Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023

Πώς "γκρεμίστηκε" το "ακαταδίωκτο" των τραπεζικών υπαλλήλων - Η αναφορά Φλωρίδη στις προγραμματικές δηλώσεις και η διαβούλευση

Οι "διαχρονικές και πάγιες” θέσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδη, σχετικά με το ακαταδίωκτο των τραπεζικών, συνάρτηση της έκτακτης νομοθέτησης των μνημονίων, αποτελεί εν τέλει και κυβερνητική θέση, όπως καταγράφηκε στην χθεσινή παρουσίαση του νομοσχεδίου με τις

εκτεταμένες αλλαγές στον Ποινικό και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Τις θέσεις αυτές ειχε καταγράψει στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ο κ. Φλωρίδης με τη φράση "η απιστία δεν πρέπει να διώκεται κατ’ έγκληση. Δηλαδή αυτοί που διαπράττουν απιστία, πρέπει να κάνουν μήνυση στον εαυτό τους”, είχε αποτελέσει πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης, καθώς η κυβέρνηση και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλησαν για "διαχρονικές και πάγιες θέσεις του Υπουργού. Το θέμα δεν έχει συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο”.

Η αντιπολίτευση τότε (δια του κ. Φάμμελου) του ειχε επιτεθεί, μιλώντας για "προσωπικές απόψεις υπουργού κατά την ανάγνωση προγραμματικών δηλώσεων μιας κυβέρνησης”. Εν τέλει όμως, μετά απο 3 μήνες εσωτερικής διαβούλευσης, η "διαχρονική και πάγια” άποψη Φλωρίδη, έγινε και θέση της κυβέρνησης.

Πώς ψηφίστηκε

Το 2019, η νομοπαρασκευαστική επιτροπή που συνέστησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και αναμόρφωσε άρδην τους Κώδικες, προέβλεψε στο άρθρο 405 για τα αδικήματα της απιστίας ότι: εφόσον ήταν σε βαθμό πλημμελήματος (ζημία έως 120.000) και προκειμένου να συνεχιστεί ή να ασκηθεί μια νέα δίωξη θα έπρεπε να προηγηθεί έγκληση (μήνυση) του θύματος π.χ. δηλαδή από τη διοίκηση ενός φορέα ή μιας τράπεζας κ.λπ.

Αργότερα η νομοπαρασκευαστική επιτροπή που συνέστησε η ΝΔ, επέκτεινε αυτή τη διάταξη και για ποσά άνω των 120.000 ευρώ, δηλαδή και για κακουργήματα. Μια διάταξη που συνάντησε έντονες αντιδράσεις.

Εμβληματικές αλλαγές

Ετσι τώρα αποφασίστηκε: 

- Η κατάργηση του "ακαταδίωκτου" των τραπεζιτών που εέχε θεσπιστεί στα χρόνια των μνημονίων. Ετσι θα διώκονται αυτεπαγγέλτως και χωρίς να υπάρχει ειδική μέριμνα – διάταξη (η οποία καταργείται) για τους τραπεζικούς για τα οικονομικά εγκλήματα. Ο Γ. Φλωριδης είχε αναφερθεί στη διάταξη κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και όπως φαινεται τελικά, μετά από διαβουλεύσεις 3 μηνών, η λογική αυτή επικράτησε εντός της κυβέρνησης, δεδομένου ότι οι ειδικές συνθήκες για τις τράπεζες, που εέχαν οδηγήσει στη συγκεκριμένη διάταξη (να χρειάζεται έγκληση απο τα τραπεζικά ιδρύματα για να διωχθούν τα στελέχη τους) έχουν εκλείψει.

- Η θέσπιση "αναβολόσημου”, δηλαδή παραβόλου απο 80 - 200 ευρώ για τους δικηγόρους όταν ζητούν αναβολή για άλλη επαγγελματική τους δραστηριότητα. Δηλαδή θα υπάρχει περιορισμός των αναβολών από κάθε αιτία στη μία και πρόβλεψη παραβόλου υπέρ δημοσίου (ύψους από 80 έως 200 ευρώ ανάλογα με την αρμοδιότητα του δικαστηρίου), για την ενίσχυση των υποδομών της δικαιοσύνης, όταν το αίτημα αναβολής αφορά παράλληλη επαγγελματική υποχρέωση συνηγόρου σε άλλη δίκη.

- Στη φυλακή χωρίς αναστολή θα οδηγούνται οι εμπρηστές δασών, θα δημεύεται η περιουσία τους, ενώ υπάρχει πρόβλεψη φυλάκισης έως 1 έτος για όσους δεν καθαρίζουν τα οικοπεδά τους:

Συγκεκριμένα:

-Αυστηροποίηση της ποινής και απαγόρευση κάθε μορφής αναστολής ή μετατροπής της ποινής για το αδίκημα του εμπρησμού δάσους.

-Πρόβλεψη επιβολής παρεπόμενης ποινής δήμευσης περιουσίας του καταδικασθέντος εμπρηστή, ανάλογης με το μέγεθος και την αξία της βλάβης.

-Ποινικοποίηση με αυστηρές κυρώσεις των προπαρασκευαστικών πράξεων εμπρησμού δηλ. της κατοχής εμπρηστικών υλών ή αντικειμένων με σκοπό την προετοιμασία διάπραξης εμπρησμού δάσους (ποινή μη αναστελλόμενη μη μετατρεπόμενη).

-Πρόβλεψη αξιοποίνου, με ποινή φυλάκισης μέχρι ένα έτος, για το αδίκημα της μη συμμόρφωσης των υπόχρεων με διατάξεις λήψης μέτρων πυροπροστασίας όταν η παράλειψη αυτή συμβάλλει ουσιωδώς στην εξάπλωση της πυρκαγιάς.

-Πιθανότητα φυλάκισης για ανθρωποκτονία εξ αμελείας αφού η ελάχιστη ποινή θα είναι 2 χρόνια, συνεπώς (με βάση τις αλλαγές) μπορεί να εκτιθεί (απο 2 και πάνω) ένα μέρος αυτής: "Αύξηση του ελάχιστου ορίου ποινής για την αξιόποινη πράξη της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας στα δύο έτη'. 

 Του Παναγιώτη Στάθη

 capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου