Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2023

Πώς θα φορολογηθούν οι μονοπρόσωπες ΙΚΕ, ΕΠΕ και οι ατομικές επιχειρήσεις

Μια σειρά από «θολά» σημεία έχουν προκύψει από την αλλαγή στον τρόπο φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών.

Αυτές οι απορίες που εκφράζουν και οι ίδιοι οι φοροτεχνικοί, αναμένεται να απαντηθούν τη στιγμή που το Υπουργείο Οικονομικών θέτει σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο, αλλά και με τις

διευκρινιστικές εγκυκλίους που θα ακολουθήσουν.

Στο στόχαστρο θα βρεθούν όλες οι μονοπρόσωπες επιχειρήσεις και σε περίπτωση που δηλώσουν στην εφορία χαμηλότερα κέρδη από το ελάχιστο τεκμήριο που θέτει η κυβέρνηση, τότε θα φορολογηθούν με το τεκμαρτό εισόδημα των 10.920 ευρώ. Το νέο πλαίσιο αφορά τις ατομικές επιχειρήσεις, αλλά και τις μονοπρόσωπες ΙΚΕ, ΕΠΕ κτλ.

Πάντως, οι επιχειρήσεις με διπλογραφικά βιβλία δεν εντάσσονται σε αυτό το πλαίσιο. Κι αυτό γιατί οι μέτοχοι λαμβάνουν τα κέρδη ως μέρισμα, το οποίο φορολογείται με συντελεστή 5%.

Ο «χάρτης» των μονοπρόσωπων επιχειρήσεων

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει επεξεργαστεί η ΑΑΔΕ, στη χώρα μας υπάρχουν σχεδόν 8.000 μονοπρόσωπες ΕΠΕ, 4.400 μονοπρόσωπες Α. Ε. και 30.800 μονοπρόσωπες ΙΚΕ.

Τα ίδια στοιχεία δείχνουν πως:

  • από τις 30.800 μονοπρόσωπες ΙΚΕ, μόνο οι 11.500 δηλώνουν κέρδη ύψους 734 εκατ ευρώ. Συνολικά οι μονοπρόσωπες ΙΚΕ έχουν ακαθάριστα έσοδα 8,9 δις ευρώ.
  • από τις σχεδόν 8.000 μονοπρόσωπες ΕΠΕ οι 3.760 σηκώνουν κέρδη 499 εκατ ευρώ. Συνολικά οι μονοπρόσωπες ΕΠΕ έχουν ακαθάριστα έσοδα 7 δις ευρώ και
  • από τις 4.400 μονοπρόσωπες Α. Ε., μόνο οι 1.250 δηλώνουν κέρδη ύψους 1.9 δις ευρώ. Συνολικά, οι μονοπρόσωπες Α.Ε έχουν ακαθάριστα έσοδα 50,7 δις ευρώ.

«Μπλόκο» σε όσους ανοίξουν εταιρεία άλλης μορφής

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, το νέο πλαίσιο θα προβλέπει την πρώτη σκέψη πολλών επαγγελματιών. Να μεταπηδήσουν σε άλλη μορφή εταιρείας (π.χ. ΙΚΕ, ΕΠΕ, Α.Ε.) για να αποφύγουν τη φορολόγηση με τεκμαρτό εισόδημα.

Ωστόσο, το σχέδιο νόμου θα προβλέπει συγκεκριμένες δικλείδες, ώστε να μπει «φρένο» σε τέτοιες κινήσεις. Όσοι προχωρήσουν σε αυτή τη «μεταπήδηση» και δηλώσουν κέρδη χαμηλότερα κέρδη από το ελάχιστο τεκμήριο, τότε θα φορολογηθούν ως επαγγελματίες με τεκμαρτό εισόδημα και με τις κλίμακες που εφαρμόζονται για τη φορολόγηση μισθωτών – συνταξιούχων και επαγγελματιών, και όχι με 22% που φορολογούνται οι επιχειρήσεις.

Όμως μένει να φανεί, αν το νομοσχέδιο θα έχει πρόβλεψη για κάτι ακόμα: αν δύο επαγγελματίες πχ ηλεκτρολόγοι προχωρήσουν στη σύσταση εταιρείας με δύο εταίρους, με τα σημερινά δεδομένα φαίνεται να γλιτώνουν το τεκμαρτό εισόδημα.

Διεύρυνση των εξαιρέσεων;

Από το οικονομικό επιτελείο δεν αποκλείουν να έρθουν διορθωτικές κινήσεις μετά τη δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου. Ένα από τα κομμάτια που μπορεί να αλλάξει είναι η διεύρυνση των εξαιρέσεων. Σε αυτές περιλαμβάνονται μπλοκάκια, αγρότες, αναπήροι, νέοι επαγγελματίες και περιοχές με μικρό πληθυσμό.

Φοροτεχνικοί επισημαίνουν το παράδειγμα οικογενειών όπου εις εκ των δύο συζύγων έχει για παράδειγμα φορολογητέο εισόδημα 40.000 ευρώ και ο άλλος 8.000 ευρώ, δηλαδή ο δεύτερος έχει εισόδημα κάτω από το ελάχιστο τεκμήριο. Για αυτή την περίπτωση εκτιμάται ότι τα ποσά θα συναθροίζονται, δηλαδή θα λογίζεται ότι έχει καλυφθεί το τεκμήριο.

Από το οικονομικό επιτελείο επαναλαμβάνουν συνεχώς πως το τεκμήριο θα είναι «μαχητό». Ωστόσο, το πλαίσιο προβλέπει μόνο τις περιπτώσεις που κάποιος νοσηλεύεται, είναι άνεργος, σπουδάζει, ή είναι φυλακισμένος. Δηλαδή, δεν θα μπορεί κάποιος να πάει στην εφορία και να δώσει τα έσοδα και έξοδα του, ώστε να αποδείξει πως για έναν χρόνο οι δουλειές δεν πήγαν όπως τις υπολόγιζε και τα κέρδη του ήταν λιγότερα από το ελάχιστο τεκμήριο.

Πώς λειτουργεί ο αλγόριθμος για τον υπολογισμό του φόρου

Το νέο σύστημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες ανάλογα με τα χρόνια δραστηριοποίησης θα μεταβάλλεται. Δηλαδή για τα τρία πρώτα χρόνια δραστηριοποίησης θα ισχύει μειωμένο τεκμαρτό εισόδημα ως εξής:

  • 100% για τα τρία πρώτα χρόνια
  • 67% μειωμένο για τον τέταρτο χρόνο και
  • 33% μειωμένο για τον πέμπτο χρόνο

Στο έκτο χρόνο το τεκμαρτό εισόδημα θα φθάσει τα 10.920 ευρώ, ενώ ύστερα από τρεις τριετίες (12 χρόνια) θα ανέλθει στα 14.196 ευρώ.

Σημειώνεται ότι η ελάχιστη αμοιβή και έως του ποσού των 14.196 ευρώ αφορά το 84% των επαγγελματιών οι οποίοι δεν έχουν εργαζόμενους.

Τα δεδομένα αλλάζουν στην περίπτωση που ο ελεύθερος επαγγελματίας έχει υπαλλήλους. Επί της ουσίας το τεκμαρτό εισόδημα θα υπολογίζεται με βάση και τις αποδοχές του υπαλλήλου. Δηλαδή στην περίπτωση που μια Μονοπρόσωπη ΙΚΕ απασχολεί έναν υπάλληλο με το ετήσιο ποσό των 20.000 ευρώ, η ελάχιστη αμοιβή που μπορεί να δηλώσει ο επαγγελματίας είναι 20.000 ευρώ συν 10%, δηλαδή 22.000 ευρώ.

Το τεκμαρτό εισόδημα προσαυξάνεται και ανάλογα με τον τζίρο της επιχείρησης. Δηλαδή στην περίπτωση που ο τζίρος είναι μεγαλύτερος από τον μέσο όρο της δραστηριότητας τους (ΚΑΔ) της προηγούμενης χρήσης, το φορολογητέο εισόδημα θα αυξάνεται:

  • 35% για όσους ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος του 100% του μέσου όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ των μεγαλύτερων εσόδων
  • 70% για όσους ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος του 150% του μέσου όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ των μεγαλύτερων εσόδων
  • 100% για όσους ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος του 200% του μέσου όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ των μεγαλύτερων εσόδων, με ανώτατο όριο τις 50.000 ευρώ.

Βασίλης Τσεκούρας 

 mononews.gr/oikonomia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου