Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023

Ο «κανόνας του 20» και οι μετοχές

Πριν από πολλά χρόνια, όταν ο πληθωρισμός ήταν πηγή ανησυχίας στις αγορές, οι συμμετέχοντες στα χρηματιστήρια χρησιμοποιούσαν τον αποκαλούμενο «κανόνα του 20» για να κρίνουν αν μια αγορά ήταν ακριβή, φθηνή ή δίκαια αποτιμημένη. Ο κανόνας αποδίδεται στον

θρυλικό επενδυτή Peter Lynch.

Αν αφαιρείτο ο πληθωρισμός από το 20, ο αριθμός που προέκυπτε θα έπρεπε να είναι ο σωστός πολλαπλασιαστής κερδών (P/E). 

Αν το Ρ/Ε, δηλ. η τιμή προς κέρδη ανά μετοχή, στην αγορά μαζί με τον πληθωρισμό ξεπερνούσαν το 20, η αγορά ήταν πιθανόν ακριβή. Αν το άθροισμα έπεφτε κάτω από το 20, τότε αυτό ήταν καλή ένδειξη για αγορές.

Ο κανόνας είχε εγκαταλειφθεί επί μακρόν, γιατί ο πληθωρισμός ήταν πολύ χαμηλός. Παρ’ όλα αυτά οι πιστοί του ισχυρίζονται πως έδωσε το σωστό σήμα πώλησης, όταν η φούσκα των dot com βρισκόταν στο ζενίθ της στις αρχές του 21ου αιώνα και μετά την εκδήλωση της Μεγάλης Ύφεσης.

Η ανάκαμψη του πληθωρισμού επανέφερε στο προσκήνιο τον «κανόνα του 20» και δείχνει ότι χρηματιστηριακοί δείκτες όπως ο S&P 500 είναι πολύ ακριβοί.

Ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν 3,20% τον Οκτώβριο ενώ το σημερινό P/E του δείκτη S&P 500 ήταν 24,59. Ακόμη κι αν κάποιος λάμβανε υπόψη το μελλοντικό P/E (12 μηνών) που εκτιμάτο στο 20,67, το συμπέρασμα δεν θα άλλαζε.  Άλλοι, όπως η Yardeni Associates, τοποθετούσαν το μελλοντικό P/E  του S&P 500 στο 18,8.     

Είτε έτσι είτε αλλιώς, ο «κανόνας του 20» δεν στέλνει αισιόδοξο μήνυμα σ’ αυτή τη φάση. 

euro2day.gr/strathgikos-analyths

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου