Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023

Η μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου του όρους Ulawun στην Παπούα Νέα Γουινέα στέλνει καπνό και αέριο έως και 50.000 πόδια στον αέρα.

Μια τεράστια έκρηξη του ηφαιστείου Ulawun στη Δυτική Νέα Βρετανία, Παπούα Νέα Γουινέα

 

Ένα ηφαίστειο στην Παπούα Νέα Γουινέα εξερράγη τη Δευτέρα(20-11-23) και η Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι αξιολογεί τον πιθανό κίνδυνο τσουνάμι για τις

ιαπωνικές ακτές.

Το όρος Ulawun στο νησί της Νέας Βρετανίας στην Παπούα Νέα Γουινέα εξερράγη γύρω στις 3:30 μ.μ. (0630 GMT) τη Δευτέρα, εκτοξεύοντας ηφαιστειακό καπνό ύψους 15.000 μέτρων (50.000 πόδια), ανέφερε το πρακτορείο, επικαλούμενο το Συμβουλευτικό Κέντρο Volcanic Ash Advisory Center στο Δαρβίνο. , Αυστραλία.

Η υπηρεσία ανέφερε ότι αξιολογεί έναν πιθανό αντίκτυπο, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου τσουνάμι που πλησιάζει την Ιαπωνία αργότερα τη Δευτέρα. Τα πρώτα κύματα τσουνάμι θα μπορούσαν να φτάσουν στα νησιά Izu και Ogasawara περίπου τρεις ώρες μετά το σεισμό που προκλήθηκε από την έκρηξη, δήλωσε η JMA.

Η υπηρεσία δεν έχει εκδώσει καμία προειδοποίηση ή προειδοποίηση για τσουνάμι. Είπε ότι δεν έχει εντοπιστεί αξιοσημείωτη αλλαγή στη στάθμη της θάλασσας σε τοποθεσίες παρατήρησης εντός και εκτός της Ιαπωνίας.

Η Διεύθυνση Διαχείρισης Γεωκινδύνων της Παπούα Νέας Γουινέας δήλωσε ότι η ηφαιστειακή δραστηριότητα του Ulawun ξεκίνησε τη Δευτέρα το απόγευμα. Η έκρηξη αναμένεται να συνεχιστεί επ 'αόριστον, είπε, και ανέβασε το επίπεδο κινδύνου του ηφαιστείου στο υψηλότερο στάδιο των τεσσάρων.

Το Ulawun είναι ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στην Παπούα Νέα Γουινέα, το οποίο βρίσκεται στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» του Ειρηνικού, το τόξο των σεισμικών ρηγμάτων γύρω από τον Ειρηνικό Ωκεανό, όπου συμβαίνει μεγάλο μέρος του σεισμού και της ηφαιστειακής δραστηριότητας στον κόσμο. Το Ulawun έχει εκραγεί επανειλημμένα από το 1700 και είχε μια τελευταία μεγάλη έκρηξη το 2019.

Η Geoscience Australia, μια κυβερνητική υπηρεσία, δήλωσε ότι δεν υπάρχει προειδοποίηση για τσουνάμι για τα αυστραλιανά ύδατα. Το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι του Ειρηνικού με έδρα τη Χαβάη δεν εξέδωσε καμία προειδοποίηση.

Ωστόσο, η JMA προέτρεψε τους κατοίκους των ακτών να είναι προσεκτικοί σε περίπτωση καθυστερημένου τσουνάμι. Είπε ότι δεν μπορούσε να προβλέψει αμέσως ένα πιθανό μέγεθος των κυμάτων.

strangesounds.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου