Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2023

Η αυταπάτη – Η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις ελληνικές τράπεζες, δεν θα φέρει καλύτερες ημέρες στις τραπεζικές μετοχές

|"Tο γενικό συμπέρασμα είναι ότι η όλη διαδικασία είχε ένα αποτέλεσμα, ζημιά 50 δισεκ. ευρώ για το ελληνικό δημόσιο"
 
Η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις ελληνικές τράπεζες, δεν θα φέρει καλύτερες ημέρες στις τραπεζικές μετοχές... ο κλάδος βρίσκεται σε ιδιότυπη ομηρία
 
Έχοντας αναλύσει διεξοδικά για τα εγκληματικά λάθη που σημειώθηκαν κατά την θέσπιση του αρχικού νόμου του 2011 που αφορούσε την λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αλλά και του νέου νόμου που καθόρισε το πλαίσιο της αποεπένδυσης… το γενικό συμπέρασμα είναι ότι η όλη διαδικασία είχε ένα αποτέλεσμα, ζημιά 50 δισεκ. ευρώ για το ελληνικό δημόσιο.
 
Αντί η Ελλάδα να έχει ένα ενεργητικό επενδυτικό Ταμείο, μια πρόταση που υπερασπιζόμαστε εδώ και χρόνια όπως το Norges Bank asset management, μια μικρή χώρα η Νορβηγία έχει ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά ταμεία στον κόσμο.
Θα μπορούσε ο νόμος να είναι εντελώς διαφορετικός και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να εξελιχθεί σε ενεργητικό επενδυτικό ταμείο όχι παθητικό επενδυτή που δεν μπορούσε να προβεί σε καμία ενέργεια…
 
Η Ελλάδα χρειάζεται ένα σοβαρό ενεργητικό επενδυτικό ταμείο αλλά δυστυχώς η μικρή Ελλάδα δεν μπορεί να υποστηρίξει αυτή την μεγάλη ιδέα είτε από έλλειψη τόλμης και βούλησης είτε γιατί κάποιοι δεν θέλουν η Ελλάδα να διαθέτει πρωτοβουλία στην οικονομία.

Advertisement
Η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις ελληνικές τράπεζες, δεν θα φέρει καλύτερες ημέρες στις τραπεζικές μετοχές


Το bankingnews θα επιχειρήσει να απαντήσει σε ένα κομβικό ερώτημα που αφορά τους χιλιάδες επενδυτές των ελληνικών τραπεζών.
Υλοποιούνται τα placement, φεύγει – αποεπενδύει ο ένας επενδυτής το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και έρχονται νέοι επενδυτές, ξένα funds κ.α. που το αντικαθιστούν…θα έρθουν καλύτερες ημέρες στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών;
Υπάρχει ένα επιχείρημα ότι το ΤΧΣ ήταν βάρος και ο αεράτος ξένος επενδυτής θα φέρει άνοδο στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές…

Λυπούμαστε αλλά ο ρόλος του bankingnews είναι να καταρρίπτει μύθους…
Θα πάρουμε το παράδειγμα της Εθνικής όπου πωλείται το 20% των μετοχών ή 182.943.031 εκατ μετοχές στην τιμή των 5,30 ή και 5,40 ευρώ ή τίμημα 970 εκατ ευρώ.
Ας πάρουμε ως παράδειγμα τα 5,30 ευρώ για την Εθνική.
Αυτό σημαίνει ότι η Εθνική αποτιμάται 4,8 δισεκ. με 5 δισεκ. ευρώ στο χρηματιστήριο.
Με 7,22 δισεκ. κεφάλαια η σχέση χρηματιστηριακή τιμή προς ίδια κεφάλαια διαμορφώνεται 0,70 όταν η UniCredit που απέκτησε το 8,97% της Alpha bank αποτιμάται P/BV 0,78.

Από την μια το bankingnews υποστηρίζει ότι ξεφορτώνουμε στους ξένους τις ελληνικές τράπεζες φθηνά και από την άλλη χαρακτηρίζουμε τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές ακριβές σε σχέση με άλλες τράπεζες στην ευρωζώνη.
 

Θα πείτε ότι κάτι δεν πάει καλά εδώ.
Οι μετοχές των τραπεζών έχουν εξαντλήσει τα ανοδικά τους περιθώρια ήδη διαπραγματεύονται με κέρδη που δεν θα μπορούν να επιτυγχάνουν στο μέλλον…
Από την άλλη όμως όταν διατίθενται στρατηγικά ποσοστά ο στόχος του πωλητή πρέπει να είναι η βέλτιστη τιμή.
Η διαδικασία της αποεπένδυσης είναι κατά την άποψη μας λάθος, όταν έχουν επενδυθεί 54 δισεκ και θα ανακτηθούν 4 δισεκ. όλη η διαδικασία είναι λάθος.
Βρισκόμαστε λοιπόν σε μια ομηρία, σε μια παγίδα και αυτό είναι το αποτέλεσμα σωρευμένων λαθών, όταν ξεκινάς στραβά όλη η πορεία θα είναι στραβή… κατά το λαϊκώς γραφόμενο.

Δυστυχώς βγάζοντας από την μέση το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κερδίζουν… μόνο οι διοικήσεις που θα έχουν τον αέρα και την άνεση να υλοποιούν τα σχέδια τους χωρίς την επιτήρηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (εκλεπτυσμένη προσέγγιση).
Οι μέτοχοι long θα αντιμετωπίσουν προσεχώς τους short που θα ανοίξουν θέσεις στις ελληνικές τράπεζες.
Να θυμάστε ότι οι ξένοι που τοποθετήθηκαν ή θα τοποθετηθούν στις τραπεζικές μετοχές μπορεί να δημιουργήσουν σκηνικά κερδοσκοπίας αλλά ο απώτερος στόχος τους… είναι να φύγουν με κέρδος.
Το ΤΧΣ επέφερε σταθερότητα στην περιοριστική λογική του χρηματιστηρίου.
Οι νέοι επενδυτές – αγοραστές είναι στην πράξη δυνητικοί πωλητές…

Θυμίζουμε τις απώλειες για να μην ξεχνάμε την πραγματικότητα

Στην Eurobank το ΤΧΣ επένδυσε συνολικά 10 δισεκ. σε κεφάλαια 5,72 δισεκ και σε κάλυψη χρηματοδοτικού κενού άλλα 4,20 δισεκ. ευρώ, αθροιστικά περίπου 10 δισεκ. ευρώ…
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας πήρε 93,65 εκατ δηλαδή ζημιά περίπου 10 δισεκ. ευρώ.

Το ΤΧΣ επένδυσε στην Alpha bank 3,96 δισεκ και πήρε 293,48 εκατ.
Η ζημιά από την Alpha bank ανέρχεται σε 3,96 δισεκ. – 294 εκατ = 3,66 δισεκ. ευρώ.

Το ΤΧΣ επένδυσε στην Εθνική 9,38 δισεκ. εκ των οποίων 8,46 δισεκ. σε κεφάλαια
Καθώς και funding gap το χρηματοδοτικό κενό τραπεζών που έσπασαν σε καλές και κακές π.χ. FBBank 456 εκατ που κατέληξε στην Εθνική τράπεζα και πλήθος συνεταιριστικών τραπεζών…
Άθροισμα περίπου 9,38 δισεκ. ευρώ.
Το ΤΧΣ κατέχει πλέον το 40,34% της Εθνικής που αξίζει 1,9 δισεκ.
Η ζημία από την Εθνική τράπεζα είναι 7,1 δισεκ. ευρώ περίπου σε σημερινές τιμές...
Το 20% θα πωληθεί στα 5,30 ευρώ δηλαδή 970 εκατ ευρώ… και απομένει ένα ακόμη 18,39% στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Το ΤΧΣ επένδυσε στην Πειραιώς 19,68 δισεκ εκ των οποίων 6,84 δισεκ. σε κεφάλαια και μαζί με τα 3 δισεκ. cocos και 9,84 δισεκ. funding gap το χρηματοδοτικό κενό τραπεζών που έσπασαν σε καλές και κακές.
Θυμίζουμε 7,47 δισεκ. στην Αγροτική τράπεζα που κατέληξε στην Πειραιώς και δεν περιλαμβάνουμε τις συναλλαγές όπως Geniki Bank ή Κυπριακές τράπεζες…
Το ΤΧΣ επένδυσε συνολικά 19,68 δισεκ. και η τρέχουσα αποτίμηση του 27% ανέρχεται περίπου 920 εκατ. ευρώ δηλαδή ζημιά 18,7 δισεκ. ευρώ

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας επένδυσε 42 δισεκ. αλλά δεν περιλαμβάνουμε τα Cocos στις άλλες τράπεζες και πλήθος άλλων ενεργειών, το άθροισμα όλων φθάνει τα 54 δισεκ. ευρώ.
Συνολικά επενδύθηκαν 54 δισεκ. και η αξία αυτών είναι 3,6 δισεκ. ή υποαξία -93%...
Το ΤΧΣ θα χάσει σχεδόν 50 δισεκ. ευρώ από τις επενδύσεις του στις ελληνικές τράπεζες…

bankingews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου