Τα συμπεράσματα από μία πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ επάρκεια της Ελλάδας σε 57 αγροτικά προϊόντα, με βάση στοιχεία της περιόδου 2018-2020, παρουσίασε στις 31 Μαρτίου, η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας, Έλλη Τσιφόρου.
Φυτική παραγωγή
Σύμφωνα με τη μελέτη σε 7 προϊόντα φυτικής παραγωγής η Ελλάδα έχει πολύ χαμηλό βαθμό επάρκειας, δηλαδή κάτω του 50% και στηρίζεται κατά βάση σε εισαγωγές από
άλλες χώρες:- Φακές (41,9%)
- Φουντούκια (41,9%)
- Φιστίκι αράπικο (35,1%)
- Μαλακό σιτάρι (25,1%)
- Αραβοσιτέλαιο (22,3%)
- Σόγια (5,2%)
- Ζάχαρη (1,9%)
Χαμηλό βαθμό επάρκειας έχουμε σε άλλα 7 προϊόντα φυτικής παραγωγής:
- Κριθάρι (83,5%)
- Αμύγδαλα (81,7%)
- Ρεβίθια (79,5%)
- Πατάτες (75,8%)
- Αραβόσιτος (63,4%)
- Ηλιέλαιο (57%)
- Φασόλια (52,9%)
αυτάρκεια φυτικής παραγωγής 2018 – 2020 |
Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την εκδήλωση στο παρακάτω video
* Διαβάστε τη μελέτη «Προκλήσεις στην παραγωγή, το εμπόριο και την αυτάρκεια των γεωργικών προϊόντων της χώρας» ΕΔΩ
Πηγή video GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ
Με πληροφορίες από agro24.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου