Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023

Χαλκιδική: Έχουν χαθεί εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ - Το μεγάλο πλήγμα

Η ακαρπία της ελιάς, αλλά και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο προβληματίζουν τις επιχειρήσεις της Χαλκιδικής. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του 10ου κύματος του Βαρόμετρου της Οικονομίας της Χαλκιδικής, της δίμηνης έρευνας του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής,  που

καταγράφει την πορεία της τοπικής οικονομίας, παρουσιάζεται μια μικρή πτώση για τους μήνες Οκτώβριο Νοέμβριο.

Συγκεκριμένα στο -1,2 % είναι ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας για τις επιχειρήσεις της Χαλκιδικής, από +1,1% του προηγούμενου κύματος.  Παραμένει ωστόσο σημαντικά υψηλότερος σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα Οκτωβρίου Νοεμβρίου 2022, που ήταν στο -4,3%.

Κληθείς να σχολιάσει τα αποτελέσματα του βαρόμετρου ο Πρόεδρος Επιμελητηρίου Χαλκιδικής Ιωάννης Κουφίδης δήλωσε στον «ΤyposThes» πως «ναι μεν υπάρχει αρνητικό πρόσημο, όμως η εικόνα είναι καλύτερη σε σύγκριση με πέρυσι την ίδια περίοδο.

Όπως σχολίασε: «Σίγουρα υπάρχει στους επαγγελματίες ένα πάγωμα για τα μέτρα και ιδιαίτερα για το φορολογικό ν/σχ . Περιμένουμε να δούμε μετά από όλη την διαπραγμάτευση που έγινε πού θα καταλήξουμε. Υπάρχουν σημεία στα οποία είμαστε υπέρ. Τασσόμαστε κατά της φοροδιαφυγής».

Εξάλλου ο νομός έχει δει και τις επιπτώσεις στην οικονομία του και ιδιαιτέρως στον τουρισμό του από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ τώρα κοιτά με προσοχή τα όσα συμβαίνουν στο Ισραήλ. «Υπάρχει ένα “κούμπωμα” των επιχειρήσεων σχετικά με τους πολέμους και το πώς θα επηρεαστεί ο νομός μας», σημείωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής.

Πάντως πρόσθεσε ότι «τα μηνύματα για τουρισμό ΄24 είναι θετικά».

Μεγάλο πλήγμα η ακαρπία ελιάς

Αυτό όμως που προβληματίζει ένα μεγάλο ποσοστό των επιχειρήσεων είναι η ακαρπία της ελιάς. «Έχουν χαθεί εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Η ακαρπία της ελιάς είναι ένα μεγάλο πλήγμα. Προσπαθούμε να δούμε τι θα κάνουμε ή να φτιάξουμε συνθήκες ώστε να μην έχουμε ξανά μια χαμένη χρονιά. Μιλάμε για μεγάλο κύκλο εργασιών, θέσεις εργασίας, παραγωγούς… Πολλοί άνθρωποι στο νομό μας ασχολούνται με την ελιά», σημείωσε ο κ. Κουφίδης.

Σχολίασε δε πως για την ακαρπία ευθύνεται και η κλιματική κρίση με την αύξηση της θερμοκρασίας, ενώ πρόσθεσε πως το εργαστήριο δενδροκομίας του τμήματος Γεωπονίας ΑΠΘ διεξάγει έρευνες εδώ και χρόνια ώστε να μπορέσουν να αναπτυχθούν και να καλλιεργηθούν κλώνοι από την ποικιλία ελιάς Χαλκιδικής που να είναι πιο ανθεκτικοί στις αντιξοότητες του καιρού.

Τι άλλο προκύπτει από το Βαρόμετρο Οικονομίας της Χαλκιδικής

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Βαρόμετρου προκύπτουν επίσης τα ακόλουθα συμπεράσματα:

Καλή η κατάσταση των επιχειρήσεων για μόλις 12% από αυτές.

Υποχωρεί στο 12% από 24% στο προηγούμενο κύμα, το ποσοστό αυτών, που κρίνουν καλή την κατάσταση των επιχειρήσεών τους. 35% την κρίνει ικανοποιητική, 40% μέτρια και 13% κακή, που παραμένει στο ίδιο ακριβώς επίπεδο με το προηγούμενο κύμα

50-50 η αύξηση και διατήρηση του τζίρου στα ίδια επίπεδα με την υποχώρηση αυτού.

15% είναι το ποσοστό των επιχειρήσεων,  που δηλώνει αύξηση του τζίρου, 35% ότι παρέμεινε σταθερός, ενώ 50% δηλώνει ότι μειώθηκε.

5f1b.jpg

Προσλαμβάνουν νέο και διατηρούν το υπάρχον προσωπικό οι περισσότερες επιχειρήσεις της Χαλκιδικής.

60% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι θα διατηρήσει το υπάρχον προσωπικό, 20%  ότι θα προσλάβει νέο, ενώ 20% είναι το ποσοστό που δηλώνει ότι θα προβεί σε απολύσεις, σημαντικά αυξημένο σε σύγκριση με το 8% του προηγούμενου κύματος.

Παραμένει σταθερά υψηλότερη η εκτίμηση για καλύτερα ή τα ίδια αποτελέσματα, σε σύγκριση με αυτούς που αναμένουν χειρότερα αποτελέσματα

Χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή τα ποσοστά σε σύγκριση με το προηγούμενο κύμα, καθώς το 20% δηλώνει ότι περιμένει καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα τους επόμενους έξι μήνες, 45%, αναμένει τα ίδια, ενώ στο 35% από το 30% του προηγούμενου κύματος, έχει ανέβει το ποσοστό αυτών που εκτιμούν ότι, τα αποτελέσματα  της επιχείρησής του θα είναι χειρότερα.

7 στους 3 πιστεύουν ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες συχνά έως πολύ συχνά φοροδιαφεύγουν.

Συντριπτικό το ποσοστό, 70% αυτών, που πιστεύουν ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες συχνά έως πολύ συχνά φοροδιαφεύγουν, σε σύγκριση με το 30%, που δηλώνουν το αντίθετο.

5f1c.jpg

8 στους 2 εκτιμούν ότι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο δεν θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

80% των επιχειρηματιών της Χαλκιδικής δηλώνουν ότι τον νέο φορολογικό νομοσχέδιο δεν θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, σε σύγκριση με το 20% που πιστεύει ότι θα φέρει αποτελέσματα.

Οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές συντελούν στην φοροδιαφυγή εκτιμά το 71% των επιχειρηματιών της Χαλκιδικής

71% δηλώνουν ως αιτία της φοροδιαφυγής, τους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές, 12%, τον περίπλοκο φορολογικό κώδικα και 17%, τους ανεπαρκείς φορολογικούς ελέγχους.

Προσφορά φορολογικών κινήτρων, είναι το μέτρο, που θα περιορίσει τη φοροδιαφυγή, πιστεύουν οι επιχειρηματίες της Χαλκιδικής. 

Προσφορά φορολογικών κινήτρων για την τήρηση του νόμου, είναι το μέτρο, που πιστεύει το 75% των επιχειρηματιών της Χαλκιδικής, το οποίο θα περιορίσει τη φοροδιαφυγή.  Η ενίσχυση των φορολογικών ελέγχων είναι το μέτρο, που πιστεύει ότι θα βοηθήσει το 15% και η εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση το 10%.

Την έρευνα διεξήγαγε η εταιρεία Interview, κατά τους μήνες Οκτώβριο-Νοέμβριο 2023. Το δείγμα αποτελείται από 355 επιχειρήσεις διαφόρων μεγεθών, μέλη του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, η συμμετοχή των οποίων είναι προαιρετική.

Το link με τα αποτελέσματα της έρευνας και τα σχετικά γραφήματα βρίσκονται αναρτημένα στον ιστότοπο του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής (www.epihal.gr). 

typosthes.gr/oikonomia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου