Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023

Ακρίβεια εκτός ελέγχου

Η ακρίβεια σε σύγκριση με τον Οκτώβρη του 2021 από τους πίνακες της ΕΛΣΤΑΤ, είναι τεράστια – όσον αφορά το γενικό δείκτη, από το 103,75 στο 117, δηλαδή 13,25% αύξηση, ενώ σε σχέση με τα

τρόφιμα από το 103,04 στο 130,04, ήτοι άνοδος των τιμών κατά 27%!

Με το μέσο ονομαστικό μισθό στην Ελλάδα κατά 23,9% χαμηλότερο το 2022 από το 2009 και με τις τιμές των τροφίμων αυξημένες κατά 29%, κατανοεί κανείς πως το βιοτικό επίπεδο των μεσαίων και χαμηλών εισοδηματικών τάξεων έχει καταρρεύσει – τουλάχιστον κατά 52,9% το 2022, σε σχέση με το 2009, ενώ η κατάρρευση συνεχίζεται και το 2023.

IMG 6610

Όλα αυτά παρά το ότι στην Ευρώπη ο πληθωρισμός υποχωρεί πια – ενώ οι μισθοί στην ΕΕ είναι πολύ υψηλότεροι, με την Ελλάδα να έχει καταντήσει στην τρίτη θέση από το τέλος. Εάν λοιπόν συγκριθεί η ακρίβεια ως ποσοστό επί των μισθών, θα διαπιστωθεί πως στην Ελλάδα είναι πολλαπλάσια και εκτός ελέγχου.

Με δεδομένο δε το ότι, οι χαμηλοί μισθοί σημαίνουν χαμηλή ζήτηση, οπότε χαμηλότερες τιμές, είναι ξεκάθαρο πως στην Ελλάδα οι αυξήσεις οφείλονται στην εγχώρια αισχροκέρδεια και δεν είναι καθόλου εισαγόμενες. Εύλογα, αφού λυμαίνονται τους Έλληνες τα καρτέλ της ενέργειας, των τραπεζών, των Σουπερμάρκετ κλπ.

Στα πλαίσια αυτά, αντί η κυβέρνηση να ελέγξει την αγορά και να εξασφαλίσει τον ανταγωνισμό, επιλέγει τις θεατρινίστικες κινήσεις – με αστεία πρόστιμα σε πολυεθνικές και με επισκέψεις του υπουργού ανάπτυξης, καθώς επίσης του πρωθυπουργού στα Σουπερμάρκετ, με τη συνοδεία τηλεοπτικών συνεργείων!

Την ίδια στιγμή σχεδιάζει την αύξηση των φόρων των ελευθέρων επαγγελματιών, αργότερα των αγροτών και διαφόρων άλλων. Πρόκειται δυστυχώς για τον ορισμό της ληστείας των Ελλήνων και της κυβερνητικής ανικανότητας.

 Του Βασίλη Βιλιάρδου

 olympia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου