Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023

Δήμος Θεσσαλονίκης: Οι «σίγουροι» και οι... καραμπόλες του Αγγελούδη

Μία ανάσα πριν προχωρήσει στις ανακοινώσεις του σχήματος με το οποίο θα διοικήσει τον δήμο Θεσσαλονίκης από την 1η Ιανουαρίου 2024, οπότε θα αναλάβει και επισήμως τα ηνία διακυβέρνησης του δεύτερου μεγαλύτερου δήμου της χώρας, είναι ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Στέλιος Αγγελούδης. 
Advertisement

Αν και δεν είναι γνωστός ο ακριβής χρόνος των επίσημων ανακοινώσεων των προσώπων που θα

συμμετέχουν στο σχήμα είτε ως αντιδήμαρχοι είτε ως εντεταλμένοι σύμβουλοι είτε ως συνεργάτες του δημάρχου, πληροφορίες από το περιβάλλον του κ. Αγγελούδη αναφέρουν ότι τα ονόματα θα ανακοινωθούν μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Εκείνοι, άλλωστε, που θα αναλάβουν κάποιο χαρτοφυλάκιο θα πρέπει να έχουν χρόνο για να ενημερωθούν από τους σημερινούς αντιδημάρχους της διοίκησης Ζέρβα και τις υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι στις 18 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 7 το απόγευμα, οπότε ο κ. Αγγελούδης θα ορκιστεί παρουσία των αρχών της πόλης δήμαρχος Θεσσαλονίκης, θα έχει ανακοινώσει το σχήμα διοίκησης και τα πρόσωπα της παράταξης «Ομάδα για τη Θεσσαλονίκη» που θα αξιοποιηθούν σε αυτό. 

Όλο αυτό το διάστημα ο νεοεκλεγείς δήμαρχος πραγματοποιεί κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους του συνδυασμού του, βολιδοσκοπεί προθέσεις, καταγράφει προτάσεις και με τον τρόπο του συμπληρώνει ένα-ένα τα κομμάτια στο παζλ της διοίκησής του. 

Σύμφωνα με πληροφορίες η διαδικασία δεν ήταν απλή, καθώς ο κ. Αγγελούδης έχει στο μυαλό του ένα νέο μοντέλο με το οποίο θα διοικήσει τον δήμο Θεσσαλονίκης και αναζητεί τους κατάλληλους ανθρώπους για τις κατάλληλες θέσεις. Δεν λείπουν φυσικά και οι... καραμπόλες και για τον λόγο αυτό, ενώ έχουν «κλειδώσει» οι βασικές αντιδημαρχίες, ο κ. Αγγελούδης συνεχίζει να γράφει, να σβήνει και να βάζει τις τελευταίες πινελιές. 

Ο ίδιος, βέβαια, απέναντι σε όσους τον ρωτούν είναι «σφίγγα» και δεν αποκαλύπτει τις προθέσεις του ούτε στους στενούς του συνεργάτες, με ό,τι αυτό σημαίνει -δηλαδή τις εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής. Από την πλευρά τους, οι εκλεγμένοι της παράταξης κρατούν στάση αναμονής και είναι... λακωνικοί σε όσους τους ρωτούν, ενώ μέσα τους «βράζουν» από αγωνία.

«Κλείδωσαν»

Τον Πέτρο Λεκάκη στη θέση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, όπως όλα δείχνουν, θα διαδεχτεί ο σημερινός επικεφαλής της παράταξης «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη», πρώην υφυπουργός και πρώην βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Βούγιας

Για την αντιδημαρχία Πολιτισμού και Τουρισμού προορίζεται ο έμπειρος αυτοδιοικητικός, επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα» Βασίλης Γάκης, ο οποίος και στο παρελθόν διετέλεσε αντιδήμαρχος Πολιτισμού. Σημειώνεται πως ο κ. Γάκης, που τερμάτισε δεύτερος στη σταυροδοσία, είναι ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του κ. Αγγελούδη.

Την αντιδημαρχία Καθαριότητας και Ανακύκλωσης θα αναλάβει ο πρώην αντιδήμαρχος της διοίκησης Μπουτάρη Γιώργος Δημαρέλος. Πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο ο κ. Αγγελούδης τοποθετεί πρώτο στην ατζέντα της διοίκησής του, αφού στόχος του είναι από τους πρώτους μήνες της διοίκησής του να υπάρχουν εμφανή αποτελέσματα. Ο κ. Δημαρέλος ως αντιδήμαρχος θα έχει στο πλευρό του, σύμφωνα με πληροφορίες, έναν επίσης έμπειρο αυτοδιοικητικό της διοίκησης του Γιάννη Μπουτάρη. Ο λόγος για τον πρώην αντιδήμαρχο Θανάση Παππά, ο οποίος προορίζεται για τη θέση του ειδικού συμβούλου του δημάρχου Θεσσαλονίκης για θέματα Καθαριότητας.

Η πρώην Γενική Γραμματέας Αθλητισμού Κούλα Γιαννακίδου έχει «κλειδώσει» για τη θέση της αντιδημάρχου Αθλητισμού, Νεολαίας και Εθελοντισμού, ενώ όπως όλα δείχνουν η Έφη Θεοδωράκη θα είναι η νέα αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου Θεσσαλονίκης.

Ο Κώστας Τσιαπακίδης, όπως όλα δείχνουν, θα είναι ο νέος αντιδήμαρχος Ανάπτυξης Δημοτικών Κοινοτήτων και Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών, θέση στην οποία σήμερα βρίσκεται ο Χάρης Αηδονόπουλος, ενώ θα αναλάβει και την ευθύνη της Δημοτικής Αστυνομίας.

Θα αξιοποιηθούν -Αναζητούνται χαρτοφυλάκια

Χρέη αντιδημάρχου θα λάβει και ο πρώτος σε σταυρούς δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Ομάδα για τη Θεσσαλονίκη» Σάκης Αρναούτογλου, με το χαρτοφυλάκιο της Πολιτικής Προστασίας να είναι το επικρατέστερο. Θέσεις αντιδημάρχων θα λάβουν και οι Παντελής Καζαντζίδης και Κώστας Βασιλόπουλος, με τον πρώτο να είναι επικρατέστερος για την αντιδημαρχία Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Η αντιδημαρχία Τεχνικών Έργων και Βιώσιμης Κινητικότητας αναμένεται να «σπάσει», με τους δύο εκλεγμένους αρχιτέκτονες της παράταξης Δήμητρα Αγκαθίδου και Πρόδρομο Νικηφορίδη να αναλαμβάνουν χαρτοφυλάκια. Ο κ. Νικηφορίδης φέρεται να αναλαμβάνει χαρτοφυλάκιο πρασίνου και συντηρήσεων.

Στο σχήμα θα αξιοποιηθεί κατά πληροφορίες και ο πρώην και νεοεκλεγείς δημοτικός σύμβουλος Λάζαρος Ζαχαριάδης.

Για την αντιδημαρχία Οικονομικών ακούγονται δύο ονόματα. Το ένα είναι του πρώην αντιδημάρχου και τραπεζικού Γιώργου Αρβανίτη και το άλλο του πρώην δημάρχου Γρεβενών και δικηγόρου Αθανάσιου Ζιώγα.

Στο σχήμα της διοίκησης ακούγεται πως θα αξιοποιηθεί και ο γιατρός Ευθύμιος Χατζηθεόκλητος, ο οποίος είτε θα αναλάβει καθήκοντα αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής είτε χαρτοφυλάκιο στο αντικείμενό του.

Στην διοίκηση Αγγελούδη αναμένεται να συμμετέχει και η πρώην δημοτική σύμβουλος Θεσσαλονίκης και εκ νέου εκλεγμένη Θεοδώρα Λειψιστινού.

Το όνομα του Βασίλη Διαμαντάκη ακούγεται για τη θέση του προέδρου της ΔΕΠΘΕ, ενώ κανένα όνομα μέχρι σήμερα δεν «παίζει» για τη θέση του Γενικού Διευθυντή.

Η θέση «κλειδί»

Για τη θέση «κλειδί» του Γενικού Γραμματέα οι πληροφορίες θέλουν τον Στέλιο Αγγελούδη να δέχεται διάφορες εισηγήσεις, να πραγματοποιεί ραντεβού και να δέχεται βιογραφικά -χωρίς ωστόσο να έχει καταλήξει στο πρόσωπο που θα είναι ένας από τους πιο στενούς του συνεργάτες σε αυτή την επιτελική θέση.

Οι σημερινές αντιδημαρχίες του δήμου Θεσσαλονίκης είναι έντεκα, οκτώ έμμισθες και τρεις άμισθες. Δεδομένου ότι από την 1η Ιανουαρίου 2024 καταργούνται βάσει νόμου όλα τα δημοτικά Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και οι κοινωφελείς επιχειρήσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (με εξαίρεση τη ΔΕΠΘΕ, το δημοτικό βρεφοκομείο «Ο Άγιος Στυλιανός» και ίσως το Κέντρο Πολιτισμού του δήμου για το οποίο η σημερινή διοίκηση ζήτησε εξαίρεση) δεν αποκλείεται ο κ. Αγγελούδης να δημιουργήσει νέες αντιδημαρχίες με τα χαρτοφυλάκια των ΝΠΔΔ που καταργούνται ή να τα ενσωματώσει στις υπάρχουσες αντιδημαρχίες. Επίσης, αναμένεται να τοποθετήσει σε θέση ειδικού συμβούλου πρόσωπο από την κοινωνία των πολιτών, ώστε η επικοινωνία με τους εθελοντές και τους ενεργούς πολίτες να συνεχιστεί.

Έρχεται η «Ώρα Δημάρχου» στις Κοινότητες

Ο Στέλιος Αγγελούδης, ο οποίος βρίσκεται καθημερινά από νωρίς το πρωί μέχρι το βράδυ στον πρώτο όροφο του δημαρχείου Θεσσαλονίκης και ενημερώνεται από υπηρεσιακούς παράγοντες, έχει δεσμευτεί πως θα δώσει έμφαση στην καθημερινότητα των πολιτών. 

Για τον λόγο αυτό αναμένεται να διοικήσει με ένα νέο, σύγχρονο και πιο αποτελεσματικό μοντέλο, όπως υποστηρίζουν συνεργάτες του. Στο πλαίσιο δε της... αποκέντρωσης υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων από το δημαρχείο, θα καθιερώσει την «Ώρα Δημάρχου» στις δημοτικές κοινότητες, επισκεπτόμενος κάθε μήνα για μια ώρα τις πέντε δημοτικές κοινότητες του δήμου συν την Τριανδρία, προκειμένου να συναντά τους πολίτες στις έδρες των κοινοτήτων.

 makthes.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου