμποργκ, με την οποία ήταν παντρεμένος από το 1969.
Οικονομική κρίση και μνημόνια στην Ελλάδα
Ο
Σόιμπλε συνδέθηκε με τα χρόνια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, τη
δεκαετία του 2010 όπως φυσικά και τα μνημόνια. Ο ίδιος ωστόσο σε
συνέντευξη που είχε παραχωρήσει πριν από περίπου ενάμιση χρόνο είχε
τονίσει πως έχει ήσυχη τη συνείδησή του για τις επιλογές του αφού το κίνητρό το ήταν να βοηθήσει κι όχι να βλάψει τους Έλληνες. Μάλιστα, σημείωσε ότι «η Ελλάδα πέτυχε πολλά».
«Η κρίση δεν ξεπεράστηκε τελεσίδικα – κυρίως υπό το φως και των επίκαιρων συνθηκών. Αλλά εκείνο που ισχύει είναι: Η Ελλάδα πέτυχε πολλά! Και αυτό δείχνει ότι η δουλειά που έγινε δεν πήγε χαμένη. Χρειάστηκε να απαιτήσουμε πολλά από την Ελλάδα, αλλά πρωτίστως η Ελλάδα χρειάστηκε να απαιτήσει πολλά από τον εαυτό της. Το αντίτιμο για την εσωτερική υποτίμηση, την οποία έπρεπε να υποστεί η Ελλάδα, είναι πολύ βαρύ για τους Έλληνες πολίτες. Αλλά αυτή ήταν μία απόφαση των Ελλήνων και όχι άλλων Ευρωπαίων», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά τον Ιούλιο του 2022.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου