Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023

Μήνυμα Ιράν σε ΗΠΑ: Δεν θέλουμε να κλιμακωθεί ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς, αλλά...

Ο υπουργός Εξωτερικών δηλώνει ότι η Τεχεράνη χρησιμοποίησε κανάλια επικοινωνίας για να εκφράσει φόβους εξάπλωσης της σύγκρουσης σε όλη την περιοχή. Αποκλείει απευθείας συνομιλίες με ΗΠΑ.

Ο κορυφαίος διπλωμάτης του Ιράν αποκάλυψε ότι η Τεχεράνη είπε στις ΗΠΑ μέσω ανεπίσημων καναλιών επικοινωνίας ότι δεν θέλει ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς να επεκταθεί περαιτέρω, αλλά

προειδοποίησε επίσης την Ουάσιγκτον ότι η περιφερειακή σύγκρουση θα μπορούσε να είναι αναπόφευκτη, εάν συνεχιστούν οι ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα.

«Τις τελευταίες 40 ημέρες, ανταλλάχθηκαν μηνύματα μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ, μέσω του γραφείου αμερικανικών συμφερόντων στην ελβετική πρεσβεία στην Τεχεράνη», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν σε συνέντευξή του, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο απευθείας συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών.

«Σε απάντηση στις ΗΠΑ», πρόσθεσε, «είπαμε ότι το Ιράν δεν θέλει να εξαπλωθεί ο πόλεμος, αλλά λόγω της προσέγγισης που υιοθετούν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ στην περιοχή, εάν τα εγκλήματα κατά του λαού της Γάζας και της Δύσης δεν σταματούν, θα μπορούσε να εξεταστεί οποιαδήποτε πιθανότητα και μια ευρύτερη σύγκρουση θα μπορούσε να αποδειχθεί αναπόφευκτη».

Το Ιράν, ο κύριος υποστηρικτής των αντι-ισραηλινών ισλαμιστών μαχητών στην περιοχή, είπε ότι δεν είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για την καταστροφική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου -μια θέση που επιβεβαίωσαν αξιωματούχοι των ΗΠΑ.

Ωστόσο, τα δυτικά κράτη θεωρούν το Ιράν υπεύθυνο για την εκτεταμένη υποστήριξή του σε ομάδες κατά του εβραϊκού κράτους -συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς και της Χεζμπολάχ του Λιβάνου-, τις οποίες το Ιράν βλέπει ως βασικό πυλώνα της στρατηγικής ασφαλείας του.

euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου