Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023

Τα 7 προϊόντα στα οποία η Ελλάδα έχει κάτω από 50% επάρκεια και εξαρτάται από τις εισαγωγές

Τα συμπεράσματα από μία πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ επάρκεια της Ελλάδας σε 57 αγροτικά προϊόντα, με βάση στοιχεία της περιόδου 2018-2020, παρουσίασε στις 31 Μαρτίου, η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας, Έλλη Τσιφόρου.

Φυτική παραγωγή

Σύμφωνα με τη μελέτη σε 7 προϊόντα φυτικής παραγωγής η Ελλάδα έχει πολύ χαμηλό βαθμό επάρκειας, δηλαδή κάτω του 50% και στηρίζεται κατά βάση σε εισαγωγές από

άλλες χώρες:

  • Φακές (41,9%)
  • Φουντούκια (41,9%)
  • Φιστίκι αράπικο (35,1%)
  • Μαλακό σιτάρι (25,1%)
  • Αραβοσιτέλαιο (22,3%)
  • Σόγια (5,2%)
  • Ζάχαρη (1,9%)

Χαμηλό βαθμό επάρκειας έχουμε σε άλλα 7 προϊόντα φυτικής παραγωγής:

  • Κριθάρι (83,5%)
  • Αμύγδαλα (81,7%)
  • Ρεβίθια (79,5%)
  • Πατάτες (75,8%)
  • Αραβόσιτος (63,4%)
  • Ηλιέλαιο (57%)
  • Φασόλια (52,9%)
Ικανοποιητικό βαθμό αυτάρκειας έχουμε σε 11 προϊόντα και σε 25, από σύνολο 57 προϊόντων φυτικής προέλευσης που εξέτασε η μελέτη, είμαστε αυτάρκεις.

αυτάρκεια φυτικής παραγωγής 2018 – 2020

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την εκδήλωση στο παρακάτω video


 

*  Διαβάστε τη μελέτη «Προκλήσεις στην παραγωγή, το εμπόριο και την αυτάρκεια των γεωργικών προϊόντων της χώρας» ΕΔΩ

Πηγή video  GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

Με πληροφορίες από agro24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου